Η κουρά των προβάτων, δηλαδή το κούρεμά τους για να μην υποφέρουν από τη ζέστη που υπάρχει στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί στην Κρήτη μια τελετουργική διαδικασία και μια μεγάλη γιορτή.
Αν και η διαδικασία αυτή με την παραγωγή μαλλιού των προβάτων έπαιζε σημαντικό ρόλο από τη Μινωική ακόμα εποχή στην υφαντική, τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε αν εξαιρέσει κανείς ότι τα μαλλιά των προβάτων σήμερα πετιώνται καθώς δεν έχουν ζήτηση στο εμπόριο.
Πριν να γίνει η ολοκληρωτική καλοκαιρινή κουρά, προηγείται το ανοιξιάτικο κούρεμα της ουράς και των πίσω ποδιών των προβάτων.
Ο κάθε κτηνοτρόφος στη διαδικασία της κουράς που είναι δύσκολη και απαιτεί πολλά χέρια, προσκαλεί όλους τους φίλους και τους συγγενείς για να τον βοηθήσουν κι όταν ολοκληρωθεί το φαγοπότι που ακολουθεί, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή.
Ασχετα λοιπόν αν δεν είναι πλέον εμπορικά εκμεταλλεύσιμο το μαλλί από την κουρά, το δέσιμο και η φιλία που γίνεται μέσω αυτής της διαδικασίας, είναι πολύ σημαντικότερα για τον Κρητικό κτηνοτρόφο. Αιώνες τώρα, αυτή η διαδικασία μένει η ίδια, διατηρώντας την παράδοση και την κρητική φυσιογνωμία.
Οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο θεωρούν την διαδικασία της κουράς κουραστική και χρονοβόρα κι έτσι είναι ουσιαστικά. Στην κεντρική Ευρώπη καλούν ειδικούς από την Αυστραλία για να αναλάβουν το κούρεμα των προβάτων.
Στο νησί της Κρήτης όμως, αποτελεί τελετουργική διαδικασία και διαφυλάσσεται από τους ανθρώπους της σαν κάτι ιερό της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και κουλτούρας.
Ελένη Δ. Μπουχαλάκη