facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Προστατεύοντας τα παιδιά που κινδυνεύουν…

Προστατεύοντας τα παιδιά που κινδυνεύουν…

♦ Δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη
για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των παιδιών

 

Την προτροπή του στα μέλη του κοινωνικού και φιλικού περιβάλλοντος να αναφέρουν ή να καταγγέλλουν «ο,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και αφορά σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών εντός και εκτός της οικογένειάς τους», εκφράζει με δήλωση-παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή τα διαδοχικά γεγονότα που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει, «η άμεση ενημέρωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου μας, ή και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών (Εισαγγελία, Αστυνομία) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα παιδιά».

Να σημειωθεί ότι οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών τα τελευταία χρόνια διαχειρίστηκαν δεκάδες περιστατικά, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν δοθεί 13 εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών. Αναλυτικά η δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Τα τελευταία διαδοχικά θλιβερά περιστατικά βίας και κακοποίησης παιδιών από τους γονείς, που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισαν την κοινωνία, αναδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των παιδιών, είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις εκδηλώνεται με σεξουαλική κακοποίηση.

»Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και η ευθύνη της κοινωνίας απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, η οποία μπορεί να αφορά  γείτονες, φιλικά πρόσωπα της οικογένειας των δραστών, ή απλά γνώστες της κατάστασης.

»Δυστυχώς, τα φαινόμενα που σοκάρουν τελευταία την κοινωνία δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενα. Κάποια αποκαλύπτονται από τα ΜΜΕ, ενώ πολλά περισσότερα μένουν στην αφάνεια και η κοινή γνώμη τα αγνοεί καθώς αυτά δεν παίρνουν δημοσιότητα. Ωστόσο, το πρόβλημα υπάρχει και θέτει προ των ευθυνών πρωτίστως τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τόσο για την καταστολή τους μέσα από υποστελεχωμένες δομές και υπηρεσίες, όσο και για την πολιτική της πρόληψης η οποία είτε δεν υφίσταται είτε ασκείται περιστασιακά και αποσπασματικά.

»Με το θέμα αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μέσω των ψυχοκοινωνικών του Υπηρεσιών, ασχολείται επισταμένως εδώ και χρόνια, με την κύρια δράση να αναπτύσσεται από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος) και είναι στελεχωμένοι με ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

»Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί δέχονται επώνυμες καταγγελίες πολιτών που διαπιστώνουν ότι υπάρχει παιδί ή παιδιά που κακοποιούνται ή παραμελούνται. Άλλωστε για το σκοπό αυτό από το 2011, όταν με την υπ’ αριθμ. 49540/17.5.2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 877/Β΄/17-5-2011) αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας, ο δήμος μας αμέσως δήλωσε συμμετοχή στο προβλεπόμενο δίκτυο και ίδρυσε την ειδική Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) από τα εξειδικευμένα στελέχη του.

»Οι καταγγελίες μπορεί να προέρχονται από μαρτυρίες γειτόνων ή συγγενών, υποψίες ή μαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, παρατηρήσεις παιδαγωγών στους Παιδικούς Σταθμούς, παραπομπή από άλλες υπηρεσίες και εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση περιστατικών.

»Σε περιπτώσεις κακοποίησης ή και παραμέλησης παιδιών που καταγγέλλονται στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, μετά από εισαγγελική εντολή, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, διενεργούνται κοινωνικές έρευνες για τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της οικογένειας, ενώ διατυπώνονται και προτάσεις για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η οικογένεια. Στις κοινωνικές αυτές έρευνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα διεξοδικές και χρονοβόρες, συμμετέχει το σχολικό περιβάλλον, το ευρύτερο οικογενειακό και η γειτονιά.

