facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας από το <ΕΡΓΑΝΗ>

Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας, υπό το γενικό τίτλο «To Biz or not to Bizδιοργανώνει το Κέντρο Εργάνη, με στόχο την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση της εξωστρέφειας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, κι εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Το πρόγραμμα ξεκινά αύριο, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, με έναν πρωτότυπο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας, ο οποίος πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Innovation Farm.

Σκοπός του διαγωνισμού, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 2 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου, είναι η κινητοποίηση νέων προς την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού οράματος και η καθοδήγησή τους σε πορεία υλοποίησης.

 

Όλοι νικητές…

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα οργανωθούν σε ομάδες και με άξονα μια κοινή ιδέα (νέα ή προϋπάρχουσα) θα δουλέψουν ώστε να την παρουσιάσουν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο σε επιχειρηματίες, εκπαιδευτές, συμβούλους και εμπειρογνώμονες. Ο στόχος είναι διπλός: από τη μια, να εκπαιδευτούν οι νέοι στο να παρουσιάζουν σύντομα μια ιδέα και από την άλλη, να αντλήσουν πόρους για την εφαρμογή της.

Οι οκτώ επικρατέστερες ιδέες που θα προκύψουν, αφού εμπλουτιστούν με την υποστήριξη συμβούλων, μεντόρων και coaches, θα παρουσιαστούν σε ένα διήμερο boot camp, το οποίο θα διεξαχθεί στις 7-8 Νοεμβρίου στα γραφεία της «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» (Μαρία Κάλλας 23, περιοχή Ποσειδωνίου) και κατά τη διάρκειά του θα αναδειχθεί η ιδέα-πρόταση που θα βραβευτεί με:

1)     Συμβολικό χρηματικό ποσό των 500€,

2)     Δικαίωμα για δωρεάν συμβουλευτική στην κατάρτιση και υλοποίηση του Επιχειρηματικού τους Σχεδίου από πλήρη ομάδα υποστήριξης,

3)     Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας σε όποιο εργαλείο χρηματοδότησης ταιριάζει η πρότασή τους.

4)     Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ευρώπη στο πλαίσιο ανταλλαγών νέων επιχειρηματιών ή υποψηφίων επιχειρηματιών.

Οι δύο επόμενες ιδέες-προτάσεις θα λάβουν επίσης πλήρη πακέτα συμβουλευτικής υποστήριξης, ενώ όλοι θα κερδίσουν, εκτός από την εμπειρία και τις ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης, και βραβεία συμμετοχής που θα αναγνωρίζουν τις επιχειρηματικές τους αρετές.

Αύριο, επίσης, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η εσπερίδα ΕΠΙ-μένοντας Διεθνώς με παροχή συμβουλών σχετικά με την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν διεθνώς, σε συνεργασία με το ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ. Στη διάρκειά της, μεταξύ άλλων, θα γίνουν εισηγήσεις για τις «Ευκαιρίες συνεργασίας και διείσδυσης ελληνικών εταιρειών σε ξένες αγορές στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» και για τη «Στρατηγική εξωστρέφειας ως κλειδί επιτυχίας: το παράδειγμα Ελληνίδων επιχειρηματιών που “επιχειρούν” διεθνώς».

 

Βιωματικά εργαστήρια

Επιπλέον, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως αργά το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια βιωματικής μάθησης και ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών.

Η θεματολογία των εργαστηρίων περιλαμβάνει:

  • 10 π.μ.-12μ.: «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», σε συνεργασία με το Δίκτυο ΚΟΙΝΣΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας και το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας
  • 12 μ.-2μ.μ.: «Εκπαίδευση στις ομάδες αυτό-οργάνωσης», με στόχο την επιτυχία στην επιχειρηματικότητα (θα διεξαχθεί στα αγγλικά).
  • 4 μ.μ.-6μ.μ.: «Δημιουργική επιχειρηματικότητα και σύνδεση της τέχνης και της δημιουργίας με την επιχειρηματικότητα». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Creativity Platform.

 

Πληροφορίες-Συμμετοχές

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη σε όλους, με μόνη τυπική προϋπόθεση να συμπληρώσουν μια δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Εργάνη (τηλ.: 2310 621166 ή e-mail: ergani@ergani.gr).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το Κέντρο Εργάνη είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που αποτελείται από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΣΕΒΕ, την Ανατολική Αναπτυξιακή Α.Ε., το ΚΕΚ ΣΕΒΕ-ΣΒΒΕ-ΔΕΘ και το Δίκτυο Γυναικών του ίδιου του Κέντρου.  Κύριο έργο του είναι η υποστήριξη γυναικών, νέων και μελών ευπαθών ομάδων σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Η δράση είναι μέρος του έργου My Generation at Work (URBACT – European Program for Sustainable Development), το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη και το συντονισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Γράψτε το σχόλιό σας.