facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΕυρώπηΆρθρα: Συκολόγος

Ο Συκολόγος είναι το τελευταίο χωριό του Νομού Ηρακλείου που συναντούμε στα νοτιοανατολικά (ερχόμενοι από τη Βιάννο), με 359 κατοίκους το 2001 . Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 424 μέτρων. Οι συντεταγμένες του είναι 35°01’10″”N 25°30’44″”E / 35.01944, 25.51222. Απέχει από το Ηράκλειο 81,5 χιλιόμετρα, από την Άνω Βιάννο (έδρα του Δήμου) 16 χλμ. , από την Ιεράπετρα 28 χλμ. και από την ακτογραμμή του Λιβυκού, τα Τέρτσα, μόλις 7,5 χλμ. Η εδαφική του επιφάνεια καλύπτει περίπου 14.000 στρέμματα. Αρχίζει από την κορυφή της πλαγιάς που ορθώνεται βόρεια του κεντρικού δρόμου και καταλήγει στο Νότο στα Τέρτσα. Από την Ανατολή συνορεύει με τις κτηματικές περιοχές των Μουρνιών, των Γδοχίων και του Μύρτου. Από τη Δύση συνορεύει με την κτηματική περιφέρεια του Καλαμίου με την οποία έχει και πολλές κοινές περιοχές.

Συκολόγος

Συκολόγος

Υπάγεται στην επαρχία Βιάννου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ηρακλείου. Με το Νόμο Καποδίστρια ανήκει στο δήμο Βιάννου.

Τα Τέρτσα όπως και η Σινδωνία ή Ψαρή Φοράδα είναι κτισμένα στις ακτές του Λιβυκού πελάγους και απέχουν 85 και 95 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το Ηράκλειο. Βρίσκονται επίσης κοντά στο Μύρτος και στην Ιεράπετρα .

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, της υπαίθριας χειμερινής ντομάτας, της μπανάνας και των οπωροκηπευτικών (θερμοκηπιακές καλλιέργειες), εξαιτίας του μοναδικού θερμού κλίματος και μερικοί από αυτούς μένουν μόνιμα στην Ψαρή Φοράδα και στα Τέρτσα. Αυτά τα μέρη παραμένουν ακόμα αναλλοίωτα από

Δημοτικό Διαμέρισμα

Ο Συκολόγος είναι και έδρα του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος, με 439 κατοίκους το 2001.

Εκτός από την έδρα, το Δημοτικό Διαμέρισμα Συκολόγου περιλαμβάνει:

* την Άνω Βίγλα (κοινά ονομάζεται Βίγλες), με 7 κατοίκους
* τα Τέρτσα, με 73 κατοίκους.

Το χωριό σήμερα

Έπειτα από την απελευθέρωση, ο Συκολόγος ανασυγκροτήθηκε σύντομα και οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί του ξανάχτισαν τα σπίτια τους έστησαν πάλι τα νοικοκυριά τους, επιδόθηκαν στις γεωργικές τους εργασίες με ζήλο και κατάφεραν σημαντικές βελτιώσεις στις καλλιέργιες των πρώιμων, κυρίως κηπευτικών στην παραθαλάσσια ζώνη του χωριού τους στα Τέρτσα κι αλλού. Οι κάτοικοί του, πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα, παραμένουν όλοι εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί το χωριό του Δήμου Βιάννου με τη μικρότερη μετανάστευση.

Το πρόβλημα με την έλλειψη νερού, που ταλάνιζε τον πληθυσμό παλιότερα, αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή υδραγωγείου, τη δεκαετία του ‘ 60 που έφερε άφθονο και καθαρό νερό στο χωριό από το Λάπαθο της Σύμης. Από τότε το χωριό άλλαξε κυριολεκτικά όψη. Τα μπαλκόνια και οι αυλές γέμισαν λουλούδια και ολόκληρο βουτήχτηκε στο πράσινο.

Στην είσοδο του χωριού, που βρίσκεται στη βορειοανατολική του άκρη, βρίσκονται τα καφενεία και τα καταστήματα. Εκεί είναι ριζωμένος ένας τεράστιος, βαθύσκιωτος και πολύκλωνος Πρίνος από την ονομασία του οποίου πήρε το όνομα και η πλατεία του χωριού.

Ναοί

Οι Συκολογιανοί διακρίνονταν ανέκαθεν για τη θρησκευτικότητα και την ευσέβειά τους. Η πολιούχος δίκλιτη εκκλησία τους βρίσκεται κοντά στο Καβούσι, στη νοτιοδυτική άκρη του χωριού. Το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό και το αριστερό στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Επίσης, υπάρχουν πολλά βυζαντινά εξωκλήσια, όπως του Αγίου Χαραλάμπους, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο, του Αφέντη Χριστού, ένα χιλιόμετρο νότια του χωριού, στη θέση Βίγλα, με καταπληκτική και απεριόριστη θέα στο Λιβυκό, του Αγίου Σάββα, του Αγίου Γεωργίου στον παραλιακό οικισμό Τέρτσα και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στου Καβού. Το τελευταίο ήταν παλαιότερα μοναστήρι και βρίσκεται σε μια τοποθεσία 4 χλμ. νότια του Συκολόγου. Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχει αστείρευτη πηγή (καβούσι) με καθαρό νερό, που πρέπει να έδωσε και το όνομά της στην περιοχή. Στη θέση του παλαιού μοναστηριού, για το οποίο δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε οικοδομήθηκε, χτίστηκε νέος ναός. Από τον παλαιό ναό σώζονται ερείπια από το λεπροκομείο, καθώς η Μονή, όπως και η κοντινή Μονή της Κεραλιμενιώτισσας, χρησιμοποιούνταν για την περίθαλψη των κατοίκων από τα γύρω χωριά της περιοχής.

Το εξωκλήσι του Αφέντη Χριστού χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ εγκαινιάστηκε το 1908.

Ο Άγιος Ιωάννης του Καβού θεωρείται ο προστάτης άγιος των παιδιών που σπουδάζουν και συχνά οι κάτοικοι των γύρω χωριών επικαλούνται τη χάρη του και κάνουν τάματα, για να έχουν τα παιδιά τους καλή πρόοδο στις σπουδές τους.

Σπήλαιο Απακουγής

Στη θέση Απακουγή (δηλ. Υπακοή) υπάρχει μεγάλο σπήλαιο σε υψόμετρο 400μ. και κοντά σε αυτό τα λείψανα του αρχαίου ναού της Αγίας Απακουγής. Η παράδοση αναφέρει ότι την εκκλησία την κατέστρεψαν οι Άραβες το 824 όταν ξεμπάρκαραν στην Ψαρή Φοράδα και κατέλαβαν την Κρήτη και έπειτα δεν ξανακτίστηκε.

Αναφορικά με το σπήλαιο, πρέπει να αναφερθεί ότι επίσημα δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Οι κάτοικοι το θεωρούν αχανές και λένε ότι κάποτε μπήκε μέσα ένας κόκορας και δεν κατάφερε να ξαναβγεί. Υπάρχει και η πάράδοση που λέει ότι η Αγία Υπακοή έβγαζε το χέρι της από την είσοδο του σπηλαίου και έδινε αντίδωρο στους πιστούς.

Πηγή: http://www.dviannos.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.