»Οι κοινωνικές εκθέσεις και οι προτάσεις των ειδικών αποστέλλονται στην Εισαγγελία Ανηλίκων και στη συνέχεια οι οικογένειες εποπτεύονται από τους κοινωνικούς λειτουργούς εφόσον απαιτείται. Οι προσπάθειες πάντα επικεντρώνονται στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών με την άμεση διακοπή της κακοποίησης ή της παραμέλησης αυτών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενίσχυση της οικογένειας, κυρίως των γονέων,  ώστε βελτιώνοντας τις γονικές τους δεξιότητες και τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι σε θέση πλέον να φροντίζουν τα παιδιά τους. 

»Ενδεικτικά, η συστηματική προσπάθεια για τη στήριξη της οικογένειας ώστε να φροντίζει με ασφάλεια τα παιδιά της περιλαμβάνει: Βοήθεια σε είδος-οικονομική ενίσχυση, διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά (π.χ. επίδομα πρόνοιας, εκπαίδευση, κ.λπ.), τοποθέτηση παιδιού σε Παιδικό Σταθμό, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή σε ΚΔΑΠμεΑ, μέριμνα για θέματα υγείας παιδιού, συνεργασία με θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και με δομές ψυχικής υγείας, βοήθεια στην εύρεση εργασίας, εποπτεία και έλεγχος (κατ’ οίκον, σχολείο, κ.ά.), ψυχοθεραπευτική φροντίδα παιδιού, κ.ά..

»Εφόσον, όμως, οι συνθήκες της οικογένειας δεν επιδέχονται βελτίωσης προτείνεται η απομάκρυνση των παιδιών. Στο 20% περίπου των περιπτώσεων μέχρι σήμερα δρομολογήθηκε η αφαίρεση της επιμέλειας των γονέων και η απομάκρυνση των παιδιών, όπως επίσης και η τοποθέτησή τους σε δομές  παιδικής προστασίας.

»Στο πλαίσιο της δράσης και των παρεμβάσεών τους, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί διαχειρίστηκαν 21 περιστατικά το 2014, 17 το 2015, 32 το 2016, 37 το 2017, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν δοθεί 13 εισαγγελικές εντολές για διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.

»Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας είναι η θέση ευθύνης και ευαισθησίας που πρέπει να επιδείξει το περιβάλλον της οικογένειας εντός της οποίας συμβαίνουν περιστατικά με θύματα τα παιδιά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η άμεση ενημέρωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου μας, ή και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών (Εισαγγελία, Αστυνομία) μπορεί να αποβεί σωτήρια για τα παιδιά.

»Ας μη διστάζουν, λοιπόν, οι συμπολίτες μας να αναφέρουν ο,τιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή τους και αφορά σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών εντός και εκτός της οικογένειάς τους . Είναι στάση ευθύνης, είναι στάση ευαισθησίας. Ας μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ότι οι ενήλικοι έχουμε υποχρέωση να τα προστατεύουμε».

Μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας…

♦ Εντυπωσίασαν οι γιορτές αθλητισμού που διοργάνωσαν τα τμήματα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών
♦ Σ. Δανιηλίδης: «Συνεχίζουμε με το ίδιο σθένος τον αγώνα υπερπηδώντας όσα εμπόδια και αν μας δημιουργούν»

 

Σε κλίμα διάχυτης χαράς, που απόλαυσαν εκατοντάδες παιδιά και γονείς, ολοκληρώθηκαν οι γιορτές του αθλητισμού στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, που σήμαναν και τη λήξη των προγραμμάτων των αθλητικών τμημάτων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ενηλίκων για το έτος 2017-2018, τον πρώτο δήμο σε αριθμό ΚΔΑΠ και ωφελούμενων πανελλαδικώς.

