facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Άργους - ΜυκηνώνΕκδηλώσεις: Ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Αργολίδας

afisa_ARGOS_4-4-2015

 

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Υπεύθυνη: Μαρία Σκλιάμη (6942655188)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

 

Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας  Αργολίδας σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης  Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αχαΐας και με το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στη γέννα ENCA Hellas προβάλουν την ταινία Microbirth Movie. Είναι η δεύτερη ταινία των δημιουργών του Freedom For Birth, Toni Harman και Alex Wakeford.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΑΡΓΟΣ: Παιδική και Νεανική  Βιβλιοθήκη Δήμου Άργους-Μυκηνών

ώρα: 18:30

 

Η προβολή είναι δωρεάν, όμως θα υπάρχει ελεύθερη εθελοντική συνεισφορά για το Δίκτυο ENCA.
Η διάρκειας της ταινίας Microbirth είναι 70 λεπτά.

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση.

 

Ο τρόπος που γεννάμε έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας.  Τα μυστικά του τοκετού φωτίζονται στο MICROBIRTH, ένα νέο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε  παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) σε επίσημη ταυτόχρονη πρεμιέρα το Σάββατο 20-9- 2014.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας –τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του.

Η ταινία  MICROBIRTH διερευνά πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εάν ένα μωρό γεννιέται με καισαρική τομή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη “σπορά” του μικροβιώματος του μωρού, την κρίσιμη μεταφορά των καλών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να μην αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μια άλλη υπόθεση είναι η πραγματική διαδικασία του κολπικού τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του κοκτέιλ των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορούσε να επηρεάζουν βαθύτατα τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό του μωρού.

 

Στην ταινία MICROBIRTH εμφανίζονται και συμμετέχουν  κορυφαίοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική, όπως:

RODNEY DIETERT, Professor of Immunotoxicology, Cornell University

MARTIN BLASER, Director of the Human Microbiome Program & Professor of Translational Medicine, New York University

ΜARIA GLORIA DOMINGUEZ BELLO, Associate Professor, Department of Medicine, New York University

PHILIP STEER, Emeritus Professor of Obstetrics, Imperial College, London

NEENA MODI, Professor of Neonatal Medicine, Imperial College, London

MATTHEW HYDE, Research Associate in the Section of Neonatal Medicine,Imperial College, London

SUE CARTER, Professor, Behavioral Neurobiologist, University of North Carolina, Chapel Hill

ALEECA BELL, Assistant Professor, Dept of Women, Children and FamilyHealth Science, University of Illinois at Chicago

STEFAN ELBE, Professor of International Relations, University of Susse and Director of Centre for Global Health Policy

ANITA KOZYRSKYJ, Professor, Department of Pediatrics, University of Alberta and Co-Principal Investigator, Synergy in Microbiota Researc  (SyMBIOTA)

JACQUELYN TAYLOR, Associate Professor of Nursing, University of Yale

HANNAH DAHLEN, Professor of Midwifery, University of Western Sydney

LESLEY PAGE, Professor of Midwifery, King’s College London and President, Royal College of Midwives

 

Όπως  λέει Δρ Rodney R Dietert, Καθηγητής ανοσοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell,
«κατά την διάρκεια των τελευταίων 20-30 ετών, έχουμε δει δραματικές αυξήσεις στο παιδικό άσθμα, διαβήτη τύπου 1, κοιλιοκάκη, παιδική παχυσαρκία. Έχουμε δει επίσης αυξήσεις στην καισαρική  τομή. Μήπως η καισαρική προκαλεί αυτές τις συνθήκες; Όχι. Αυτό που κάνει η καισαρική είναι να μην επιτρέπει στο μωρό να εμβολιάζεται με τα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ωριμάζει. Και ο μεταβολισμός αλλάζει. Είναι αυτές οι δυσλειτουργίες  του ανοσοποιητικού και οι αλλαγές στον μεταβολισμό που ξέρουμε τώρα ότι συμβάλουν σε αυτές τις ασθένειες και τις συνθήκες».

Ο Δρ Matthew Hyde, Επιστημονικός Συνεργάτης έρευνας στην Νεογνική Ιατρική, Imperial College του Λονδίνου, λέει: «Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος ζει με μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Και η έρευνα που κάνουμε δείχνει ότι τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν  από γενιά σε γενιά. Έτσι η αυριανή γενιά είναι πραγματικά στο χείλος του γκρεμού εκτός αν μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό».

Ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Alex Wakeford λέει, “Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες αγγίζουν επίπεδα επιδημίας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι, από το έτος 2030, το κόστος της θεραπείας αυτής της επιδημίας θα μπορούσε να χρεοκοπήσει διεθνή συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την επίδραση που μπορεί να έχει για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που δεν έχουν εξετάσει ακόμη, ωστόσο, είναι η πιθανή επίδραση των σύγχρονων πρακτικών τοκετού».

Η συν-σκηνοθέτης της ταινίας Toni Harman προσθέτει ότι «οι καισαρικές τομές είναι συχνά απαραίτητες και μπορεί να είναι σωτήριες. Πολλοί  σημαντικοί επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις τους εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις και οι έρευνες γύρω από το θέμα έχουν ενταθεί και επισημαίνεται ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος στο μέλλον για την υγεία των ανθρώπων.  Η ταινία ευαισθητοποιεί το κοινό γύρω από το πόσο εξαιρετικής σημασίας είναι η «σπορά» του μικροβιώματος για όλα τα μωρά, είτε έχουν γεννηθεί φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο για τους γονείς και τους επαγγελματίες της υγείας, αλλά και για όλους τους ηγέτες μας του κόσμου. Είναι σίγουρα  η στιγμή ο τοκετός να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής,  σε πολύ υψηλότερο επίπεδο».

 

  • ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ MICROBIRTH ΣΕ ΟΛΗ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://encahellas.eu/files/ScreeningsGreece2014.pdf

  • ΤΡΕΪΛΕΡ ΤΑΙΝΙΑΣ

https://www.youtube.com/watch?v=6CTmwUU2iHU#t=14

Facebook : https://www.facebook.com/groups/NafplioThilasmos/?fref=ts

Εκδήλωση fb: https://www.facebook.com/events/1108685112491051/

Γράψτε το σχόλιό σας.