facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: «Μετακινήσου υπεύθυνα!»

«Μετακινήσου υπεύθυνα!»

♦ Περίπατοι, ποδηλατάδες, αθλητικές, εικαστικές, μουσικές δραστηριότητες στη φύση, για μικρούς, μεγάλους και ΚΔΑΠμΕΑ

♦ Από σήμερα 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου οι δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020

 

 

ΑΦΙΣΑ low

 

Με τιμητική παρακαταθήκη την περσινή πανελλήνια βράβευση στο ενεργητικό του, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει και φέτος, ακόμα πιο δυναμικά και διευρυμένα, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, από σήμερα, Τετάρτη  16, έως τις 22 Σεπτεμβρίου, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να… μετακινηθούν υπεύθυνα!

Στέλνοντας το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα, και με σύνθημα «Μετακινήσου υπεύθυνα!», το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (Zero-emission mobility for all), και στόχος «της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό, αντικατοπτρίζοντας τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal», όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ποδήλατο, η ηλεκτροκίνηση και η πεζοπορία στη φύση βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο του πολυποίκιλου προγράμματος δράσεων που ετοίμασαν ο δήμος σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ), τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του covid-19.

Πλούσιος κατάλογος!

Ο κατάλογος των δράσεων είναι ιδιαίτερα μακρύς και εντυπωσιακός και περιλαμβάνει από την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», με συμβολικό αποκλεισμό δρόμων του δήμου, την επίδειξη ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ηλεκτρικού ποδήλατου και πατινιού σε μαθητές, τον καθαρισμό φαναριών και πινακίδων της Τροχαίας, τα μαθήματα φροντίδας του δάσους και Πρώτων Βοηθειών με τη βοήθεια της ΕΔΟΜΑΚ, τη διδασκαλία τεχνικών βασικής αυτοάμυνας για ενήλικες και αθλητικές δραστηριότητες στη φύση με τα Σύστηματα Προσκόπων Συκεών και Νεάπολης, μέχρι… τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Εργαστηρίου  Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, του Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A και της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Organic Electronic Technologies (OET) με μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την εφαρμογή των καινοτόμων τεχνολογιών του τομέα της νανοτεχνολογίας  στις έξυπνες πόλεις και στην πράσινη μετακίνηση, αλλά και την παρουσίαση και προώθηση της έξυπνης ενεργειακά αυτόνομης στάσης λεωφορείου.

Παράλληλα, σε συνεργασία της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης, μαθητές σχολείων του δήμου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα της ποδηλασίας μέσα από τα μάτια ενός πρωταθλητή που θα τους επισκεφθεί, ενώ, σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, του συλλόγου «Φίλοι της Φύσης» και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μαθητές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τις ιστορικές κρήνες της πόλης μας.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται περίπατος και ξενάγηση στο περιαστικό δάσος, καθώς και στο Επταπύργιο και ιστορική ανάδειξη της δημιουργίας του, πλήθος καλλιτεχνικών και αθλητικών δράσεων με μαθητές, αλλά και γονείς, καθώς και πληθώρα δραστηριοτήτων με τα ΚΔΑΠμεΑ Συκεών και Νεάπολης, όπως ποδηλατάδες, μαθήματα σκίτσου, θέατρο σκιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίδειξη  μπάσκετ με αμαξίδια από την ομάδα Μέγας Αλέξανδρος 1994.

«Με πολύ μεράκι ετοιμάσαμε ένα πολυποίκιλο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσεων, σε συνεργασία με πολλούς φορείς του δήμου και της πόλης» επισημαίνουν οι τοπικοί συντονιστές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, δημοτικοί σύμβουλοι Νεάπολης-Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας, και η πρώην δημοτική σύμβουλος Μαρία Ροΐδη, σημειώνοντας ότι «η περσινή βράβευση του δήμου μας, που αντικατοπτρίζει τη σταθερή στάση της δημοτικής μας Αρχής για μία πόλη φιλική, καλαίσθητη και με σεβασμό προς το περιβάλλον και κάθε συνάνθρωπό μας, αποτέλεσε μεγάλη τιμή και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουμε όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο του θεσμού της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας, στον οποίο πιστεύουμε πολύ, και του έδωσε μία επιπλέον ώθηση και δυναμική, έτσι ώστε φέτος διευρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο ο αριθμός, όσο και το φάσμα των ανθρώπων που συμμετέχουν, από δημοτικούς συμβούλους, μέχρι επιπλέον σχολεία, συλλόγους, Ενώσεις και φορείς του δήμου και της πόλης».

