facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νάξου και Μικρών ΚυκλάδωνΕκδηλώσεις: Η Πρεσβεία του Καναδά γιορτάζει στο ΙΤΗΠ. Εκθέσεις σε Τήνο, Λήμνο, Πάτμο

days of art in Greece

To Days of Art προτείνει…

Η Πρεσβεία του Καναδά γιορτάζει στο ΙΤΗΠ. Εκθέσεις σε Τήνο,  Λήμνο,  Πάτμο

1

Πρεσβεία του Καναδά και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο συνδιοργανώνουν την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Η Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα γιορτάζει την 150η επέτειο της Καναδικής Συνομοσπονδίας και 75 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας με την σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο 1-20 Αυγούστου 2017.

Μια μεγάλη έκθεση για να γιορτάσουμε δύο σημαδιακές επετείους. Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί!
Πληροφορίες
Ανοιχτοί Ορίζοντες, μια Έκθεση
Τοποθεσία: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Τήνος, Ελλάδα
Διάρκεια: 1-20 Αυγούστου, 2017
Εγκαίνια: 1η Αυγούστου, 2017 και ώρα 20.00 (παρουσία των καναδών καλλιτεχνών)
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ron Moppett, Allyson Glenn και Colleen Heslin
Επιμελήτρια: Δρ. Κατερίνα Πιζάνια
Σκοπός της έκθεσης Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι να συστήσει στο ελληνικό κοινό το έργο τριών διεθνώς καταξιωμένων Καναδών καλλιτεχνών: του Ron Moppett, της Allyson Glenn και της Colleen Heslin.
Και οι τρεις καλλιτέχνες βρίσκονται στο προσκήνιο της καλλιτεχνικής κοινότητας του Καναδά. Προχωρούν πέρα από τα προδιαγεγραμμένα όρια και ιεραρχίες της τέχνης, γεγονός που είναι εμφανές στον τρόπο με τον οποίο το κοινό ανταποκρίνεται στις πολυβραβευμένες εικαστικές τους πρακτικές. Mε εικαστικά καινοτόμους τρόπους, αναφέρονται στην απεραντοσύνη της φύσης του καναδικού τοπίου και την απεικονίζουν. Προτιμούν να καλύπτουν τον καμβά, μερικές φορές επεκτείνοντας τα έργα στο πάτωμα, δημιουργώντας εγκαταστάσεις, δυνατές καλλιτεχνικά, που αφηγούνται ιστορίες ενός κόσμου σε κατάσταση ρευστότητας – έργα που μπορούν να αντισταθούν, αλλά και να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της θάλασσας του Αιγαίου – τον απέραντο γαλάζιο ορίζοντα, το άπλετο φως, και πάνω απ’ όλα, τις μυριάδες ιστορίες, που έχουν θαφτεί στο βάθος της και έχουν ξεβραστεί στις ακτές της.

Ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια για το έργο τους στις 2 Αυγούστου 2017 ώρα 20.30 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
2
«Στο Νερό». Ατομική έκθεση Μαρίας Φιλοπούλου στην Πάτμο

“Στο Νερό”είναι ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης της Μαρίας Φιλοπούλου, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί KapopoulosFineArtsστην Πάτμο στις 11 Αυγούστου 2017.

Η έκθεση παρουσιάζει χαρακτηριστικά έργα από το τόσο ευδιάκριτο δημιουργικό σύμπαν της Μαρίας Φιλοπούλου, η οποία έχει ταυτιστεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά με θαλασσινά τοπία και κυρίως με την κατάδυση του ανθρώπινου σώματος σε αυτά. Τη συνύπαρξη σώματος και θάλασσας, την κατάδυση που συχνά παραπέμπει σε μια λυτρωτική διαδικασία.

Οι επισκέπτες της γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο θα δουν υποβρύχιους κολυμβητές ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, αλλά και στην απεραντοσύνη του βυθού, θάλασσες που στραφταλίζουν κάτω από τον δυνατό ήλιο, λουόμενους σε καταρράκτες σε παραλίες, πάνω στην ζεστή άμμο.

Η Μαρία Φιλοπούλου, αποτελεί μια από τις βασικότερους εκπροσώπους της  σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής της χώρας μας. Βαθιά ανθρωποκεντρική, δεν δημιουργεί έγκλειστους κόσμους αλλά ολόκληρα τοπία για να αφήσει τις φιγούρες της να αναπτυχθούν.

Η ίδια η εικαστικός λέει για την ζωγραφική της: «Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.  Οι ανοιχτοί ορίζοντες με το δυνατό φως, η ελεύθερη κίνηση των κολυμβητών κάτω από το νερό και πάνω από αυτό στην απόλυτη προστασία του, οι αντανακλάσεις του νερού πάνω στα γυμνά σώματα, οι φυσαλίδες, η άμμος του βυθού, η κίνηση των κολυμβητών χωρίς βαρύτητα ανάμεσα από αρχαίες κολώνες, αρχαία θραύσματα, οι βάθρες με τους λουόμενους, η ροή του νερού στον καταρράκτη, μου δημιουργούν έναν ονειρικό κόσμο.

Ζωγραφίζω βιωμένους προσωπικούς παραδείσους, την ευτυχία, τη χαλάρωση, την ένωση με την φύση, τον ερωτισμό που νιώθουν οι λουόμενοι μέσα στο νερό. Νομίζω ότι όλη η ύπαρξη είναι μια λεπτή ισορροπία της επίγνωσης ότι οι ευτυχισμένες στιγμές είναι πολύτιμες και πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να τις εκτιμάμε. Ζωγραφίζω λοιπόν τα σύνορα της ευτυχίας, απομονωμένης από το πριν και το μετά. Δεν υπάρχει χρόνος, μόνο τόπος. Επικεντρώνομαι στον άχρονο καθαρό χώρο που είναι ο ήρεμος προσωπικός χώρος.

