facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΛέροςΠρόσωπα: Αλέξανδρος Νικολούδης

Αλέξανδρος Νικολούδης
Ο Αλέξανδρος Νικολούδης (Λέρος, 18 Μάρτιου 1874 – Αθήνα, 17 Νοέμβριου 1944) ήταν Έλληνας αρχιτέκτονας και Ακαδημαϊκός.
Ο Αλέξανδρος Νικολούδης ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής της μεσοπολεμικής περιόδου αφού στο πρόσωπό του συγκέντρωσε πολλές ιδιότητες ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας, ως καθηγητής, ως επιχειρηματίας ακόμη και ως πολιτικός. Στη μετάβαση από τον νεοκλασικισμό στο μοντερνισμό ο ρόλος του Νικολούδη υπήρξε καθοριστικός για τη φυσιογνωμία της Αθήνας.
Ο Νικολούδης υπήρξε εκλεκτικιστής αρχιτέκτονας. Η έννοια του εκλεκτικισμού όμως, προέρχεται από το χώρο της φιλοσοφίας, με σαφείς ρίζες στην προβληματική του Διαφωτισμού. Συγχρόνως, ο πολιτικός φιλελευθερισμός αποτέλεσε τη φυσική πολιτική έκφραση της φιλοσοφίας, του Διαφωτισμού, η οποία και συγκρότησε τον θεωρητικό πυρήνα της Μεγάλης Ιδέας. Ο Νικολούδης σχεδιάζει κτήρια γοήτρου για τους επιχειρηματικούς τομείς, ώστε να ενισχυθούν τα ανορθωτικά προγράμματα π.χ. ξενοδοχεία, κτήρια για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο εικονογραφίας της πόλης και με τις κατοικίες, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζει το κυβερνητικό όραμα για εκσυγχρονισμό, αποδίδοντας στο αθηναϊκό αστικό περιβάλλον ευρωπαϊκό χαρακτήρα, μέσω των προσόψεων των κτιρίων.
Η εμφάνιση του Νικολούδη στην αρχιτεκτονική συμπίπτει με την αμφισβήτηση του Νεοκλασικισμού και την ανάγκη για αισθητική ανανέωση. Από τις δύο οδούς που ακολούθησαν οι αρχιτέκτονες την εποχή αυτή στην Ελλάδα, ο Νικολούδης ακολούθησε την προσκόλλησή του στα Ευρωπαϊκά πρότυπα της Παρισινής σχολής διατηρώντας την πεποίθηση ότι η αρχιτεκτονική είναι πρωτίστως τέχνη. Στις 13 Ιανουαρίου 1918 διορίζεται τακτικός καθηγητής (Έδρα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων και Διακοσμητικής) με βασικούς καθηγητές τους : Εμμανουήλ Κριεζή (Εδρα Οικοδομικής) και τον Αναστάσιο Ορλάνδο (Εδρα Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής) Ερνέστ Εμπράρ (Ernest Hebrand) και Αλέξανδρο Νικολούδη (Εδρα Κτηριολογίας), στις αρχιτεκτονικές συνθέσεις, (αργότερα τον Β. Κουρεμένο) στη ρυθμολογία και πιο αργότερα τον Δ. Πικιώνη, στην έδρα της διακοσμητικής. Η Αρχιτεκτονική του παιδεία στη παρισινή Beaux-Arts -οπού η άρτια επαγγελματική κατάρτιση των αρχιτεκτόνων ήταν κύριο ζητούμενο- έθετε αυτόματα την αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα στο πλαίσιο των παραγωγικών δραστηριοτήτων για ανάπτυξη και πρόοδο. Η Αρχιτεκτονική σχολή Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ενώ αρχικά συμμερίστηκε την άποψη αυτή οργανώνοντας τα μαθήματα σε ατελιέ, πολύ σύντομα εγκατέλειψε αυτό το σύστημα διδασκαλίας και ακολούθησε μια αρχιτεκτονική εκπαίδευση γερμανικής αντίληψης.
Η παραγωγή του έργου του, διακρίνεται σε δυο περιόδους. Η πρώτη είναι την περίοδο δράσεως του μέχρι το 1914, όπου ο αρχιτέκτονας ήταν απόλυτα προσκολλημένος στα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ευρώπης και η δεύτερη περίοδος, από το 1914 και μετά όπου βλέπει να προσεγγίζει η τάση του Νεωτερισμού και το μοντέρνο κίνημα, οπότε στην ευρωπαϊκή διάσταση των έργων του παραθέτει και εθνικά χαρακτηριστικά.

1906 Μέγαρο Λιβιεράτου (Πατησίων και Ηπείρου, Αθήνα)
1910 Οικία Μίνωος Κωνσταντίνη (Πλάκα, Αθήνα)
1916 Κινηματογράφος “Αττικόν”
1923 Πολεοδομικό σχέδιο Ψυχικού
1924 Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης, Αθήνα)
1924 Διεθνές ξενοδοχείο “Μέγαρο Βάττη” (Ακτή Μιαούλη και Μπουμπουλίνας, Πειραιάς)
1924 Ιππόδρομος (Φαληρικό Δέλτα)
1926 Φοιτητική Λέσχη Αθηνών (Ιπποκράτους και Ακαδημίας)[3]
1930 Κήπος των Ηρώων (Μεσολόγγι)
1938 Στοά Νικολούδη (στοά μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, Αθήνα)

 

Μέγαρο Λιβιεράτου

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.