H λίμνη και η περιοχή της Στυμφαλίας διατηρεί τη μαγεία και την ομορφιά της, σε ένα τοπίο που παραμένει αναλλοίωτο και κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις πολλές εναλλαγές του. Άλλοτε ομιχλώδης και γκρίζα, άλλοτε ηλιόλουστη και καταγάλανη. Στην περιοχή επιβιώνει ένας μεγάλος θρύλος για το βασιλιά Αίπυτο, ο τάφος του οποίου πιστεύεται ότι κρύβει ένα μεγάλο θησαυρό. Ο θησαυρός βρίσκεται στον αέρα και στη μαγεία του τόπου, στη χάρη της λίμνης, στις καρδιές και το χαμόγελο των κατοίκων που υποδέχονται με φιλόξενα χαμόγελα τους επισκέπτες.
Η Στυμφαλία με την αρχοντιά και την επιβλητική της παρουσία έχει κερδίσει το θαυμασμό των ταξιδιωτών και το σεβασμό των ντόπιων. Πρόκειται για μια όμορφη ορεινή λίμνη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Κορινθίας, κοντά στα όρια με το νομό Αργολίδας και σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Κυλλήνη και Ολίγυρτος, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, Λίμνες ορεινές, όπως της Στυμφαλίας είναι σπάνιες όχι μόνο στην Πελοπόννησο αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη. Η έκταση παρουσιάζει έντονες εποχικές διακυμάνσεις. Το εμβαδόν της επιφάνειας της το χειμώνα μπορεί να φτάσει τα 7.700 στρέμματα, ενώ το καλοκαίρι κυμαίνεται γύρω στα 3.500 στρέμματα. Μοιάζει περισσότερο με έλος παρά με λίμνη και κατά καιρούς αποξηραίνεται εντελώς. Τα νερά της αποστραγγίζονται από καταβόθρες και, σύμφωνα με μία άποψη ξαναέρχονται στην επιφάνεια στην Αργολίδα. Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των υδάτων της χρησιμοποιείται για άρδευση, όπως ακριβώς και στην εποχή του Αδριανού.
Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί έναν ιδιαίτερο υγροβιότοπο. Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή πρέπει να είχαν γίνει τεχνικά έργα για την αποξήρανσή της. Κατά τον 2ο μ.Χ. – 5ο αι. μ.Χ. κατασκευάστηκε το Αδριάνειο υδραγωγείο, για την ύδρευση της Κορίνθου. Στο τέλος του 19ου αιώνα διανοίχθηκε πάλι η σήραγγα στο Σιούρι και μέσω της κοίτης του Ασωπού ποταμού εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα της Βόχας για την άρδευση του βοχαϊκού κάμπου. Στην ευρύτερη περιοχή φωλιάζουν διάφορα θηλαστικά, ενώ η πλαγιά του Ολίγυρτου, η Γιδομάντρα έχει κηρυχτεί καταφύγιο θηραμάτων. Έχει συμπεριληφθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας και στο δίκτυο NATURA 2000. Φιλοξενεί σήμερα δεκάδες είδη πουλιών, τα οποία φωλιάζουν, διαχειμάζουν ή σταθμεύουν εκεί κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού, ενώ η αξιόλογη πανίδα της είναι αν μη τι άλλο, άξια παρατήρησης και θαυμασμού. Πραγματικός υδροβιότοπος.
Αξίζει να κάνετε το κύκλο της μέσα από μαγικές διαδρομές, διασχίζοντας παραμυθένια χωριά, μέσα σε ένα καταπληκτικό τοπίο με έντονες εναλλαγές οργιώδους βλάστησης και ψηλών δέντρων. Η περιοχή προσφέρεται για περιηγήσεις στα πλούσια ελατοδάση των βουνών, για περίπατο στα μονοπάτια που έχουν επιβιώσει στο διάβα των αιώνων, πρωτοχαραγμένα από ανθρώπους της αρχαιότητας.
ΣτυμφαλίαΑξιοθέατα: Λίμνη Στυμφαλία
Γράψτε το σχόλιό σας.