facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΒόλοςΑξιοθέατα: Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico

Κέντρο Τέχνης Giorgio De Chirico

Το Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, οφείλει την ονομασία του στον σπουδαίο ιταλό ζωγράφο, που γεννήθηκε στον Βόλο.  Στους τρεις ορόφους του κτηρίου εκτίθεται μόνιμα η πινακοθήκη του συλλέκτη Αλέξανδρου Δάμτσα, με 500 περίπου πίνακες από όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα του αιώνα μας.

Τα παραπάνω έργα κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών.Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Σε άλλους χώρους του Κέντρου Τέχνης φιλοξενούνται τακτικά εκθέσεις ποικίλου εικαστικού ενδιαφέροντος.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, εκτείθονται τα έργα του έλληνα καλλιτέχνη Αλέξανδρου Δάμτσα, τα οποία περιελαμβάνουνε κομμάτια από την προσωπική του συλλογή αλλά και από άλλους καλλιτέχνες – ζωγράφους.

Μέρος της συλλογής του Αλέξανδρου Δάμτσα, αποτελούνε τα αποκόμματα από τον ελληνικό και ξένο τύπο, μέσω των οποίων ξένοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές στην Ελλάδα, καθώς και ξένοι καλλιτέχνες, παρουσιάζουνε αλλά και προωθούνε από την δική τους οπτική γωνία, την Ελλάδα της περιόδου της τουρκικής κατοχής. Θα δούμε και πολλούς τοπικούς αλλά και παγκόσμιους χάρτες, δημιουργήματα της εποχής.

Στην έκθεση, θα διακρίνουμε τις διαφορετικές χρονικές περιόδους οι οποίες καταπιάνονται με διαφορετικά θέματα αλλά και τεχνοτροπίες όπως η λιθογραφία και η χαλκογραφία. Εικόνες από την περίοδο του 17ου – 19ου αιώνα όπου παρουσιάζονται θέματα από τον Αγώνα, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Μορφές Τούρκων και Ελλήνων της εποχής όπου διακρίνουμε από προνομιούχους μέχρι και απλούς πολίτες. Πορτραίτα δεσποινίδων , κύριων και κυριών, φορώντας την ενδυμασία της εποχής.

Οι καλλιτέχνες, μας μεταφέρουνε την κοινωνική υπόσταση και το κλίμα της εποχής μέσα από εικόνες όπου παρουσιάζεται το εύρος των σχέσεων, από υποτέλειας μέχρι διπλωματικού επιπέδου, ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους.

Στην περίοδο της Νεοελληνικής χαρακτικής, διακρίνουμε θέματα από την απελευθέρωση των Ελλήνων, στα οποία φαίνεται και ο καθοριστικός ρόλος των ιερέων της εποχής.

Η κατηγορία των Πρωτοπόρων, μας παρουσιάζει προσωπογραφίες αλλά και τοπία με θέματα από την φύση μέσα από έντονα χρωματικά αλλά και σχηματικά εικόνες. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο έργα που μας παρουσιάζονται από τον γνωστό καλλιτέχνη – ζωγράφο, Χατζηκυριάκο-Γκίκα Νίκο (1906 – 1994), που τιτλοφορούνται « Φυλλωσιές» και «Πουλιά».Θα διακρίνουμε ασπρόμαυρες εικόνες από την κοινωνία του Βόλου, όπως σοκάκια, την εκκλησία της Παναγίας Γορίτσας η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Αναύρου, από την περιοχή της Αγιάς Λαρίσης όπου απεικονίζονται γυναίκες που γνέθουνε καθώς και από τα Χανιά Κρήτης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πόλη /ταχ. κώδικας: Βόλος, Μεταμορφώσεως 3
Ημέρες-`Ωρες λειτουργίας από 10:00-13:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Τηλέφωνο: 24210-31701

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.