Στον “χαμένο παράδεισο” ο πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να βρει πληρότητα και γαλήνη. Εγώ, τουλάχιστον, στη φύση, ειδικά στο νερό, συναντώ την ευτυχία, την ηρεμία, την ελευθερία, την κάθαρση. Και αυτήν την αίσθηση θέλω να μεταφέρω στα έργα μου σαν αντίδοτο σε μια εποχή πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης.”

Καταλήγοντας η Μαρία Φιλοπούλου επισημαίνει: «Προσπαθώ στα έργα μου να βγάλω ό,τι πιο θετικό έχω. Φτιάχνω κυρίως μεγάλα έργα γιατί είναι σαν να μπαίνω μέσα σ´ αυτά όταν ζωγραφίζω. Αισθάνομαι ότι φτιάχνω ένα σκηνικό μέσα στο οποίο ζω. Και θέλω να βάλω τον θεατή μέσα σ´ αυτό για να έχει την δική μου εμπειρία.»

Η Μαρία Φιλοπούλου γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Λεονάρντο Κρεμονίνι κατά την περίοδο 1984-88. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, κατά την περίοδο 1988-89 (λιθογραφία με δάσκαλο τον Abraham Hadad). Έργα της βρίσκονται στην Εθνική  Πινακοθήκη της Αθήνας, στη  Βουλή των Ελλήνων, στην Τράπεζα Ελλάδας, στη  συλλογή του μουσείου Γουλανδρή, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στη συλλογή Φέλλιου, στη συλλογή Ανώνη και Άζιας Χατζηιωάννου και σε άλλες συλλογές και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κάνει 20 ατομικές εκθέσεις σε πόλεις όπως οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη. Επίσης αναδρομική  έκθεση 1989-2009 στα Ερμουπόλεια, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο το 2009 και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Ρώμη Βενετία, Μελβούρνη, Μαιάμι, Πεκίνο κ.α.

Η έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts-Πάτμος εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου 2017, ώρα 20.30 παρουσία της ζωγράφου και θα διαρκέσει ως τις 24 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 11.00-13.00, 19.00-1.00.

KapopoulosFineArtsΠάτμος: κεντρική πλατεία Χώρα-Πάτμος, τηλ. : 22470 31222 Κ: 6958 473 518

patmos@kapopoulosart

www.kapopoulosart.gr

 

3

Έκθεση του Μανώλη Χάρου «Ο δυσδιάκριτος εξωτισμός του προορισμού» στο Χώρο Τέχνης “Ώχρα Μπλε”

Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” εγκαινιάζει την Παρασκευή 28 Ιουλίου ώρα 9.00 την  ατομική έκθεση του Μανώλη Χάρου  «Ο δυσδιάκριτος εξωτισμός του προορισμού»

Ο καλλιτέχνης, που τα τελευταία χρόνια ζεί στα Κύθηρα, έναν κατ εξοχήν ιδεατό προορισμό για την δυτική τέχνη, απο την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, επηρεάζεται  απο τον μύθο (Ταξίδι στα Κύθηρα), δημιουργώντας τοπία που θέλουν να μεταφέρουν την πρόσκλησηση του ταξιδιού.
Ο εξωτισμός βρίσκεται στην προσδοκία, και τα έργα με την τοπιογραφία τους, περιγράφουν την αναχώρηση ή την θέαση απο μακρινή απόσταση, του προσδοκόμενου τόπου.
Ο  ορίζοντας,οι αναφορές στο κοντινό και το απομακρυσμένο, ο υπαινιγμός, η περιγραφή, ή η ανάμνηση, δεν αποτυπώνουν-εικονογραφούν αλλά υπηρετούν διαφορετικά κάθε φορά, τον στόχο του καλλιτέχνη.
Τα έργα που παρουσιάζονται,  ανήκουν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο,που εξελίσεται και αλλάζει τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960. Σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts (1978) χαρακτική και ζωγραφική όπου και πήρε το δίπλωμα του με άριστα. Το 1982 έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs πάνω στην επικοινωνία της εικόνας. Το 1984 τιμάται με το Γαλλικό Εθνικό Βραβείο Pris des Fondations στον τομέα της λιθογραφίας και το Γαλλικό κράτος αγοράζει έργα του. Το 1991 ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου η βότκα Absolut χρησιμοποιεί έργο του για τη διαφημιστική της καμπάνια. Το 1993 σχεδιάζει μαζί με τον Μ. Ζαχαριουδάκη για την Εθνική Πινακοθήκη. Το 1996 σχεδιάζει την χαρτοκαμπάνια του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το 1998 του απονέμεται το Βραβείο της Ακαδημίας των Αθηνών για ζωγράφο κάτω των 40 ετών, ενώ το 2000 – 2001 εργάζεται ως Επισκέπτης Καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Διάρκεια έκθεσης :   28 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2017
Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 9.00- 14.00 και 19.00- 22.30, Κυριακή 19.00-22.30
Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” , Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος
T/F:+302254 026264, 6976220673. e-mail: ochra.blue13@gmail.com, http://ochrablue.blogspot.gr/, https://www.facebook.com/OchraBlue

Γράψτε το σχόλιό σας.