facebook twitter youtube googleplus
on/off

Ν. ΑρκαδίαςΑξιοθέατα: Δάσος Σκιρίτιδας

Η περιοχή του Δάσους της Σκιρίτιδας απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Ευρώτας βρίσκεται στα νότια του νομού Αρκαδίας καταλαμβάνοντας μια έκταση 40.000 στρεμμάτων. Το υψόμετρο της έκτασης κυμαίνεται μεταξύ 650 μ. και 1100 μ. Η καταπράσινη αυτή περιοχή έχει βόρεια το Μαίναλο, δυτικά τον Ταΰγετο, ανατολικά τον Πάρνωνα και νότια το άνοιγμα μεταξύ του Πάρνωνα και του Ταΰγετου όπου βρίσκεται και η πεδιάδα της Σπάρτης.

Στις δασωμένες πλαγιές φωλιάζουν τα χωριά Αλεποχώρι – Κερασιά – Βλαχοκερασιά – Κολλίνες και Καλτεζές. Εδώ βρισκόταν ο παλιός δρυμός της Σκιρίτιδας που σύμφωνα με τις διηγήσεις των προγόνων μας διατηρούνταν ακέραιος και παρθένος ως την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αποτελούνταν από αιωνόβιες δρυς ηλικίας ως και 110 ετών. Στην Ελληνική Επανάσταση ο Δρυμός καταστράφηκε. Μετά την καταστροφή του τα γονιμότερα τμήματά του αρχικά καλλιεργήθηκαν με αμπέλια και αργότερα με σιτηρά σε έκταση 13.000 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα ήταν πετρώδη, άγονα ή κατά τόπους σκεπασμένα από ρείκια, αφάνες και κουμαριές. Το 1910 πρώτοι οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς και της Κερασιάς άρχισαν να αναδασώνουν τα μέρη γύρω από τα χωριά τους. Στην αρχή οι μαθητές των σχολείων και αργότερα οι ίδιοι οι κάτοικοι με προσωπική εθελοντική εργασία. Το όνειρο της αναδάσωσης πραγματοποιήθηκε το 1976 από τον δασολόγο Αναστάσιο Στεφάνου. Χάρη στην καταλληλότητα του εδάφους η καστανιά και η μαύρη πεύκη ήταν τα δέντρα που έδειξαν το μελλοντικό δρόμο της αναδάσωσης. Από εδώ ξεκινά να κυλά τα νερά του, ο ποταμός Ευ ρώτας, διανύοντας πορεία 82 χιλιομέτρων μέχρι να τα εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο. Στην αρχή του ποταμού βρίσκεται φράγμα για την υδροδότηση μέρους της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια, βορειοδυτικά της Βλαχοκερασιάς λειτουργεί αιολικό πάρκο. Η περιοχή που περιγράφουμε ανήκει στο δήμο Σκιρίτιδας με έδρα τη Βλαχοκερασιά.

Το μονοπάτι είναι 14 χιλιόμετρα και η διάρκεια της διάσχισής του κυμαίνεται από 6 έως 8 ώρες. Αυτή η διακύμανση οφείλεται στο κατά πόσο αφιερώνει κανείς χρόνο, στα ενδιαφέροντα σημεία που βρίσκει στη διαδρομή. Είναι εντελώς καινούριο δεν αφορά κάποιο παλιό μονοπάτι που ένωνε χωριά, ούτε σε οδηγεί στην κατάκτηση κάποιας βουνοκορυφής. Η διαδρομή σχεδιάστηκε με σκοπό τη γνωριμία ενός μέρους, του πανέμορφου τοπίου που εκτείνεται γύρω από το χωριό Βλαχοκερασιά. Το τοπίο αυτό περιλαμβάνει μία περιοχή του δάσους της Σκιρίτιδας, τους άγνωστους τόπους όπου ξεκινά να κυλά τα νερά του ο ποταμός Ευρώτας και τα υψώματα (γύρω στα 1080 μ.) από όπου μπορεί να αγναντέψει κανείς την ομορφιά του τοπίου. Από αυτήν, τα 4 χλμ. περνούν μέσα από το πυκνό δάσος, τα 6 χλμ ακολουθούν το ποτάμι και παραποτάμους και τα υπόλοιπα 4 χλμ. περνούν από τη ράχη ενός υψώματος που αποτελεί το μπαλκόνι της περιοχής. Η διαδρομή έχει κυκλικό σχήμα, ξεκινά από τα ανατολικά του χωριού συνεχίζει νότια και ξαναγυρίζει από τη δυτική του πλευρά. Η συνολική υψομετρική διαφορά είναι 430 μέτρα. Η πορεία μας κατανέμεται, 5 χιλιόμετρα περίπου πάνω σε αγροτικό δρόμο και τα υπόλοιπα σε μονοπάτι. Η χάραξη και διαμόρφωση του μονοπατιού μέσα σε αυτήν την πυκνή βλάστηση, έγινε με σεβασμό στη φύση. Ο επισκέπτης θα περάσει από παλιά αυλάκια που τροφοδοτούσαν γούρνες για το πότισμα των περιβολιών, θα περπατήσει πάνω σε αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών, εγκαταλειμμένα χωράφια, τοπία που έχουν να πατηθούν από άνθρωπο πάνω από 30 χρόνια αλλά και περιοχές που δεν αποτελούσαν πέρασμα ποτέ για άνθρωπο. Ακόμη και. οι ντόπιοι βλέπουν εδώ εικόνες που δεν τις έχουν ξαναδεί. Τα ξεχασμένα οπωροφόρα δέντρα και οι κληματαριές που έχουν γίνει ένα με την πυκνή βλάστηση, πάντα έχουν κάτι να μας κεράσουν από τους καρπούς τους. Τα νερά των πηγών ζωντανεύουν το τοπίο μέσα στις δύσβατες ρεματιές και έρχονται να συναντήσουν το ποτάμι. Στο πέρασμα τους δημιουργούν μικρούς καταρράχτες και λιμνούλες που δύσκολα αντιστέκεται κανείς στην πρόσκλησή τους να δροσιστεί σε αυτές. Με οδηγό το μεράκι και αρκετή υπομονή μετά από προσπάθειες πολλών ημερών, όπου χρειάστηκαν αρκετές ώρες, ανοίχτηκε αυτό το μονοπάτι το οποίο μπορούν να επισκεφτούν όλοι, όσοι αγαπούν τη φύση. Χρειάζεται βέβαια να βελτιωθεί η σηματοδότηση και να αναδειχθούν οι νέες πηγές του.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.