facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΡόδουΕκδηλώσεις: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 21 ΜΑΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΣΤΗ ΡΟΔΟ

 

Στις 21 του Μάη, στο Πάρκο Ροδίνι, στις 19:00 τραγουδάμε για τη Μεσόγειο! Αυτό το Γεφύρι Πολιτισμών που ενώνει τους λαούς της Ευρω-Μεσογειακής περιοχής. Σε δεκάδες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, μουσικοί από διαφορετικές εθνικότητες ενώνουν αυτή τη μέρα τη φωνή τους για να στείλουν ένα ενωτικό μήνυμα Ειρήνης! Γιατί στη γειτονιά αυτή, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν.

 

Το Μεσαιωνικό Ρόδο, μέλος του Ελληνικού δικτύου του διεθνούς ιδρύματος Anna Lindh (ALF) από το 2009, συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα για την Ημέρα της Μεσογείου, του οποίου την πρωτοβουλία και το διεθνή συντονισμό έχει το ALF, με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνει μία συναυλία με το μουσικό σχήμα ΑΜΑΝΕΣΑ. Πρόκειται για ένα πλούσιο – μουσικά – σχήμα που αποτελείται από επτά αξιόλογους καλλιτέχνες του τόπου μας:  Ειρήνη Βουτυράκη – τραγούδι, Δημήτρης Γεωργαλίδης – πολίτικο λαούτο, Θανάσης Διαμαντής – βιολί, Άννα Νικητιάδη – κρουστά και νέυ, Μαρία Σδρέγα – κρουστά, Σπύρος Τζουμερκιώτης -  ταμπουρά, Σουλεϊμάν Μπασλαμπά – κρουστά. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Γεωργαλίδης.

 

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως παλαιά Σεφαραδίτικα τραγούδια αλλά και Μικρασιάτικα Οθωμανικά, που αποτελούν ένα μωσαϊκό πολυ-πολιτισμικότητας. Στα τραγούδια αυτά, ειδικά στα Σεφαραδίτικα, συνυπάρχουν οι ήχοι της Βυζαντινής μουσικής, τα Οθωμανικά μακάμ, κλίμακες και τρόποι της Μεσαιωνικής Ισπανικής μουσικής όπως και παραδοσιακοί ρυθμοί από άλλες παραδόσεις της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Η πολύ-πολιτισμική, λοιπόν, διάσταση της μουσικής αλλά και της γλώσσας των τραγουδιών αυτών, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά και οικεία σε ένα φαινομενικά ετερόκλητο κοινό που ακούγοντάς τα, συχνά αναγνωρίζει σε αυτά, αποτυπώματα και της δικής του κουλτούρας. Στη σημερινή εποχή φέρνουν το μήνυμα της σύνθεσης των πολιτισμών αντί της αντίθεσης, της συνεργασίας αντί της σύγκρουσης, της διαλλακτικότητας αντί του φανατισμού, της συλλογικότητας αντί του ατομισμού, της εκτίμησης και του σεβασμού στο διαφορετικό και της αποδοχής του. Τα μουσικά δάνεια από μια παράδοση σε μια άλλη δεν λογοκρίνονται, δεν εμποδίζονται από σύνορα, δεν ελέγχονται από κέντρα εξουσίας.  Απλώς συμβαίνουν, μέσω της επικοινωνίας των ανθρώπων που “μιλούν” την κοινή γλώσσα της μουσικής.

 

Σας περιμένουμε σε αυτή την Παν-Μεσογειακή εκδήλωση, να γιορτάσουμε τη Μεσόγειο και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα Ειρήνης! Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας για Διάλογο και Διαπολιτισμική Ανάπτυξη,

 

 

 

 

μέσα από τη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής, αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώροχωρίς αποκλεισμούς, όπου εναρμονίζονται διαφορετικές φωνές και μαζί γιορτάζουμε την ομορφιά τωνδιαφορών μας. Ο καιρός το απαιτεί, στη δεδομένη συνθήκη, να ενώσουμε τις φωνές μας, με όλες τις χώρες της Μεσογείου, σε αυτό το κοινό πολιτιστικό εγχείρημα.

 

Πάρτε λοιπόν κάποιον μαζί σας και ελάτε μαζί μας για να γιορτάσουμε τους ήχους της ένταξης και να αναδείξουμε την Ενότητα μέσα στη Διαφορετικότητα. Η είσοδος είναι δωρεάν και για όσους ζουν μακριά, η συναυλία θα προβάλλεται live online στο facebook. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την Ευγενική Χορηγία της ΔΕΡΜΑΕ και Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρόδου και της δ/νσης ΔΟΠΑΡ.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σελίδα: https://www.facebook.com/events/942020770959013

 

 

Για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»

 

Άννα Αχιολά

Υπεύθυνη Οργάνωσης

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σελίδα: https://www.facebook.com/events/942020770959013image