facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Βαλκανική Πλατεία 2017

2 serbia-afissa 3 cumbus cemaat-afissa

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2017 

Ο πολιτισμός σφυρηλατεί την ειρήνη και τη φιλία των λαών

● Σε κατανυκτικό κλίμα η μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και Γιώργου Περρή στα Συμμαχικά Κοιμητήρια
● Συνέχεια σήμερα με Κοζανίτικη Φανφάρα και σέρβικη μπάντα
● Μοναδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους πρόσφυγες

 

valkaniki m2017-17 

 

 

Ο πολιτισμός, όπως εκφράζεται μέσα από τις κορυφαίες τέχνες της μουσικής και της ποίησης, είναι το αμόνι στα χέρια του σιδερά-λαού που σφυρηλατεί την ειρήνη, τη φιλία και την αρμονική συνεργασία των λαών, με αποδοχή και σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων και των διαφορών.

Το μήνυμα αυτό αναδύθηκε με τον πλέον εμφατικό και εκδηλωτικό τρόπο από τη μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και του Γιώργου Περρή στα Συμμαχικά Κοιμητήρια (Ζέιτενλικ), που σήμανε χθες, Δευτέρα 28 Αυγούστου, την επίσημη έναρξη της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2017», που αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και τον οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει για 18η συνεχή χρονιά. Ήταν ένα κοινό μήνυμα που απηύθυναν κατά τον χαιρετισμό τους ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, όσο και οι μεγάλοι καλλιτέχνες με τις δηλώσεις που έκαναν εμφανώς ενθουσιασμένοι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπου η μουσική, η ποίηση και το τραγούδι έσμιξε με τις ιστορικές μνήμες, με τις χιλιάδες των ανθρώπων που έσπευσαν στον ιερό και συμβολικό χώρο και παρέμειναν καθηλωμένοι έως και το τελευταίο λεπτό της συναυλίας. Στην έναρξη, δε, της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόξενος της Σερβίας Σίνιτσα Πάβιτς, οι βουλευτές Αλέκος Τριανταφυλλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων), εκπρόσωποι προξενικών αρχών, επικεφαλής και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία του διεθνούς φήμης Ούγγρου βιολιστή Ζόλταν Μάγκα (Zoltan Maga), ο οποίος υπό την πίεση του θερμού χειροκροτήματος του κοινού ανέβηκε στη σκηνή και λαμβάνοντας το μουσικό όργανο από μέλος της Budapest Primarious Orchestra, που συμμετείχε στη συναυλία, ερμήνευσε ένα κλασικό έργο του Νίνο Ρότα από την ταινία «Ο νονός». Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον Μάριο Φραγκούλη, ο Ούγγρος μουσικός στις 29 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

 

«Γεφυρώνουμε τις καρδιές…»

«Μόνο η δύναμη της αγάπης μάς σώζει. Όσο κι αν προσπαθούν τα ποτάμια μίσους να χωρίσουν τους λαούς, εμείς εδώ σε αυτή την Πλατεία, με κιβωτό τον πολιτισμό και με γλώσσα τη μουσική και το τραγούδι, θα γεφυρώνουμε τις καρδιές των ανθρώπων με τον έρωτα και την αγάπη. Ας σιγοψιθυρίσουμε απόψε τα τραγούδια που μιλούν γι’  αυτή την αγάπη, για την ομορφιά. Και που ξέρει κανείς, ίσως αύριο αυτός ο ψίθυρος να γίνει κραυγή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας και να ταράξει όλους αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας», ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη κ.Βαρνάβα, που συμπύκνωσε τον θερμό χαιρετισμό του. «Εδώ δεν μιλούν οι ζωντανοί. Μιλά η σιωπή των κεκοιμημένων αδελφών μας, όλων εκείνων που δεν έμειναν απλοί υποστηρικτές μιας ιδεολογίας αλλά έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία. Στρατιώτες της ειρήνης. Εδώ, σε τούτο τον τόπο της θυσίας καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως  τους λαούς δεν μπορεί να τους ενώσει ούτε η ισχύς των όπλων, ούτε η δύναμη της οικονομίας. Μόνο ο πολιτισμός και η δημιουργική πνοή της αγάπης μπορεί να ταξιδεύει χωρίς σύνορα και αγκαλιάζει όλη την οικουμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος.

