facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΑδάμαςΆρθρα: Αδάμας

adamasm_6Ο Αδάμαντας ή «Αλαμάντο», όπως ονομαζόταν παλαιότερα είναι ένα παραλιακό χωριό και το κύριο λιμάνι της Μήλου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ζουν εκεί 1.391 κάτοικοι. Ο Αδάμαντας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτ
ή του νησιού και κατοικείται από το 1824. Τότε πήγαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Σφακιά μετά την αποτυχημένη και αιματηρή επανάστασή τους έναντι των Τούρκων. Οι σημερινοί απόγονοι τους ονομάζονται “Μηλοκρητικοί”.
adamas_7Στην παραλία του Αδάμαντα, υπάρχει θερμή πηγή. Ο χώρος όμως δε λειτουργεί, αλλά υπάρχουν θερμά λουτρά.
Σε μικρή απόσταση από τον Αδάμαντα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Στα 500 μόλις μέτρα βρίσκεται η παραλίας της Λαγκάδας και στο 1 χιλιόμετρο του Παπικινού.
Στη παραλία του Αδάμαντα και σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων από τα οποία και συμπεραίνεται ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίσθηκε λόγω καθίζησης του εδάφους.
adamas_4Ο Αδάμαντας τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύει πολλούς τουρίστες γιατί είναι ένα μέρος που μπορεί και σας παρέχει τα πάντα. Διαθέτει όλων των ειδών εστιατόρια, μπαρ, σουπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, ιατρείο και ότι χρειάζεται για να περάσετε ξεκούραστες διακοπές και γεμάτες διασκέδαση.
Κοντά στο χωριό υπάρχει το στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου. Ακόμη και σήμερα, μια φορά το χρόνο καταπλέει πολεμικό πλοίο του Γαλλικού στόλου για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους νεκρούς.
Τα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Άγιος Xαράλαμπος, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Aδαμαντινού λόφου, ο καθολικός ναός του Αγίου Νικολάου, το Μεταλλευτικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, που στεγάζεται στη χιλιόχρονη εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

 

Γράψτε το σχόλιό σας.