facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: To Days of Art in Greece προτείνει: Νέες εκδόσεις ιστορίας, ποίησης, γλυπτικής

days of art in Greece

 To Days of Art in Greece προτείνει:

Νέες εκδόσεις ιστορίας, ποίησης, γλυπτικής

Μέγας Αλέξανδρος. Τα αποσπάσματα των αρχαίων ιστορικών

thumbnail
     Συγγραφέας: Επιμελητής: Ήρκος Αποστολίδης, Στάντης Αποστολίδης
     Εκδότης: Gutenberg
     Έτος: 2015
     Σελίδες: 632
Οι πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συγκεντρωμένες για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία, με παράλληλη μετάφραση και φιλολογικό σχολιασμό. Τα αποσπάσματα των χαμένων έργων 42 ιστορικών, που έγραψαν αποκλειστικά για τη μορφή του Μακεδόνα στρατηλάτη – είτε σύγχρονοί του και συμμέτοχοι της ασιατικής εκστρατείας, είτε μεταγενέστεροι (ως τα ρωμαϊκά χρόνια), των οποίων τα κείμενα συγκρότησαν τη βάση των γνωστών βιογραφιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απ’ τον Αρριανό, τον Πλούταρχο, το Διόδωρο κ.ά. Πλήρης συλλογή του απαραίτητου υλικού για την κριτική των πηγών, με συνοδευτικά βιογραφικά κ’ εργογραφικά σημειώματα για κάθε συγγραφέα, διαφωτιστικούς πίνακες και λεπτομερή ευρετήρια – απόσταγμα της τριακονταετούς ενασχόλησης των Ήρκου και Στάντη Ρ. Αποστολίδη με την περίοδο του Ελληνισμού. Πολύτιμο βοήθημα για τον ιστορικό μελετητή και την πανεπιστημιακή Έρευνα και Διδακτική.

 Κ.Π. Καβάφης. Τα Ποιήματα. Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα

thumbnail-1

     Συγγραφέας: Κ. Π. Καβάφης
     Εκδότης: Gutenberg
     Έτος: 2015
     Σελίδες: 816
Τα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματα του Καβάφη στην πρωτογενή τους μορφή σε μια έκδοση που περιέχει επιπλέον τα ακόλουθα: Εισαγωγή: εκτενής και περιεκτική διαπραγμάτευση με κέντρο τον βίο και το έργο του ποιητή. Χρονολόγιο: λεπτομερής αφήγηση ανά έτος που καλύπτει με αφθονία πληροφοριών το καβαφικό “έργα και ημέραι”. Σχόλια: κάθε ποίημα συνοδεύεται από σχολιασμό πραγματολογικό και λεξικολογικό στην ίδια σελίδα ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση. Παράρτημα: μεταφράσεις, λογοτεχνικά πεζά και σημειώματα για την τέχνη που συνοδεύουν το ποιητικό έργο, έτσι ώστε ο αναγνώστης να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα για τον Καβάφη. Βιβλιογραφία: συστηματική εκλογή βιβλιογραφίας που περιλαμβάνει βιβλία, μελέτες, άρθρα, αφιερώματα περιοδικών, μελοποιήσεις και απαγγελίες. Περιεχόμενα – Ευρετήρια: α) εκτενή περιεχόμενα με ένδειξη του έτους δημοσίευσης ή συγγραφής εκάστου έργου, β) αλβαφητικό ευρετήριο όλων των ποιημάτων, γ) ευρετήριο όλων των κυρίων ονομάτων που απαντώνται στα ποιήματα και στα υπόλοιπα καβαφικά κείμενα, δ) ευρετήριο κυρίων ονομάτων που απαντώνται στην “Εισαγωγή”, στο “Χρονολόγιο”, στην “Ερμηνευτική Δοκιμή” και στα εισαγωγικά σημειώματα του επιμελητή.
Τα γλυπτά της Ναταλίας Μελάς στο νησί των Σπετσών
thumbnail-2
   