«Είμαστε περήφανοι γιατί από αυτές τις εκδηλώσεις της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ στέλνουμε ξανά μέσα από τον πολιτισμό ένα δυνατό μήνυμα ότι εμείς δεν θα χάσουμε τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά μας. Θα συνεχίσουμε ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την αρμονική συνύπαρξη των λαών», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των προσφύγων.

«Οι περισσότεροι είμαστε εγγόνια προσφύγων, έχουμε μάθει από τους προγόνους μας τι σημαίνει προσφυγιά. Στο δήμο μας ανοίξαμε την αγκαλιά μας, τα σπίτια μας σ’ αυτές τις χιλιάδες των οικογενειών που ήρθαν πρόσφυγες στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε ο πρώτος δήμος που ξεκινήσαμε να εντάσσουμε σε διαμερίσματα, ως συμπολίτες μας, τις οικογένειες των προσφύγων. Μέσα σε αυτά τα σπίτια φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες οικογένειες σε ανθρώπινες συνθήκες, στέλνοντας έτσι το μήνυμα της ανθρωπιάς και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, και οι ισχυροί της Ευρώπης, και όλου του πλανήτη, θα πρέπει να διδαχθούν από το μεγαλείο της ανθρωπιάς και του ελληνικού πολιτισμού», ανέφερε.

«Μαγική βραδιά…»

«Θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός πολύ σημαντικός. Πιστεύω ότι είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που η πολιτική ενώνει και ενώνεται με τη μουσική όταν πρόκειται για έναν τόσο καλό σκοπό. Είμαστε εδώ στα Συμμαχικά Κοιμητήρια και είναι για εμάς ένας φόρος τιμής για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο Μάριος Φραγκούλης, για να επανέλθει στο μήνυμα της βραδιάς μετά τη συναυλία εμφανώς συγκινημένος.

«Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι. Μαζί μας τραγούδησε όλος ο κόσμος με μια μοναδική θετική ενέργεια. Θέλω κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια μαγική παράσταση σαν την αποψινή να θυμόμαστε αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή, την ανθρωπιά, τη φιλία, την αγάπη, την ειρήνη, την ενότητα.  Εύχομαι πραγματικά ο κόσμος από κάθε συναυλία και μετά να παίρνει δύναμη για ένα πολύ καλύτερο μέλλον. Είμαστε μια μικρή κοινότητα αλλά από μικρές κοινότητες χτίστηκε όλο το όραμα της γης και έτσι εύχομαι πραγματικά να μπορούμε έστω και λίγο, βηματάκι βηματάκι, να μπορέσουμε να κάνουμε έναν κόσμο πιο ειρηνικό και πιο αγαπημένο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Περρής μίλησε για «μια φοβερή βραδιά». «Νομίζω είμαστε και οι δύο πολύ ευχαριστημένοι, πολύ συγκινημένοι. Το κοινό ήταν συγκλονιστικό. Είμαστε και εμείς ιδιαίτερα συγκινημένοι. Είναι πραγματικά ένα βράδυ που θα μας μείνει αξέχαστο και για έναν τόσο ωραίο σκοπό, με ωραίο μήνυμα, σε έναν τόπο πραγματικά ιερό και μαγικό», ανέφερε.

 

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2017» μεταφέρεται από σήμερα στη Νεάπολη και στην περιοχή Στρεμπενιώτη, με τη σκυτάλη να παραλαμβάνουν η Κοζανίτικη Φανφάρα και η σέρβικη μπάντα του Μάρκο Μάρκοβιτς.

