facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Οι πλαστικές σακούλες στο στόχαστρο των μαθητών…

«Οι πλαστικές σακούλες στο στόχαστρο των μαθητών…»

● «Προστατεύουμε το περιβάλλον που μας δίνει ζωή –Ευαισθητοποιούμε τους γύρω μας» ήταν το μήνυμα που ανέδειξαν οι μικροί μαθητές των Πεύκων.

Εκστρατεία για την… εξαφάνιση της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά μας υποσχέθηκαν να αναλάβουν μαθητές σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μετά τη μύησή τους από ειδικούς επιστήμονες στα μυστικά του δάσους, και του περιβάλλοντος γενικότερα, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τους κινδύνους που απειλούν το οικοσύστημα.

Η υπόσχεσή τους αυτή προέκυψε μετά την πλατειά επαφή που είχαν με το πλούσιο οικοσύστημα στο δημοτικό άλσος της Δ.Ε. Πεύκων (περιοχή ΔΕΛΑΣΑΛ), στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας-προγράμματος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τους μαθητές και τις μαθήτριες των 2ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Πεύκων που «μυήθηκαν» στα μυστικά του δάσους, συζήτησαν διαδραστικά για τη σημασία του ως οικοσύστημα, καθώς και τους κινδύνους που το απειλούν, λόγω της μη ορθολογικής διαχείρισής του. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Χρήστου Χρυσανθακόπουλου, από το ΚΠΕ Κιλκίς, και Βίκυς Ιππέκη, προϊσταμένης του Γραφείου Περιβάλλοντος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έπαιξαν παιχνίδια που σχετίζονται με το περιβάλλον, εντοπίζοντας προβλήματα που ο άνθρωπος δημιουργεί σε αυτό, συμμετείχαν σε βιωματικές ομαδικές δραστηριότητες, κυνήγι θησαυρού, κ.ά.

 

Ξεχωριστή ματιά…

Έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για όλες τις δράσεις και πρότειναν λύσεις και κατέθεσε το καθένα τη δίκη του ξεχωριστή ματιά, ώστε το δάσος να παραμείνει ζωντανό και να συνεχίσει να προσφέρει τα οφέλη του στους ανθρώπους, ενώ ζήτησαν να γίνουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις.

Ξεχωριστό κομμάτι της περιβαλλοντικής δράσης των παιδιών ήταν το καθάρισμα του Σέιχ-Σου από σκουπίδια με τη βοήθεια μεγάλων επαναχρησιμοποιούμενων πάνινων τσουβαλιών, με τα οποία τα είχε προμηθεύσει ο δήμος, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά ώστε να πάψουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, ούτε για τα ψώνια τους ούτε για τα σκουπίδια, αλλά στη θέση τους να χρησιμοποιούν πάνινες σακούλες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Το μήνυμα αυτό, μάλιστα, υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στις οικογένειές τους και το φιλικό τους περιβάλλον γνωρίζοντας πλέον τις αρνητικές επιπτώσεις του πλαστικού στο οικοσύστημα.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, δια στόματος του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, δεσμεύτηκε η δράση αυτή να επαναληφθεί και με άλλα σχολεία, καθώς και ότι θα ακολουθήσουν πολλές αντίστοιχες δράσεις το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πάνω στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, ώστε και αυτά με τη σειρά τους, να προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς και τους συμμαθητές τους. Παρόντες στην εκδήλωση οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρ.Κουσαγιαννίδης και Ι.Αλεξιάδου, και οι σύμβουλοι της Δ.Κ. Πεύκων Τ. Κιουμιουρτζίδου και Ε. Παπαδάκη, ενώ το θέμα της ασφάλειας κάλυψε ομάδα της ΕΔΟΜΑΚ.

Η συγκεκριμένη περιβαλλοντική δράση, με τίτλο «Το δάσος της περιοχής μας-ένα οικοσύστημα που πρέπει να προστατεύσουμε», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Είναι ενταγμένη στη δράση «Περιβάλλω, δεν αναβάλλω», που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα υπό την αιγίδα των  Αντιδημαρχιών Κοινωνικής Πολιτικής, Πρασίνου και Παιδείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και στην οποία συμμετέχουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τοπικοί σύλλογοι και φορείς που σχετίζονται με το Περιβάλλον.

imera perivallontos 1

imera perivallontos 2

imera perivallontos 3

imera perivallontos 4

imera perivallontos 5

imera perivallontos 6

imera perivallontos 7

Γράψτε το σχόλιό σας.