facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εντυπωσίασε η «Συναυλία Αγάπης»

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εντυπωσίασε η «Συναυλία Αγάπης»

♦ Μάγεψε το κοινό το μοναδικό μελωδικό ταξίδι στην Αγάπη και στην Ελευθερία με έργα του Θωμά Μπακαλάκου
♦ Οι παρτιτούρες των έργων «δώρο» του μουσικοσυνθέτη για τη Μουσική Βιβλιοθήκη του δήμου και τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως
♦ Σίμος Δανιηλίδης: «Σήμερα φεύγουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι από ότι ήρθαμε»

11

Σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική, επιβλητική και συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η ξεχωριστή «Συναυλία Αγάπης», με έργα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, που εντυπωσίασε το κοινό που βρέθηκε στη Μονή Λαζαριστών και απόλαυσε συγκλονιστικές μελοποιήσεις κορυφαίων έργων για την Αγάπη και την Ελευθερία του Έθνους.
Από τον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου από την Α΄ προς Κορινθίους επιστολή μέχρι την ποίηση του μεγαλύτερου Ρώσου φιλέλληνα ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, έδωσε την ευκαιρία στους φίλους και θαυμαστές του να ακούσουν έργα του που έγραψαν ιστορία, αλλά και νέες, πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις, γιορτάζοντας τον καθιερωμένο θεσμό των «Αγιοπαυλίτικων», αλλά και τα «200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων».
Το κοινό που βρέθηκε στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, αλλά και όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία από το σπίτι, μέσω live streaming, απόλαυσαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη μελοποίηση του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, για την ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος το 1822, σε ερμηνεία του κορυφαίου τενόρου της Λυρικής σκηνής Δημήτρη Σιγαλού, τρεις «γαλάζιες» μουσικές νουβέλες «ποτισμένες από τις καθαρότερες ελληνικές μουσικές παραδόσεις, εμπνευσμένες από τα κεντημένα στο χέρι του πρωτομάστορα λαού δημοτικά μας τραγούδια», όπως, χαρακτηριστικά, σημείωσε ο κ. Μπακαλάκος, καθώς και το Ορατόριο «Η Συμφωνία της Αγάπης», μελοποίηση του κειμένου περί Αγάπης του Αποστόλου Παύλου από την Α΄ προς Κορινθίους επιστολή, με το οποίο έκλεισε πανηγυρικά η «Συναυλία Αγάπης», πρώτη φορά εκτελεσμένο σε αυτή τη μορφή, με μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες.
«Σήμερα θα ακούσουμε έργα γραμμένα στην ελληνική μουσική γλώσσα, η οποία υπάρχει, έχει πλούσιο λεξιλόγιο και δυνατότητες έκφρασης όσο και η δοξασμένη ομιλούμενη γλώσσα» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο συνθέτης, προλογίζοντας τη μουσική του πρόταση για την αναγέννηση της Ελληνικής μουσικής, δίνοντας με εμπροσθοφυλακή τις μουσικές του νουβέλες αγώνα να έρθει στο προσκήνιο η Ελληνική Μουσική Γλώσσα. «Μόνο αν αφήσουμε τις καθαρές ελληνικές παραδόσεις να ποτίσουν τα μουσικά μας έργα, η ελληνική μουσική θα απλώσει ρίζες βαθιά στα χώματα της πατρίδας και στις καρδιές των Ελλήνων και μόνο τότε τα έργα μας θα γίνουν κατανοητά από τους Έλληνες και σεβαστά από τους ξένους, μόνο τότε θα αποκτήσουμε ως χώρα διακριτό μουσικό ίχνος στην παγκόσμια μουσική σκηνή» ανέφερε.
Ο κ. Μπακαλάκος ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο και φίλο του Σίμο Δανιηλίδη, στον οποίο, μάλιστα και αφιέρωσε ένα μουσικό χαιρετισμό του, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και δώρισε τις παρτιτούρες των έργων της «Συναυλίας Αγάπης» για τη Μουσική Βιβλιοθήκη του δήμου Νεάπολης-Συκεών και τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.
«Οι καιροί δεν περιμένουν. Μάτια γεμάτα όνειρα και δυναμισμό μάς παρακολουθούν. Αν μία δύναμη μπορεί να μας σώσει, αυτή είναι η Αγάπη» σημείωσε ο πατήρ Γεώργιος, μεταφέροντας τα λόγια και εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Όπως τόνισε ο πατέρας Γεώργιος «Ελεύθερος είναι εκείνος που έμαθε να κινείται στα όρια του θανάτου και της ζωής και εκεί κάπου συναντάει και τον Θεό» προτρέποντας να γίνει η Συναυλία «αυτού του πολύπλευρου ταλέντου» «φίλτρο της Αγάπης στις φλέβες μας, μετάγγιση φιλαδελφείας».

«Σήμερα φεύγουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι από ότι ήρθαμε»

«Σήμερα φεύγουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι από ότι ήρθαμε» υπογράμμισε στο τέλος της «συναρπαστικής», όπως την χαρακτήρισε, «Συναυλίας Αγάπης» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εξαίροντας το «μεγάλο ταλέντο» και τη «μεγάλη προσπάθεια του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη και φίλου μου Θωμά Μπακαλάκου να αναδείξει μελωδικά τόσο σπουδαία μηνύματα για την Αγάπη και την Ελευθερία μέσα από τόσο συγκλονιστικά έργα». «Επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο για να τιμήσουμε τον Απόστολο των Εθνών, τον Απόστολο Παύλο και τα 200 χρόνια από την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα το 1821» τόνισε ο δήμαρχος στο τέλος της συναυλίας, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον Θωμά Μπακαλάκο και όλους τους συντελεστές για το «πολύτιμο δώρο που μας χαρίσατε απόψε, οδηγώντας μας να μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ’21, να κρατήσουμε ψηλά τα λάβαρα του πνεύματος, να φωτίσουμε τις ζωές μας από το λαμπρό φως της θυσίας των ηρώων μας και να πλημμυρίσουν οι ψυχές μας με Αγάπη».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη «Συναυλία Αγάπης» στο κανάλι του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο you tube  https://www.youtube.com/watch?v=644Kap5fRFo

- Έπαιξαν οι μουσικοί: Ιάκωβος Κολανιάν – κλασική κιθάρα,  Igor Efimov – κλαρινέτο, David Bogorad – βιόλα.
- Στο πιάνο και την επιμέλεια του προγράμματος ο Απόστολος Παληός.
- Ερμήνευσαν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και οι  σολίστες Βανέσα Καλκάνη (σοπράνο-κολορατούρα), Σοφία Μάλαμα (άλτο), Δημήτρης Σιγαλός (τενόρος) και Μιχάλης Κατσούλης (μπάσος) υπό τη διεύθυνση της Μαίρη Κωνσταντινίδη.
- Τη συναυλία προλόγισε η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος και μουσικός, Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Γράψτε το σχόλιό σας.