Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι τόπος όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το φυσικό πλούτο, τη χλωρίδα και τη πανίδα των δύο νησιών, τα γεωλογικά τους φαινόμενα, τον εθνικό δρυμό Αίνου και τον πλούτο της θάλασσας που τα περιβάλλει. Το μουσείο βρίσκεται στα Δαυγάτα πολύ κοντά στο Αργοστόλι. Μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς την περιήγηση του στο νησί της Κεφαλονιάς.
Το μουσείο ιδρύθηκε το 1996 από τη εταιρεία προστασίας της φύσεως Κεφαλονιάς και Ιθάκης και ήταν ο λόγος για τον οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το μουσείο περιλαμβάνει εργαστήριο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και συλλογή δειγμάτων από την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Οι στόχοι του είναι προφανείς, να λειτουργήσει ως τόπος προβολής του φυσικού
περιβάλλοντος των δυο νησιών και να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει του κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι μια προσπάθεια με πολύ μεγάλη αξία, καθώς ζούμε σε εποχές συνεχούς υποβάθμισης του περιβαλλοντος και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για την προστασία του.
Μη ξεχνάμε ότι ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου είναι ένας από τους 1Ο προστατευμένους εθνικούς δρυμούς ήδη από το 1962, παρόλα αυτά έχει υποστεί υποβάθμιση και καταστροφές και από φυσικά φαινόμενα αλλά και από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Πηγή: http://www.kefaloniainfo.com/