Ταυτόχρονα εγκαινιάζεται και η μοναδική έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς εμβέλειας φωτορεπόρτερ Σάκη Μητρολίδη στον εκθεσιακό χώρο με θέμα τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει για σήμερα και αύριο τις εξής εκδηλώσεις:

ΤΡΙΤΗ 29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

«Οι εγκλωβισμένοι», Εκθεση Φωτογραφίας  του Σάκη Μητρολίδη

Ήταν χειμώνας του 2016 όταν οι χώρες του  Βίσεγκραντ αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στα βόρεια σύνορα της χώρας μας.  Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα από την Συρία, το Αφγανιστάν, θέλοντας να ξεφύγουν από την φρίκη του πολέμου, καταφθάνουν καθημερινά στην Ειδωμένη θεωρώντας πως έρχονται πιο κοντά στο «ευρωπαϊκό όνειρο».

Εκεί, στον πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει, μέσα στις λάσπες, το κρύο, την πείνα, περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τα σύνορα για μια καλύτερη ζωή.

Ο φωτογραφικός φακός του Σάκη Μητρολίδη  κατέγραψε την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων, τις συνθήκες διαβίωσης, τις διαμαρτυρίες, την απελπισία, τον καθημερινό αγώνα για ένα κομμάτι ψωμί και την ελπίδα για να φτάσουν στη δική τους «Γη της Επαγγελίας», την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

-Από 29 Αυγούστου έως4 Σεπτεμβρίου 2016

-Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη

 

Marko Markovic Brass Band (Σερβία)

     Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.   

Δεξιοτέχνης όσο κανείς άλλος, ο Marko  Markovic,  γιος του θρυλικού Boban,  συνεχίζει την αιώνια λαϊκή κληρονομιά των προγόνων του, των βασιλιάδων Ρομά της εκρηκτικής βαλκανικής μουσικής.

Η Brass Band του Marko, διαθέτοντας όλη εκείνη τη μουσική φλόγα της τσιγγάνικης παράδοσης, προσθέτει επί πλέον στοιχεία από  klezmer, jazz, latin, και funk ήχους, εμπλουτίζοντας τα ακούσματά της. Οι συνεργασίες της μπάντας  με πολλούς διάσημους μουσικούς, όπως οι Emir Kusturica,  Goran Bregovic, DJ Shantel, Ivo Papazov και  Esma Redzepova την έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Για την Brass Band του Marko η μουσική είναι μέρος της ταυτότητάς της, κομμάτι του πολιτισμού της. Η τσιγγάνικη μουσική, με τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, τη χαρακτηριστική ζωτικότητα και την απίστευτη ενέργεια αποτελεί  σήμα κατατεθέν της βαλκανικής χερσονήσου.

 

Κοζανίτικη Φανφάρα

Η Κοζανίτικη Φανφάρα δημιουργήθηκε το 2003 με κύριο στόχο τη διατήρηση και συνέχεια της πλούσιας παράδοσης της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Το όνομά της το πήρε από τα χάλκινα όργανα πνευστών που την συγκροτούν.

Κοζανίτικη “Φανφάρα” σημαίνει ορχήστρα χάλκινων πνευστών. Έχοντας στο ενεργητικό της συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, κατέκτησε και το εξωτερικό, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή της μπάντας  στο MOOMBA festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Αυστραλίας στη Μελβούρνη. Οι ρυθμοί των χάλκινων θα παρασύρουν το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι κεφιού και χορού!

            -Τιμή εισιτηρίου 2€

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

CUMBUŞ CEMAAT (Τουρκία) 

     Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ.

Η μουσική των Cümbüş Cemaat γεννήθηκε το 2005 στις όχθες του Βοσπόρου, με ήχους που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Μέση Ανατολή. Μουσικές εμπνευσμένες από διάφορους πολιτισμούς και γεωγραφικές περιοχές μελετούνται, συγχωνεύονται και ερμηνεύονται μέσα από καινούργιες φόρμες και οπτικές.

Η μπάντα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα με τις εμφανίσεις της στο γνωστό club Araf της πόλης, για να συνεχίσει καλεσμένη σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ. Σήμερα οι συμμετοχές της αριθμούν  πάνω από 500 εμφανίσεις με τελευταία αυτή στο πρόσφατο φεστιβάλ Καννών, όπου μετά την προβολή της ταινίας του Τόνι Γκάτλιφ – «Djam»  ξεσήκωσε κυριολεκτικά τους καλεσμένους στο πάρτι της κρουαζέτ.