Οδηγός η βράβευση

 Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-European Mobility Week (16 με 22 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2002, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού αναδεικνύονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ικανές να προσφέρουν στους πολίτες τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης σε αυτές (χρήση ποδηλάτου, περπάτημα, κ.λπ.) εξασφαλίζοντάς τους μια πιο ασφαλή και φιλικότερη προς το περιβάλλον καθημερινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι για την περσινή του συμμετοχή στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019», με θέμα την αλλαγή νοοτροπίας των Ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κατάφερε να διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο ως δήμος- «πρότυπο βιώσιμης αστικής κινητικότητας», ανάμεσα στις έξι καλύτερες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, και να βραβευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μία ειδική τελετή στην Αθήνα παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Με οδηγό την περσινή μας βράβευση, που ανέδειξε το δήμο μας πανελλαδικά ως πρότυπο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, συμμετέχουμε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με την πεποίθηση ότι τέτοιες δράσεις συμβάλλουν σημαντικά στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων που πρέπει να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι σε σημαντικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι «στο δήμο μας εδώ και χρόνια υλοποιούμε έργα και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, με κυρίαρχο στόχο της προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Το πρόγραμμα

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, με τον περίπατο γνωριμίας μαθητών με τις ιστορικές κρήνες της πόλης: Αναλυτικά το πρόγραμμα των δυο πρώτων ημερών έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 

  • 09:00 // 3o Γυμνάσιο Συκεών

Περίπατος και γνωριμία με τις ιστορικές κρήνες της πόλης μας. Με τη συνεργασία του γραφείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, του συλλόγου “Φίλοι της Φύσης” και του φροντιστηρίου βιωσιμότητας του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

  • 09:00 -10:30 // 4ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών

Γνωρίζουμε το άθλημα της ποδηλασίας μέσα από τα μάτια ενός πρωταθλητή. Με τη συνεργασία της ένωσης ποδηλατικών σωματείων Μακεδονίας-Θράκης.

  • 18:00 // Μαθήματα Σκίτσου

Η βιώσιμη κινητικότητα μέσα από μαθήματα σκίτσου από τον Δ. Νικολαΐδη, στο ΚΔΑΠμεΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) στη Δ.Ε. Συκεών.

  • 19:30 // Μαθήματα Σκίτσου

Η βιώσιμη κινητικότητα μέσα από μαθήματα σκίτσου στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) στη δημοτική ενότητα Νεάπολης.

  • Πολιτιστικό κέντρο Συκεών

Έκθεση  με ανακυκλώσιμα υλικά στο πολιτιστικό κέντρο Συκεών, από τον εικαστικό Γιώργο Κοσμίδη και το Σωματείο Τέχνης “Μορφογέννεσις”. Διάρκεια έκθεσης 16 έως 22/9.

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

  • 09:00 -11:00 // 10ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης

Οδηγούμε με ασφάλεια το ποδήλατο. Με τη συνεργασία του thess bike και της ΜΚΟ Φύσις Υπαίθρια Άσκηση.

  • 09:00-11:00 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης

Γνωρίζουμε το άθλημα της ποδηλασίας μέσα από τα μάτια ενός πρωταθλητή, με τη συνεργασία της ένωσης ποδηλατικών σωματείων Μακεδονίας-Θράκης.

  • 18:00 Δημοτικό άλσος Συκεών

Αθλητικές δραστηριότητες για ΑμΕΑ στο δάσος. Διδασκαλία μαθημάτων βασικής αυτοάμυνας.

  • 18:00   Πολιτιστικό κέντρο Συκεών

«Ο Καραγκιόζης σε μια σύγχρονη πόλη». Θέατρο σκιών με τον Αγάπιο Αγαπίου για τους μαθητές των τμημάτων ΚΔΑΠ. Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ).

 

Γράψτε το σχόλιό σας.