facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΒροντάδοςΠρόσωπα: Σταμάτης Κριμιζής: Στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος

krimigis

Όταν το 1938 ο γιος του Μιχάλη Κριμιζή γεννήθηκε στο Βροντάδο,  οι μόνες ρουκέτες που γνώριζαν οι συντοπίτες του ήταν εκείνες που έφτιαχναν κάθε χρόνο για την ημέρα της Ανάστασης. Σήμερα, 75 χρόνια αργότερα, ο Σταμάτης Κριμιζής πήγε το έθιμο του τόπου του λίγο παραπέρα και εξέλιξε την τεχνογνωσία του ρουκετοπόλεμου αρκετά. Πόσο;  Τόσο, ώστε οι διαστημοσυσκευές που έχει σχεδιάσει ο επιστήμονας της NASA να έχουν προσεγγίσει τους επτά από τους οκτώ  πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου, όπου και συμπλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στη συνέχεια, φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα και Aϊόβα των ΗΠΑ και απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Διαστημικής Φυσικής, υπό την επίβλεψη του καθηγητή James Van Allen, γνωστού για την ανακάλυψη των ζωνών ραδιενέργειας γύρω από τη Γη, που φέρουν το όνομά του (Van Allen Belts).  Ο Δρ. Κριμιζής, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, δημοσίευσε της «θεωρία διάχυσης πρωτονίων από ηλιακές εκρήξεις», που έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «Krimigis Diffusion Model». Πριν ακόμα αποφοιτήσει εξελέγη συνερευνητής του Van Allen στο πρόγραμμα της ΝΑSΑ Mariner 4 (η πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη), για το οποίο κατασκεύασε το πείραμα μέτρησης ραδιενέργειας στο διάστημα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Aϊόβα και σύντομα εξελέγη από τη ΝΑSΑ Επικεφαλής Ερευνητής επιστημονικής ομάδας για την κατασκευή μετρητών ηλιακής και μαγνητοσφαιρικής ακτινοβολίας (διαστημόπλοια IMP 7 & 8). Τρία χρόνια αργότερα, προσελήφθη στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ως ηγέτης της ομάδας Διαστημικών Ερευνών. Εξελέγη επανειλημμένως από τη ΝΑSΑ ως Επικεφαλής Ερευνητής πολλαπλών επιστημονικών ομάδων για το σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευών για τα πρωτοποριακά διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ στην εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος, όπως τα Voyager-1 και –2, Galileo, Cassini και πολλά άλλα. Ως  Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins από το 1991, η ΝΑSΑ του ανέθεσε την προπαρασκευή δεκάδων διαστημικών αποστολών. Πιο χαρακτηριστική ήταν το NEAR, το οποίο εξερεύνησε και τον αστεροειδή EROS, σε απόσταση 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στις 12 Φεβρουαρίου 2001.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 345 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και υπηρετεί σαν επιστημονικός σύμβουλος της ΝΑSΑ τα τελευταία σαράντα χρόνια.  Έχει εκλεγεί Fellow της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης spaceprobe NEAR(1980) και της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (1984), αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1995) και μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (1996). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο της ΝΑSΑ (1981, 1986), και με διάφορα διπλώματα από άλλες Διαστημικές Εταιρείες. Έχει λάβει το Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1995) και το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Ομηρούπολης, όπως λεγόταν ο δήμος Βροντάδου το 1996. Για την επιτυχία της αποστολής του διαστημοπλοίου ΝΕΑR, του έχουν απονεμηθεί διακρίσεις, όπως το Βραβείο για Εξαιρετική Επίτευξη της ΝΑSΑ (3 φορές), το Τρόπαιο Επίτευξης του Μουσείου Αεροναυτικής και Διαστήματος του Smithsonian Institution  και το Βραβείο του Ινστιτούτου Αστροναυτικής της Γαλλίας (2002). Τον Οκτώβριο του 2002, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, του απενεμήθη το Βραβείο Διαστημικής Επιστήμης COSPAR, το οποίο είναι η ανώτερη τιμή που μπορεί να δοθεί σε διαστημικό επιστήμονα από την διεθνή διαστημική επιστημονική κοινότητα. Το 1999, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τίμησε τον Σταμάτη Κριμιζή ονομάζοντας έναν αστεροειδή με το όνομά του.

Σήμερα οι επιστημονικές υποχρεώσεις του τον καλούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ωστόσο 2-3 φορές τον χρόνο πάντοτε επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα. Εκεί, κάτω από τον ίδιο ουρανό ξεκίνησε ως παιδί το νοητό ταξίδι στο Σύμπαν…

Γράψτε το σχόλιό σας.