Thrax Punks

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ μουσική; Αυτή η παράξενη σύζευξη ήταν η αφορμή για τη δημιουργία των Thrax Punks, οι οποίοι ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Σταυρίδης και ο Βαΐτσης Χαρακοπίδης αποφάσισαν να “τα πούνε”. Από το 2008 και μετά έπαιζαν σε γάμους, πανηγύρια, πορείες, σκηνικά μέχρι που σε γιούρτα συνάντησαν τον Πάνο Γκίνη! Παντού και πουθενά, αναμειγνύοντας συστατικά από όλες τις μουσικές και κουλτούρες του κόσμου, παίζουν τη μουσική τους, χωρίς η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια να φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους. Άλλοτε πολλοί και άλλοτε λίγοι, με εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια και ότι άλλο ή όποιον άλλο βρεθεί και «ψήνεται», παρασέρνουν σε γιορταστική  “καταστροφή” τους παρευρισκόμενους.

            -Τιμή εισιτηρίου 2€

 

ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ιδιαίτερο χρώμα στη «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2017» αναμένεται να προσδώσουν οι Βραδιές Γαστρονομίας υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών, με τη Θράκη και την Κύπρο να μας στέλνουν τα καλύτερά τους προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές που επαναφέρουν αναμνήσεις και διεγείρουν αισθήσεις.

Αύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην περιοχή Στρεμπενιώτη, η διακεκριμένη σεφ και συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου θα μας ταξιδέψει με τις συνταγές της στη Θράκη και θα μαγειρέψει πατσίνα και  ομελέτα με καβουρμά Ριζίων .Υπό τους ήχους παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής και με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος δήμου Νεάπολης-Συκεών  η βραδιά θα κλείσει με ένα θρακιώτικο γλέντι.

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο, η Ένωση Κυπρίων Β.Ελλάδος θα οργανώσει  barbeque με κυπριακές σεφταλιές και χαλούμι σε ένα κυπριακό γλέντι με πολύ χορό και παραδοσιακή μουσική από το χορευτικό της τμήμα.

 

 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΤΡΙΤΗ 29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

   Παίζουμε σκάκι με τη Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης

   «Γλυκές γεύσεις  από όλον τον κόσμο»

   Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής από τη Σχεδία στην Πόλη

 

   «Ένα Πλανητάριο στη γειτονιά μου»

   Εργαστήρι αστρονομίας με ομαδική εικαστική κατασκευή και παιχνίδι από τη Σχεδία στην Πόλη

   Κινητό Σχολείο (Mobile School)

«Οι Άθλιοι»  του Βίκτωρα Ουγκώ, 9 μ.μ.

     Παράσταση θεάτρου από το Κ.Θ.Β.Ε. σε διασκευή και σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη 

ΤΕΤΑΡΤΗ  30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου – 7 μ.μ. 

      «Τι να κάνουμε, τι-τι, το νερό για να σωθεί;», της Κατερίνας Λαλιώτη

Εργαστήρια  7:30 μ.μ.-9 μ.μ.

   Εργαστήριο κατασκευής πάνινης κούκλας από την ομάδα JINX

   Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τον πηλό. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μορφογέννεσις

   «Ζούμε στα Βαλκάνια!», εκπαιδευτικό παιχνίδι θησαυρού για παιδιά και γονείς από τη Σχεδία στην Πόλη

«Το αγόρι με τ’ αστέρια» - Κουκλοθέατρο από την ομάδα JINX  - 9μ.μ

valkaniki m2017-20

valkaniki m2017-11

valkaniki m2017-12

valkaniki m2017-13

valkaniki m2017-14

valkaniki m2017-15

valkaniki m2017-16

valkaniki m2017-18

valkaniki m2017-10

valkaniki m2017-9

valkaniki m2017-8

valkaniki m2017-7

valkaniki m2017-6

valkaniki m2017-5

valkaniki m2017-4

valkaniki m2017-3

valkaniki m2017-2

valkaniki m2017-1

Γράψτε το σχόλιό σας.