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες αριθμεί 140 αθλητικά και 165 πολιτιστικά τμήματα για παιδιά, όπως επίσης και 100 αθλητικά τμήματα ενηλίκων, δίνοντας την ευκαιρία σε συνολικά 5.340 παιδιά, νέους και ενήλικες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον αθλητισμό, τον μοντέρνο χορό και τον πολιτισμό. Μεταξύ όλων αυτών και τα άτομα με αναπηρία που απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στη δημιουργική έκφραση των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους και στη ψυχαγωγία, μικρή γεύση των οποίων χειροκροτήθηκε θερμά στις γιορτές του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ενόψει του καλοκαιριού, που πραγματοποιήθηκαν στις Δ.Ε. Συκεών, Πεύκων και Νεάπολης, τα τμήματα ενηλίκων και παιδιών παρουσίασαν χορευτικά και αθλητικά προγράμματα, στα οποία δούλεψαν μαζί με τους εκπαιδευτές και τους γυμναστές τους, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών, που κατέκλυσαν τους αντίστοιχους χώρους. Όλοι έσπευσαν να θαυμάσουν στις αντίστοιχες επιδείξεις τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα των ΚΔΑΠ κατά τη διάρκεια του έτους, ενθουσιαζόμενοι από τους άψογους σχηματισμούς των παιδιών, το κέφι και το ρυθμό.

«Συνεχίζουμε δυναμικά…»

Μπροστά σ’ αυτήν την εικόνα της πλήρους αποδοχής του θεσμού των ΚΔΑΠ, και διαπιστώνοντας το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής στα προγράμματα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δεν μπορούσε κατά τους χαιρετισμούς του παρά να δεσμευτεί για «συνέχιση του αγώνα ώστε να ενισχυθούν και να διευρυνθούν δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας να ασχοληθούν δωρεάν με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό».

«Η εμπιστοσύνη των γονιών που αγκάλιασαν τα τμήματα και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους άξιους συνεργάτες μας αποτελεί ‘‘βάρος ευθύνης’ για τη δημοτική αρχή και ισχυρότατος λόγος ώστε ο δήμος μας να αγωνίζεται με κάθε τρόπο και μέσο, με το ίδιο σθένος και πάθος, ώστε να  ξεπερνά όσες δυσκολίες παρουσιάζονται και να υπερπηδούμε όσα εμπόδια που κάποιοι επιχειρούν να μας δημιουργούν», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας και μια σύντομη αναφορά στον θεσμό των ΚΔΑΠ». «Ξεκινήσαμε τον αγώνα για αυτόν τον θεσμό για τους δημότες μας, τα παιδιά μας αλλά και τους γονείς τους, πριν από 15 χρόνια. Είμαστε περήφανοι γιατί τον ξεκινήσαμε πρώτοι και επεκτάθηκε στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Τα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα από τα παιδιά μας και τους ενήλικες συμμετέχοντες οφείλονται στους ικανούς και άξιους συνεργάτες που έχουμε κάθε χρόνο την τύχη να έχουμε στη διάθεσή μας», υπογράμμισε, με τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δημήτρη Απατσίδη να εξαίρει το επίπεδο των συνεργατών που ο δήμος έχει κάθε χρόνο στη διάθεσή του.

«Ενισχύουμε αξίες και ιδανικά όπως η συλλογικότητα, η συνέπεια, η προσπάθεια, η επιμονή», ανέφερε μεταξύ άλλων στα μηνύματά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης διαβεβαιώνοντας γονείς και παιδιά ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια για να μη λείπει τίποτα από τα παιδιά μας», καλώντας τους ταυτόχρονα να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που παρέχει ο δήμος μέσα από τα διάφορα προγράμματα, όπως –εκτός των άλλων- είναι το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα» και τα θερινά τμήματα ΚΔΑΠ.

kdap-giortes 2018-1 kdap-giortes 2018-2 kdap-giortes 2018-3 kdap-giortes 2018-4 kdap-giortes 2018-5 kdap-giortes 2018-6 kdap-giortes 2018-7 kdap-giortes 2018-8 kdap-giortes 2018-9 kdap-giortes 2018-10 kdap-giortes 2018-11 kdap-giortes 2018-12 kdap-giortes 2018-13

Γράψτε το σχόλιό σας.