facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Το SYKIESFEST… εισβάλλει στο Γεντί Κουλέ

Το SYKIESFEST… εισβάλλει στο Γεντί Κουλέ

Όλο το κολαστήριο σε επτά στάσεις…

♦ Από μεθαύριο, Σάββατο 22, έως και τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου, το τριήμερο πολιτιστικοϊστορικό Φεστιβάλ του δήμου Νεάπολης-Συκεών

 

«ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΝ, Φυλακές 1987. (…) Νιόθω μοναξιά (μέσα σε θάλαμο με 35 άτομα) κι όμως νομίζω ότι είμαι μόνος, βαρέθηκα, περιμένω, έχω κλειστή σε έναν κόσμο δικό μου, εντελώς δικό μου, δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο εκτός από το εφετείο, πλησιάζει πάσχα κι όμως δεν αλλάζει τίποτα (…)».

 Ο ανθρώπινος πόνος σε λίγες γραμμές όπως αποτυπώθηκαν από κρατούμενο στις φυλακές Επταπυργίου, δυο χρόνια πριν την κατάργησή τους. Είναι ένα από τα σπάνια ντοκουμέντα που αποτέλεσαν τμήμα μιας ιδιαίτερης και διαφορετικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά, με την επιμέλεια του ζωγράφου Σώτου Ζαχαριάδη.

Αυτός ο ανθρώπινος πόνος, που ήταν έγκλειστος στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ επί έναν αιώνα που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή, κουβαλώντας ταυτόχρονα στιγμές της ιστορίας του εμβληματικού Μνημείου, το οποίο ενσαρκώνει την ιστορία της Βυζαντινής έως και της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, θα ξετυλιχθεί μέσα από μια δραματοποιημένη ξενάγηση, ολίγων λεπτών μεν, μεγάλης συγκινησιακής φόρτισης δε.

Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ SykiesFest, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και το οποίο βάζει τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά-ιστορικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, στην προσπάθεια ανάδειξης πτυχών του νεότερου ελληνικού πολιτισμού αλλά και της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από μεθαύριο, Σάββατο 22, έως και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση Νεάπολης-Συκεών και το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου, δεκάδες εθελοντές, θα δώσουν για ακόμα μία χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα μαγικό τριήμερο, όπου θα αναδειχθούν πτυχές της ιστορίας και της παράδοσης μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, αναδεικνύοντας την αλληλουχία της ιστορίας και της αέναης διαλεκτικής συμπλοκής των ιστορικών περιόδων.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στο μήνυμά του, «αν υπάρχει ένα Μνημείο που περικλείει όλη την ιστορία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης έως σήμερα, και το οποίο συνεχίζει να αποτελεί τον φάρο ιστορικών αρνητικών στιγμών, που οφείλουμε να διατηρούμε στη μνήμη μας, αυτό είναι το Επταπύργιο ή Γεντί Κουλέ».

«Από το 1891, που η οθωμανική διοίκηση μετέτρεψε το φρούριο σε φυλακές, έως και το 1989 «φιλοξενήθηκαν» σε αυτό χιλιάδες πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σκληρά κολαστήρια και σε τόπο μαρτυρίου. Μέχρι που η Μελίνα μας, με τον επίμονο αγώνα της, πέτυχε την ανέγερση νέων φυλακών στα Διαβατά και το Μνημείο να απελευθερωθεί και να παραδοθεί στην κοινωνία» σημειώνει ο δήμαρχος για το «άλλοτε απόρθητο κάστρο, όπου επί 100  σχεδόν χρόνια «βασίλευε» ο ανθρώπινος πόνος και σπαραγμός, με τους τραγικούς πρωταγωνιστές να κουβαλούν τη δική τους ιστορία».

 

«7» δραματοποιημένη ξενάγηση στο Μνημείο Επταπυργίου 

Την πολυδιάστατη, λοιπόν, ιστορία του σπουδαίου αυτού Μνημείου της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει το φετινό SykiesFest, που αυτή τη χρονιά αναπτύσσεται εντός του Μνημείου.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αύριο, Σάββατο 22 Ιουνίου, δεκάδες εθελοντές του Χορευτικού Συγκροτήματος δήμου Νεάπολης-Συκεών, των Θεατρικών Εργαστηρίων «Μελίνα Μερκούρη» δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, των ART MATES THEATER GROUP θα ζωντανέψουν σκηνές-σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία του Μνημείου με μια δραματοποιημένη ιστορική ξενάγηση για το κοινό, που σκηνοθετείται από τους Ιωάννα Γεωργαντά και Θανάση Καλτσίκα και πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΙΕΚ ΑΛΦΑ και της LOTUS.

Η παράσταση αυτή είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας γενικότερα, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου του Επταπυργίου αλλά και την κατάδειξη των προσωπικών εμπειριών των ανθρώπων που έζησαν εκεί, με κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο, χωρίς να εξετάζονται τα αίτια του εγκλεισμού τους. Σ’ αυτή τη διάσταση του χρόνου θα μεταφερθούν οι επισκέπτες που ήδη έχουν «κλείσει θέση».

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τον πρώτο σταθμό που το άλλοτε απόρθητο κάστρο μετατρέπεται επί Μουράτ σε φυλακές, για να ακολουθήσουν τα βήματα στη γυναικεία πτέρυγα, στο επισκεπτήριο, στο προαύλιο κρατουμένων, στη σκάλα διδασκαλείου στην αυλή στον τοίχο εκτελέσεων, με κάθε στάση να κρύβει και μια μεγάλη έκπληξη…

Συναυλία Εβρίτικης Ζυγιάς

Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» να παρουσιάζει μουσικές της Θράκης με όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων, στις 9 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Γενική είσοδος 5 ευρώ).

Μουσικοχορευτική παράσταση του Χορευτικού Συγκροτήματος

Το τριήμερο του SykiesFest θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά» από το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών εμπνευσμένη από τους αγώνες των Ελλήνων για Λευτεριά (είσοδος ελεύθερη).
SykiesFest-exofyllo-p 1.SykiesFest- epta 2.SykiesFest-evritiki zygia 3.SykiesFest-xoreftiko

Γράψτε το σχόλιό σας.