facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΚαψοράχηΆρθρα: Λίγα λόγια για την Καψοράχη

Η Καψοράχη (Παλαιοχώρι) είναι χωριό του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας της επαρχίας Μεσολογγίου του δήμου Μακρυνείας (περιλαμβάνει και τον οικισμό Παλαιοχώρι «Ερειπωμένο»).

Η Καψοράχη είναι παραλίμνιο χωριό νοτιοανατολικά της λίμνης Τριχωνίδας, έχει μόνιμους κατοίκους περίπου 300 άτομα, βρίσκεται σε υψόμετρο 50 μέτρων και έχει έκταση 16 τετρ.χλμ.

Στο νότιο μέρος, στην κορυφή της Καψοράχης, σε υψόμετρο 285 μέτρα βρίσκεται το Παλαιοχώρι με το κάστρο του 4ου π.χ. αιώνα το οποίο ήταν το οχυρό των αρχαίων πόλεων Φυταίου ή Μετάπας σύμφωνα με τις έρευνες των αρχαιολόγων και τις εκτιμήσεις των ιστορικών (με πιθανότερο σημείο την αρχαία πόλη του Φυταίου).

Η Καψοράχη (Παλαιοχώρι) ήταν ανέκαθεν ένα παραδοσιακό «καπνοχώρι» όπως και τόσα άλλα «καπνοχώρια» που υπάρχουν στον νομό. Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει σταματήσει η παραγωγή του καπνού και οι κάτοικοι της ασχολούνται πλέον με μικροκαλλιέργειες αγροτικών προϊόντων, με την κτηνοτροφία και με το ψάρεμα στην λίμνη Τριχωνίδα.

Χιλιομετρικά απέχει από την Αθήνα 290 χλμ. και από τις μεγάλες πόλεις του νομού, το Μεσολόγγι 42 χλμ. και το Αγρίνιο 30 χλμ. αντίστοιχα. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επισκεφθούμε το γραφικό αυτό χωριό είναι η εξής: Από το νομό Αχαΐας περνάμε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ή διανύοντας την όμορφη και σύγχρονη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης) ή διασχίζοντας το πέρασμα με τα γραφικά πλέον Φέρυ-μποτ, απ’ όπου μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαδρομές.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.