Ομορφιά που κόβει την ανάσα!
Αγαπημένος τόπος ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων κατάφερε απ’ τις αρχές της δεκαετίας του 1960, (οπότε και άρχισαν δειλά τα πρώτα βήματα της τουριστικής του ανάπτυξης) να διατηρήσει το αρχιτεκτονικό του χρώμα, να μην ενδώσει στις σειρήνες του μαζικού και απρόσωπου τουρισμού και να διαφυλάξει την κουλτούρα και τον πολιτισμό του.
Σήμα κατατεθέν της πόλης το κάστρο της, το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, που δεσπόζει επάνω στο βράχο. Εντύπωση προκαλεί η κεντρική του καστρόπορτα, φτιαγμένη από χοντρό ξύλο σκεπασμένο με μεταλλικές πλάκες.
Τα παραδοσιακά του πετρόχτιστα σπίτια, και τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα καλντερίμια του, δικαιολογούν απόλυτα την ανακήρυξη της περιοχής, το 1965, σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό. Το γραφικό λιμανάκι στην άκρη του οικισμού, συμπληρώνει μοναδικά την ξεχωριστή του εικόνα. Ιδιαίτερα αισθητή κάνουν την παρουσία τους και οι εκκλησίες του Μολύβου, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αγία Κυριακή. Κυρίαρχη είναι η Βασιλική του Ταξιάρχη που κτίστηκε το 1795.
Χαρακτηριστικά δημόσια κτίσματα που σώζονται στο Μόλυβο από την Τουρκοκρατία είναι οι βρύσες με τις ανάγλυφες επιγραφές. H αγορά, εκτείνεται σε δύο δρόμους που καταλήγουν σε μία μικρή γραφική πλατεία. Πλήθος εστιατορίων και μαγαζιών με τουριστικά είδη τραβούν την προσοχή του τουρίστα, ενώ η θέα από τη θάλασσα που απλώνεται, είναι μαγευτική.
Αξιόλογη είναι η Αρχαιολογική Συλλογή και η Πινακοθήκη του Μολύβου. Στην αυλή της Πινακοθήκης, που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης, υπάρχει προτομή του πεζογράφου, που γεννήθηκε στη Μήθυμνα Aργύρη Eφταλιώτη. Στο κτίριο εκτίθεται μεγάλος αριθμός αξιόλογων έργων (Τσαρούχη, Χαλεπά, Μυταρά, κ.α.). Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις είτε στο Κάστρο, είτε στο Συνεδριακό Kέντρο.
Στην περιοχή λειτουργεί και θερινό παράρτημα της Aνωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών.