facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Το Days of art in Greece προτείνει:

art

Σύγχρονη Τέχνη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άνδρο, Κρήτη, Τήνο, Σαντορίνη

 

Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε μεγάλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Μουσεία και gallery φιλοξενούν έργα σημαντικών καλλιτεχνών, αναγνωσρσμένων ή ανερχόμενων.

 

Αγγελιδάκης στην τελευταιά έκθεση του ΕΜΣΤ στο Ωδείο.

Σπυριδούλα Πολίτη στο Πάρκο Ελευθερίας.

Ελληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες σε “διάλογο” στο ΚΜΣΤ

Τσόκλης στην Τήνο.

Επετειακή έκθεση στο Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο.

 

 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Αναδρομική Έκθεση: Ανδρέας Αγγελιδάκης – “Κάθε τέλος είναι μια αρχή”

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2793

 

Δήμος Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ 

eXploding – Δυναμιτίζοντας την Εικόνα: «Back to the Matrix» της ζωγράφου Σπυριδούλας Πολίτη

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2947

 

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

‘TEMPUS RITUALIS’ Έκθεση εικαστικών με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών καλλιτεχνών.

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2940

 

Χώρος Τέχνης  «Ώχρα Μπλε» 

Έκθεση “Περί αλμυρού νερού”

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=3002

 

Beton 7 Gallery

“HEXAGONE” – Νέο ιΓάλλοι Καλλιτέχνε ςστο Beton7 Gallery

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2922

 

Art Zone 42 Gallery 

Έκθεση Αγνής Χρονοπούλου: «Στα Άκρα του Στιγμιαίου»

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2950

 

MATI Art Gallery

Μόνιμη έκθεση Γιώργου Κυπρή

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=ProductPage&product_id=38

 

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Η Έκθεση “Άρτεμις” του Κ. Τσόκλη ταξιδεύει στην Τήνο!

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2870

 

Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως

Εικαστική έκθεση “ΠΛΟΕΣ” στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου.

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=3001

 

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Τα Φαντάσματα της Μεσογείου – Μαριάννα Στραπατσάκη

http://www.daysart.gr/?moduleToLoad=CalendarPage&calendar_id=2985

 

 

Φορέας: Days of Art In Greece
Τοποθεσία: ,
Ημερομηνία: 15/7 – 15/8
thumbnail (2)Η Αθήνα μέσα από τη Λογοτεχνία, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική

 Από την εποχή που ήταν μια μισοκατεστραμμένη πόλη στα χρόνια αμέσως μετά την επανάσταση ως την σημερινή μητρόπολη η Αθήνα έχει περάσει από πολλές «περιπέτειες» και πολλά στάδια που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην τέχνη, την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης.

 

Ως πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους , η Αθήνα έχει γίνει όπως είναι λογικό ο χώρος όπου συνέβησανμερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας και η ίδια η πόλη έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και λογοτεχνικής παραγωγής. Άλλοτε με επιείκεια και άλλοτε με αυστηρότητα η Αθήνα έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο  μελετών ενώ στη λογοτεχνία η πρωτεύουσα γίνεται συχνά το σκηνικό της υπόθεσης αν και κάποιες φορές καταφέρνει να καταλάβει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Στη διάρκεια των 180 χρόνων που η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της Ελλάδας, η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει πολύ. Από την μετεπαναστατική πόλη με τους σκονισμένους και λασπωμένους δρόμους και τα σπίτια με αυλές, στη  νεώτερη Αθήνα των νεοκλασικών και των μεγάρων και στη σημερινή μεγαλούπολη με τις σύγχρονες πολυκατοικίες και τις πολύβουες λεωφόρους.

 

Το DaysofArtinGreeceεπέλεξε χώρους και πρόσφατες εκδόσεις που καταγράφουν, μελετούν και «αιχμαλωτίζουν» στιγμές και εικόνες της ενδιαφέρουσας και πολυτάραχης πορείας της Αθήνας.

 

Ο πιο κατάλληλος τρόπος να γωνρίσει κανείς μια πόλη είναι να περιπλανηθεί σε αυτή και να γνωρίσει απόκοντά τους δρόμους και τα κτίριά της. Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στην τετράτομη έκδοση “Οδωνυνιμικά”, έναν οδηγό της ονοματοθεσίας των οδών της πρωτεύσουσας που με τρόπο περιεκτικό μας συστήνει” τους μικρούς και μεγάλους δρόμους της πόλης.

 

Ο Πέτρος Μάρκαρης από τη μεριά του, με όχημα τα βαγόνια του ΗΣΑΠ στο βιβλίο “Η Αθήνα της μιας διαδρρομής” των εκδόσεων Γαβριηλίδης, αναλαμβάνει να παρουσιάσει τις γειτονιές της Αθήνας που αξυπηρετούνται από τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Μια έκδοση που αρχικά προοριζόταν για τον ξένο επισκέπτη της πόλης, τελικά είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και για τον μόνιμο κάτοικο αφού ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην περιγραφεί των συνοικιών αλλά σκιαγραφεί και την κοινωνική διαστρωμάτωση της πόλης όπως αυτή αποτυπώνεται στη διαδρομή από τον Πειραιά στην Κηφισιά.

 

Λίγη σχέση έχει όμως η Αθήνα του Μάρκαρη με αυτή που αντίκρισε ο γερμανός περιηγητής Adolf Ellissen το 1837 όταν επισκεύγθηκε τη νέα ελληνική πρωτεύουσα. Τα αρχαία αξιοθέατα της πόλης και οι περιγραφές του Ellissen συγκεντρώθηκαν σε έναν “ταξιδιωτικό οδηγό” της Αθήνας, το βιβλίο ”Περίπατος στην Αρχαία Αθήνα. Σονέττα και εικόνες από τον 19ο αιώνα”που επανεκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Griechenland Zeitung.

 

Οι εικόνες των περιηγητών αποτέλεσαν το αντικείμενο και της έκθεσης. Έργα χαρακτικής και ζωγραφικής που φιλοτεχνήθηκαν από ευρωπαίους και έλληνες και απεικονίζουν ιστορικούς τόπους και αρχαιότητες της χώρας μας και της πρωτεύουσας παρουσιάστηκαν , της έκθεσης «Ελλάδα: το πνεύμα του τόπου», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2014. Ο κατάλογος της έκθεσης με τον τίτλο “ Hellas Genius Loci” εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και προβάλει την εικόνα που ο νεότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός προσλαμβάνει για την Ελλάδα.

 

Η ατμόσφαιρα της Αθήνας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου “Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία“ που κυκλοφόρησα από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Οι δύο συγγραφείς έχουν συγκεντρώσει λογοτεχνικά, περιηγητικά και ιστορικά κείμενα και με τον καλύτερο τρόπο ανασυστήνουν την καθημερινότητα και τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Αθήνας των προηγούμενων αιώνων.

 

Εκτός όμως από τα βιβλία η Αθήνα του παρελθόντος ζωντανεύει και στις αίθουσες μουσείων και χώρων τέχνης. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών έχει συλλογές, έπιπλα, πίνακες, είδη καθημερινής χρήσης που μας ταξιδεύουν σε ένα αθηναικό μέγαρο της εποχής του Όθωνα. Μια περιήγηση στις αίθουσες του προσφέρει την εικόνα της δημιουργίας της πρωτεύουσας και της σταδιακής ανάδειξής της σε μητρόπολη.

 

Το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνούέχει “μεταμορφώσει την οικία Κατακουζηνού σε ένα μουσείου που στους χώρους του αναβιώνουν τα αθηναικά, καλλιτεχνικά σαλόνια της μεγαλοαστικής τάξης της γενιάς του 30.

 

Η Αθήνα είναι ια πόλη με συναρπαστικό παρελθόν, δυναμικό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον. Συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις και ξεναγήσεις αποδεικνύουν ότι πλέον η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που γοητεύει και προκαλέι το ενδιαφέρον των κατοίκων και των των επισκεπτών της.

Φορέας: Days of Art In Greece
Τοποθεσία: ,
Ημερομηνία: 19/6 – 6/9

Γράψτε το σχόλιό σας.