Η Μακεδονία είναι, ίσως, η πιο πλούσια περιοχή της Ελλάδας όσον αφορά τη μουσική παράδοση. Περιοχή που αποτελούσε πάντοτε σταυροδρόμι πολιτισμών, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει και χωνευτήρι ακουσμάτων. Σήμερα το σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής μουσικής της Μακεδονίας είναι τα ξακουστά σε όλο τον κόσμο “χάλκινα”. Τα χάλκινα είναι τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι περιφερόμενες κομπανίες, σε όλη σχεδόν τη Μακεδονία. Αν και ο ρυθμός τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, τα χάλκινα πνευστά όργανα είναι παντού τα ίδια: κλαρίνο, τρομπόνι, τρομπέτα και κορνέτα συνοδεύονται από το νταούλι και το τύμπανο με πιατίνι, δημιουργούν τον χαρακτηριστικό ήχο της μακεδονικής παραδοσιακής μουσικής.
Όμως πώς προέκυψαν αυτές οι λαϊκές μπάντες χάλκινων πνευστών στη Μακεδονία και δεν τις συναντάμε αλλού στην Ελλάδα;. Σύμφωνα με μουσικολογικές μελέτες το συγκεκριμένο φαινόμενο άρχισε να κάνει σταδιακά να κάνει την εμφάνιση του στην Μακεδονία στις αρχές του 20ου αιώνα. Όσον αφορά τη γενεσιουργό αιτία του, οι γνώμες διίστανται. Το πιο πιθανό σενάριο αναφέρει ότι οι μπάντες χάλκινων πνευστών προέκυψαν από την διάλυση των μουσικών τμημάτων του τουρκικού στρατού κατά την άτακτη αποχώρησή του κατά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912. Οι κάτοικοι της Μακεδονίας εκτιμώντας τον ξεχωριστό ήχο αυτών των οργάνων, αρχικά τα ενέταξαν αρμονικά στην παραδοσιακή μουσική ωστόσο με την πάροδο των ετών εκτόπισαν τελικά παλαιότερα όργανα όπως ο ζουρνάς, οι φλογέρες και τα καβάλια.
Μια άλλη εκδοχή, η οποία συγκεντρώνει όμως μικρότερες πιθανότητες, κάνει λόγο για εισαγωγή των πνευστών οργάνων στη Μακεδονία από εύπορους Μακεδόνες της Ευρώπης που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Μεγαλωμένοι στο αστικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών πόλεων, οι άνθρωποι αυτοί ίδρυσαν μουσικούς συλλόγους στα πρότυπα των μεγάλων ορχηστρών της Ευρώπης. Έτσι, σταδιακά τα πνευστά όργανα από αυτές τις ορχήστρες βγήκαν από τα ωδεία στους δρόμους και τα καλντερίμια και έγιναν κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Μακεδονίας.
Σήμερα, η περιοχή της Γουμένισσας, διατηρεί την μεγαλύτερη παράδοση στα χάλκινα και τυα λεγόμενα Χάλκινα της Γουμένισσας, η μπάντα του Αλέξανδρου Ζώρα, έχει καθιερωθεί μουσικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας συναυλίες σε εμβληματικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής.