facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Σίμος Δανιηλίδης: «353.000 ψυχές Ελλήνων αδελφών του Πόντου ακόμα ζητούν δικαίωση»

Σίμος Δανιηλίδης: «353.000 ψυχές Ελλήνων αδελφών του Πόντου ακόμα ζητούν δικαίωση»

♦ Διαδικτυακή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

«Η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία πάρθεν
Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»

Διαδικτυακή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, στις 7 μ.μ..
Κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ιστορική καταγραφή και τεκμηρίωση» θα είναι ο Δρ. Ιστορίας, Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. Θεοδόσης Κυριακίδης.
Παράλληλα, στην εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει και συντονίσει ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από την εκπομπή ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με θέμα «Το έγκλημα των Τούρκων κατά του Ελληνισμού», η συγγραφέας-φιλόλογος Αγγελική Παμπουκίδου θα ερμηνεύσει Μοιρολόι, ενώ το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια με Ποντιακή λύρα από τον Γιάννη Τριανταφυλλίδη.
Χαιρετισμό στην Διαδικτυακή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα απευθύνουν ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών και Εκπρόσωπος της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος.
Η εκδήλωση θα προβληθεί μέσω zoom στην διεύθυνση: https://zoom.us/j/97197317719

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων

»353.000 ψυχές Ελλήνων αδελφών του Πόντου ζητούν δικαίωση» υπογραμμίζει εμφατικά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
»Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση.
»102 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια και απάνθρωπη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την μαύρη αυτή σελίδα της Ιστορίας ενός από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη».
»Μέσω μαζικών εκτελέσεων και ανείπωτων αγριοτήτων, ο σφαγέας των Ελλήνων του Πόντου Μουσταφά Κεμάλ μπορεί αριθμητικά να κατάφερε να εξοντώσει το ελληνικό στοιχείο, όμως απέτυχε παταγωδώς να “σβήσει” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των αδελφών Ποντίων, που 102 χρόνια μετά παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.
»Το ποντιακό κίνημα αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός επιμένουμε, ζητάμε και διεκδικούμε την διεθνή καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέχρι την τελική δικαίωση. Όχι για λόγους εκδικητικούς, όχι για να αναμοχλεύσουμε πάθη και μίση, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής για να δικαιωθούν και να ησυχάσουν 353.000 ψυχές θύματα που περιμένουν».
»Η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».
»Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί χρέος της ανθρωπότητας και δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό.
»Ειδικά σήμερα που η Τουρκία συνεχίζει να μετέρχεται ιταμών προκλητικών μεθόδων που εκφεύγουν των φιλειρηνικών σχέσεων καλής γειτονίας και θέτει άμεσα σε κίνδυνο την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή πέριξ της Τουρκίας, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
»Η παγκόσμια κοινότητα, οι διεθνείς Οργανισμοί και οι κυβερνήσεις των κρατών πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να ανακόψουν αυτόν τον προκλητικό επεκτατισμό του Τούρκου προέδρου που δείχνει ασέβεια απέναντι στη θρησκεία, απέναντι στην Ιστορία και στον Πολιτισμό.
»Δεν μπορεί η Τουρκία σήμερα να θέλει να θεωρείται υπό ένταξη χώρα της ΕΕ και την ίδια στιγμή να μην αναγνωρίζει τα εγκλήματα που έχει κάνει ενάντια στους Έλληνες του Πόντου και τους Αρμένιους εκατό και πλέον χρόνια πριν.
» Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι η μόνη που εγγυάται την καταπολέμηση κάθε είδους εθνικισμού και μισαλλοδοξίας και όταν μια Κυβέρνηση τον 21ο αιώνα δεν παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος, τότε εύκολα και χωρίς ενδοιασμούς μπορεί να τα επαναλάβει στο μέλλον, οδηγώντας τον κόσμο σε νέες τερατώδεις καταστροφές.

afisa genoktonia

Γράψτε το σχόλιό σας.