facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΛιβαδάκιΛαογραφικά: Απολυσιές – Μια μορφή ολιγόχρονης κοινοκτημοσύνης

Η λέξη προέρχεται από το απολύω, αφήνω ελεύθερο και εί­ναι ένα από τα πιο ευχάριστα άλλα και πρωτότυπα έθιμα. Απ’ ότι γνωρίζω, το έθιμο αυτό των απολυσιών, δεν υπήρχε σε άλ­λα γειτονικά χωριά. Είναι άγνωστο από πού είχε την προέλευ­ση του και άγνωστο πώς δημιουργήθηκε. Ήταν όμως κάτι το α­συνήθιστο και κάτι που για μας τα παιδιά σκορπούσε ενθουσιασμό, χαρά, ευχαρίστηση.

Γύρω εκεί στα μισά του Οκτωβρίου, ακριβώς μετά τον Τρυγητό, και για δεκαπέντε ημέρες, επετρέπεταν να ανεβείς σε οποιο­δήποτε οπωροφόρο δέντρο, να φας καρπούς, να μπείς μέσα σε οποιοδήποτε αμπέλι, να μάσεις κοτρίδια ή και σταφύλια, αν εί­χαν απομείνει και να απολύσεις τα ζώα σου, σε όποιο χωράφι ήθελες να βοσκήσουν. Όλη η περιοχή ήταν στη διάθεση σου και δική σου. Μετά τις δεκαπέντε όμως ημέρες, ο καθένας απο­ τραβιόταν πάλι στα δικά του. Κείνο που θυμάμαι είναι η χαρά που είχαμε εμείς τα παιδιά. Σαν άρχιζαν οι απολυσιές, όλα μα­ζί κατηφορίζαμε για τα αμπέλια ή την Καναβίστρα. Όλα μαζί γυρίζαμε τα χωράφια. Όλα μαζί βοσκούσαμε τις γίδες. Όλα μα­ζί παίζαμε και όλα μαζί ανηφορίζαμε τα βράδια, πάλι για το χωριό χαρούμενα, γελαστά, ευτυχισμένα. Αλλά και οι μεγάλοι, κάπως έτσι φαίνονταν στα μάτια μας. Πιο γελαστοί, πιο χαρού­μενοι, πιο αδελφωμένοι. Τους έβλεπες και αυτούς να μαζεύο­νται σε κανένα χωράφι, να κάθονται πάνω στις πέτρες και τα πεζούλια ή ξαπλωμένοι στο χώμα, να συζητούν, να χορατεύουν, να γελούν και να καπνίζουν ξένοιαστοι, τις πίπες ή τα τσι­μπούκια τους.

Και θα πω και τούτο. Δεν θυμάμαι βέβαια, αν ήταν δασκάλεμα των γονιών μας ή έμφυτη υπευθυνότητα, αλλά το ξένο δέ­ντρο και το κάθε ξένο συγχωριανού μας πράγμα, το νοιώθαμε κείνες τις ώρες δικό μας. Το σεβόμασταν, το υπολογίζαμε και το αγαπούσαμε. Δεν θυμάμαι ποτέ να διατυπώθηκε από κανέ­ναν, παράπονο, διαμαρτυρία, καταγγελία.

(Απόσπασμα από βιβλίο του Βαγγέλη Σ. Βλάχου «Στα χνάρια μιάς πορείας»)

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.