     Συγγραφέας: Βασιλική Αναγνώστου
     Εκδότης: Εκδόσεις Ωκεανίδα
     Έτος: 2015
     Σελίδες: 144
Στο αγαπημένο της νησί των Σπετσών, η Ναταλία Μελά έχει αφήσει το δικό της καλλιτεχνικό αποτύπωμα με τη δημιουργία πλήθους γλυπτών που συνθέτουν για τους επισκέπτες έναν μοναδικό εικαστικό περίπατο σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον. Η Ναταλία Μελά είναι μια δυναμική γυναίκα που αγαπάει με πάθος τη ζωή και την τέχνη της. Αυτό το πάθος την ενεργοποιεί ώστε να εξακολουθεί να εργάζεται καθημερινά μέχρι και σήμερα. «Μια δύναμη της φύσης» την είχε χαρακτηρίσει η σημαντική ζωγράφος και φίλη της Νέλλη Ανδρικοπούλου. Τα αγάλματα της που βρίσκονται διάσπαρτα στις Σπέτσες όπως αυτό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας μπροστά στο Ποσειδώνιο και του Κοσμά Μπαρμπάτση λειτουργούν ως μέσο στήριξης των ηθικών αξιών της φιλοπατρίας, του αλτρουισμού, της γενναιοψυχίας, της μαχητικότητας, του θάρρους, αρετές που συμπυκνώνονται στην απόδοση των μορφών και που συμβάλλουν στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού συνόλου, του οποίου προβάλλονται ως πρότυπα. Ενώ η Γοργόνα, οι Ταύροι και τα άλλα έργα της στην ήσυχη περιοχή του φάρου στο παλιό λιμάνι, προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα γόνιμο διάλογο τόσο με την τέχνη όσο και με τη φύση. Σε αυτό το ξεχωριστό λεύκωμα που είναι γεμάτο από φωτογραφίες, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο και τη ζωή της σπουδαίας αυτής εικαστικού που λάτρεψε την Ελλάδα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσής της, μέχρι και σήμερα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά και γαλλικά).
 

Τα Βαλκάνια. Πολιτισμοί και πολιτική

thumbnail-4

     Συγγραφέας: Πρεβελάκης Γεώργιος – Στυλιανός
     Εκδότης: Libro
     Έτος: 0
     Σελίδες: 248
Τα Βαλκάνια βρίσκονται στο προσκήνιο της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής επικαιρότητας εδώ και δέκα χρόνια. Εδώ γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν μεθοδικά όλα τα ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν μια νηφάλια θεώρηση του βαλκανικού γίγνεσθαι, ώστε ο αναγνώστης να στέκεται κριτικά απέναντι στα ιδεολογήματα και να κατανοεί το βαθύτερο νόημα των εξελίξεων. Χωρίς να αγνοείται η σημασία των οικονομικών παραμέτρων, υπογραμμίζεται ο σχετικά παραγνωρισμένος πολιτισμικός παράγων και δίνεται έμφαση στις συνέχειες και στις σταθερές, οι οποίες εγγράφονται είτε στην κοινή εμπειρία των Βαλκανίων λαών, συνέπεια της μακρόχρονης συνοίκησης στους Αυτοκρατορικούς χώρους, είτε στην σημασία της γεωγραφικής θέσης των Βαλκανίων, η οποία μετατρέπει την χερσόνησο αυτή σε αντικείμενο διαμάχης των μεγάλων δυνάμεων, είτε, τέλος, στα χαρακτηριστικά του βαλκανικού γεωγραφικού περίγυρου, ο οποίος προσφέρει την δυνατότητα για αντίσταση στην πολιτική επιβολή. Το βιβλίο αυτό γνώρισε πολλές επανεκδόσεις στην Γαλλία και μεταφράστηκε στα Ιταλικά και στα Ρουμανικά. Η ελληνική έκδοση φθάνει σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η βαλκανική κρίση άγγιξε και τα ελληνικά σύνορα. Η προοπτική για «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας διαγράφεται απειλητικά στον ορίζοντα. Επιβάλλει την αλλαγή των συμπεριφορών οι οποίες χαρακτήρισαν την ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή πολιτική κατά την περασμένη δεκαετία. Η γνώση των γεωγραφικών και ιστορικών δεδομένων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας.