facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΚυριάκιΛαογραφικά: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Έθιμα

Στο Κυριάκι διοργανώνεται πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, τις οποίες αν προγραμματίσετε να παρακολουθήσετε θα σας αποζημιώσουν με την αυθεντικότητά τους.

“Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαίου πραγματοποιούνται διήμερες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του χωριού απ’ τα στρατεύματα Κατοχής και να τιμηθούν όσοι βρήκαν ηρωϊκό θάνατο. Το βράδυ του Σαββάτου με το φως του φεγγαριού και για δύο ολόκληρες ώρες, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια μνήμης και αγάπης με πορείες ανδρών, γυναικών και παιδιών στις γειτονιές του χωριού, καλωσορίσματα και κεράσματα καθ’ οδόν και χορούς απ’ τα χορευτικά τμήματα του χωριού στην κεντρική πλατεία. Έρχεται η Κυριακή με πάνδημο εκκλησιασμό, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, ποιήματα και τραγούδια απ’ την τοπική Χορωδλια και άλλες της περιοχής που συμμετέχουν. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ακολουθεί συνεστίαση για τους επισήμους”.

 

4Επίσης, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, η Κοινότητα Κυριακίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου και άλλοι φορείς διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις “που περιλαμβάνουν συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, πυρογραφίας, φωτογραφίας, παραδοσιακής χειροτεχνίας, εκθέσεις πολιτισμικού περιεχομένου, επιμορφωτικά σεμινάρια και ομιλίες, χορούς και χορωδιακά τραγούδια.

Στο τριήμερο 28,29 και 30 Αυγούστου, στην γιορτή του πολιούχου Τιμίου Προδρόμου, πανηγυρίζει το Κυριάκι. Πολύς κόσμος απ’ όλη τη Βοιωτία και άλλους νομούς συρρέει στο Κυριάκι για ν’ απολαύσει σπουδαίους τραγουδιστές και τραγουδίστριες δημοτικού, λαϊκού και μοντέρνου ρεπερτορίου, να φάει και να πιεί, να χορέψει και να διασκεδάσει.

 

Εάν επισκεφτείται το Κυριάκι κατά τους θερινούς μήνες αξίζει να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελικώνα στην περιοχή της Αρβανίτσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, δραστηριότητες για παιδιά, ορειβατικές εκδρομές και περιηγητικές διαδρομές με ποδήλατα. Κατά την διάρκει του φεστιβάλ στην περιοχή λειτουργεί κάμπινγκ που μπορεί να φιλοξενήσει όσους θέλουν να μείνουν στην Αρβανίτσα για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Επίσης, τις μέρες διεξαγωγής των εκδηλώσεων λειτουργούν αναψυκτήριο, εστιατόριο και παιδότοπος.

 

Για τους ταξιδιώτες της θερινής περιόδου σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο είναι και ο Ευχίδειος άθλος, που φέρει τον τίτλο “Τρέχοντας στα μονοπάτια της Ιστορίας”. Πρόκειται για αναβίωση ιστορικής διαδρομής μήκους 107,5 χιλιομέτρων που διοργανώνει στις αρχές του καλοκαιριού ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και Αθλημάτων Μεγάλης Διάρκειας “ο Ευχίδας”. Σύμφανα με ιστορικές αναφορές, μετά τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στις Πλαταιές το καλοκαίρι του 479 π.Χ., οι Πλαταιείς ζήτησαν από τον οπλίτη Ευχίδα να πάει στους Δελφούς για να φέρει πίσω εξαγνιασμένο πυρ από το ιερό του Απόλλωνα. Ο Ευχίδας έτρεξε ως τους Δελφούς και επέστρεψε στις Πλαταιές σε περίπου 24 ώρες διανύοντας συνολικά απόσταση χιλίων σταδίων, ενώ μόλις παρέδωσε το ιερό πυρ εξέπνευσε. Η συγχρονη αναβίωση του Ευχίδείου άθλου έχει διάρκει 14 ώρες, ξεκινάει από τις Πλαταιές, διέρχεται από τις περιοχές Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Ξηρονομή, Αγια Άννα, Κυριάκι, Στείρι, Δίστομο, Αράχοβα και καταλήγει στους Δελφούς.

 

Το φθινόπωρο (αρχές Οκτώβρη), η Κοινότητα Κυριακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου διοργανώνουν το “Ορειβατικό κάλεσμα”. Σε αυτό συμμετέχουν φυσιολάτρες και εκατοντάδες ορειβάτες κάθε φύλου και ηλικίας. Ακολουθούν δύο πορείες για τα “κότσια” που διαθέτει ο καθένας:
α) την 5ωρη: Νόραχο – Μεγ. Λούτσα – Κυριάκι και
β) την 3ωρη: Νόραχο – Κουτάλι – Ρόνιες – Κυριάκι
Συμμετέχουν συνήθως 1.000 ορειβάτες, που συγκεντρώνονται τελικά στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Το χειροκρότημα, η βραστή γίδα και τα άλλα παραδοσιακά εδέσματα, γίνονται βάλσαμο για τα κουρασμένα κορμιά τους.

 

Οι κάτοικοι του Κυριακίου διατηρούν “ζωντανά” πολλά από τα παραδοσιακά τους έθιμα.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδοσιακές γιορτές είναι το διονυσιακού χαρακτήρα “Το Παρόν το Ποτηράκι”. Πρόκειτα για πρόποση, δεμένη με τις μικρές και τις μεγάλες χαρές των κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποιείται σε εορταστικά συμπόσια, ιδιαίτερα σε γάμους και βαφτίσια. Ορισμένοι από τους καλεσμένους κρατούν ένα ποτήρι γεμάτο με κρασί (το “γιομάτο”), διασταυρώνουν τα μπράτσα τους και αφού πιούν το κρασί, φιλιούνται, ενώ οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι χτυπούν παλαμάκια. Η εκτέλεση του εθίμου συντελείται υπό την επίβλεψη ενός ατόμου, για παράδειγμα του κουμπάρου σε περίπτωση που προκειται για γαμήλιο τραπέζι. Ενδιαφέροντα είναι και άλλα γαμήλια έθιμα όπως η έκθεση με εργόχειρα της νύφης και η ανταλλαγή δώρων.

 

karnavaliΑξίζει να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις Καρνάβαλου και τις παρελάσεις αρμάτων και να γευθείτε τη λαγάνα, τη φασολάδα, το κρασάκι και τα άλλα εδέσματα απ’ το ειδικό ελάτινο κιόσκι που στήνει στην κεντρική πλατεία η Κοινοτική Αρχή.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριακίου στην περίφημη Αρβανίτσα, συγκεντρώνει αμέτρητους εκδρομείς, επισκέπτες και συμποσιαστές, παιδιά μικρά και μεγάλα, απ’ όλη τη Βοιωτία και την Αττική. Οι καπνοί ανεβαίνουν στον ουρανό και οι οβελίες, τα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια δίνουν και παίρνουν. Τα γεμάτα ποτηράκια με την παραδοσιακή πρόποση “πίνω ένα έχω και ένια (μερικά)” συμπληρώνουν την πανδαισία της πιο όμορφης Πρωτομαγιάς.

 

Καθιερώστε το. Κάθε Πρωτομαγιά στην Αρβανίτσα. Έχει χώρο για όλους. Το φυσικό γκαζόν – η χαρά των παιδιών – για περιπάτους, τρέξιμο, ποδόσφαιρο και ξάπλες, σας περιμένει. Το περιβάλλον είναι εντυπωσιακό. Είναι μοναδικό.

 

Τι να πούμε για το Πάσχα με τους λάκκους και τους οβελίες, τα κόκκινα αυγά, τις γαρδούμπες, τα σπληνάντερα και τα κοκορέτσια! Το Κυριάκι χάνεται πίσω από τα σύννεφα του καπνού τις πρωϊνές ώρες. Παρουσιάζεται αργότερα λαμπερό κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, ζωηρό, ζωντανό, με τα τραγούδια, τους χορούς, τις ευχές και τα κλαρίνα που ακούγονται σ’ όλες τις γειτονιές.

 

 

 

Πηγή: Τουριστικός Οδηγός Κυριακίου της Κοινότητας Κυριακίου

Γράψτε το σχόλιό σας.