facebook twitter youtube googleplus
on/off

Κρεμαστά ΣυκιάςΑξιοθέατα: Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών

Τα Λουτρά Κρεμαστών

γνωστά και ως “Μπαλκώνα”, είναι μια όαση δροσιάς στον ορεινό Βάλτο, κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλευράδας.

Τα λουτρά απέχουν 35 περίπου χιλιόμετρα από την έδρα του Δήμου, το Χαλκιόπουλο και περίπου 65 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, εκτός των δέκα τελευταίων χιλιομέτρων προς τα Λουτρά που είναι χαλικοστρωμένος.

Το ωραίο τοπίο και η πυκνή βλάστηση, οι ήχοι των νερών και το καλοκαιρινό δροσερό αεράκι, προσφέρουν απόδραση από την σκληρή καθημερινότητα και ανάπαυλα του σώματος, αλλά και του πνεύματος. Όλοι όσοι επισκέπτονται τα Λουτρά Κρεμαστών, εκτός από την ανακούφιση που τους δίνει η Λουτροθεραπεία, ευχαριστιούνται τους μικρούς περιπάτους μέσα στη φύση αλλά και απολαμβάνουν την ομορφιά της.

Διαθέτουν 135 κρεβάτια, κατανεμημένα σε δωμάτια των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και 18 λουτρομπανιέρες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εμβαδού 190 τ.μ.

Στους ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες, ο επισκέπτης μπορεί να βρεί στιγμές ησυχίας και χαλάρωσης, ενώ στο καφενείο-εστιατόριο που λειτουργεί μπορεί να απολαύσει τοπικές συνταγές, φτιαγμένες με σπιτική φροντίδα.

Η λειτουργία των Λουτρών ξεκινά στα τέλη Ιουνίου και τελειώνει στα μέσα του Οκτώβρη, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η Δημοτική Επιχείρηση Εκμετάλλευσης, είναι Μέλος του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Το νερό των Λουτρών Κρεμαστών είναι ιδανικό για κάθε είδους Ρευματικές, Αρθριτικές και Δερματικές παθήσεις αλλά και Ισχυαλγίες.

Η Ονομαζόμενη σήμερα πηγή “Μπαλκώνα” βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κοίτης του ποταμού Αχελώου, σε απόσταση τριών περίπου Κ m κατάντι του φράγματος Κρεμαστών και εντός της λεκάνης του φράγματος Καστρακίου., η πηγή εμφανίσθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

Εκτός από την συγκεκριμένη πηγή, υπάρχουν στην περιοχή και προς τις δύο πλευρές της κοίτης του ποταμού Αχελώου πολλές αναβλύσεις αντιστοίχων πηγών. Παλαιότερα, η ανάβλυση της πηγής βρισκόταν στη σημερινή θέση του φράγματος Κρεμαστών.

Το ενδιαφέρον του Δήμου Ινάχου, δεν στρέφεται προς την εκμετάλλευση της φυσικής αναβλύσεως της πηγής “Μπαλκώνα”, αλλά προς την πηγή που δημιουργήθηκε κατά την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών.

Ο λόγος είναι ότι η φυσική ανάβλυση βρίσκεται πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα να κατακλύζεται συχνά από τα νερά του ποταμού Αχελώου, ενώ παράλληλα η θέση της πηγής είναι δυσπρόσιτη λόγω του έντόνου ανάγλυφου της περιοχής. Το σημείο όπου αναβλύζει το θερμομεταλλικό νερό βρίσκεται σε υψόμετρο 182 μέτρων, δηλαδή περί τα 20 περίπου μέτρα ψηλότερα της συνήθους στάθμης του ποταμού Αχελώου.

Πολύ κοντά στην Πηγή, αν και η μορφολογία του εδάφους είναι και εδώ πολύ έντονη και το πρανές υψώνεται σχεδόν κατακόρυφα, την τελευταία τριετία λειτουργούν οργανωμένες εγκαταστάσεις του Δήμου Ινάχου για λουτροθεραπεία.

Οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται από τα θερμομεταλλικά νερά που εξέρχονται από ερευνητική στοά της ΔΕΗ όπου αναβλύζει η Πηγή κατακλύζοντας το δάπεδό της. Η Πηγή έχει απογραφεί από το ΙΓΜΕ το 1976 και θεωρείται μια από τις καλύτερες θερμομεταλλικές πηγές της χώρας.

Υδρογεωλογικά στοιχεία – Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά

Τα νερά της συγκεκριμένης πηγής εκτός των άλλων, μετά από βαθιά κυκλοφορία κατά την οποία αποκτούν την αυξημένη αυτή θερμοκρασία, ανέρχονται σύντομα προς την επιφάνεια μέσω του ρήγματος, χωρίς σημαντικές θερμικές απώλειες, ενώ παράλληλα στη διάρκεια αυτού του κύκλου εμπλουτίζονται με Η2S, κ.λπ.

Η παροχή της πηγής εκτιμήθηκε από το ΙΓΜΕ (26/3/87) σε 150 m3/h, ενώ από την ΔΕΗ δίδεται μέση παροχή περί τα 200 m3/h.

Η Θερμοκρασία που μετρήθηκε επί τόπου κατά την απογραφή της πηγής είναι 32,5, με θερμοκρασία περιβάλλοντος 30ο.

Ιαματικά Λουτρά Κρεμαστών

στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλευράδας του Δήμου Ινάχου

Δημοτική Επιχείρηση – Εκμετάλλευσης – Ιαματικής Πηγής Κρεμαστών

τηλ. 26470-81810

κείμενα: Δήμος Ινάχου, Οκτ. 2004

Γράψτε το σχόλιό σας.