facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΚορινθίωνΕκδηλώσεις: ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

 

 

 Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

 

                                      ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

 

 

 

 

 

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο Δήμος Κορινθίων σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την Όπερα του Συνθέτη κ. Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης» την Τρίτη 17 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Κορινθίων «ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ» (Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη).

 

 

 

Πρόκειται για την  Μονόπρακτη λυρική τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Παναγιώτη Καρούσου

 

Ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα Γαλλικά μέχρι το 2000. Στην Αγγλική έκδοση, ανέβηκε το 2008 στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman.

 

Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

 

Τον Μάρτιο του 2014 η UNESCO καλεί τον Παναγιώτη Καρούσο στον Ο.Η.Ε. στην Αμερική, και ο Προμηθέας ξαναπαρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη με ένα επιτελείο καλλιτεχνών από την Ελλάδα που βραβεύτηκαν από την UNESCO. Ήταν η πρώτη φορά που Ελληνική όπερα βγήκε από την Ελλάδα για να παρουσιαστεί στο εξωτερικό. 

 

 

 

Ο μύθος του «Προμηθέα» πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο είτε σε μια παθητική καταστροφική στάση, είτε μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, που ενίοτε εκδηλώνεται σε κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία. Ο Προμηθέας κλέβει την «Φλόγα της Γνώσης» που ήταν προνόμιο των Θεών, από τον Όλυμπο και την χαρίζει στους ανθρώπους. Για την πράξη του αυτή τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς. Ο Δίας προστάζει τον Ήφαιστο να τον δέσει με αλυσίδες σε έναν βράχο στον Καύκασο.

 

 

 

Η όπερα είναι βασισμένη στην Τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», σε λιμπρέτο του συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου πάνω στην ποιητική μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη. Η σύνθεση ακολουθεί σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του Χριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας.

 

 

 

Συμμετέχουν: Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος, Ιώ/Αθηνά: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο, Ωκεανός/Ερμής: Αναστάσιος Στέλλας, τενόρος, Ωκεανίδα: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο, Βία/Αμφιτρίτη: Μαρία Λυμπεράκου, σοπράνο

 

 

 

Συνοδεύουν: Έφη Χριστοδούλου, βιολί, Ράνια Ζέττα, βιόλα, Μαρία Μαζαράκη-Αινιάν, τσέλο, Gulnora Tulyaganova, πιάνο

 

 

 

Χαιρετισμός:  Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος Κορινθίων

 

       Ιωάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

 

 

 

Η Εκδήλωση  της οποίας η είσοδος είναι ελεύθερη στηρίζουν : η Διευθύντρια των Μονίμων Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας «Κύκλος Ανθρωπιάς_Κορίνθου» κα Ρένα Παπαστεφάνου και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

ΟΠΕΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ 17-6-2014 19.00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γράψτε το σχόλιό σας.