facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2018 – Ιστορικός θεσμός προσφοράς στον Πολιτισμό, την Παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2018 

«Ιστορικός θεσμός προσφοράς στον Πολιτισμό, την Παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση»

  • Σημείο συνάντησης των απανταχού θεατρόφιλων το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών
  • Από τη Δευτέρα 20 έως την Τρίτη 28 Αυγούστου τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επί σκηνής

Ραντεβού με την ιστορία του και το δίκτυο- ζωοδότη του, έχει από την προσεχή Δευτέρα 20 Αυγούστου, το Θέατρο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) να παρελαύνουν για 24η συνεχή χρονιά από την σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών και να αποτελούν μαζί με τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ και των θεατρικών εργαστήριων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, πόλο έλξης για χιλιάδες θεατρόφιλους.

Με τις εμβληματικές μορφές της αξέχαστης Μελίνας που έδωσε το όνομά της στον θεσμό των «Μερκουρείων», του μεγάλου θεατράνθρωπου Μάνου Κατράκη που έδωσε το όνομά του στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, και του μεγάλου δημιουργού Τέχνης και παιδαγωγού Καρόλου Κουν, του οποίου το όνομα φέρει η οδός που οδηγεί στο Θέατρο, να δημιουργούν μία αδιαμφισβήτητα επιβλητική ατμόσφαιρα, το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών θα μαγνητίζει από την προσεχή Δευτέρα και θα βυθίζει στη μαγεία της δίνης του στοχασμού όχι μόνο τους θεατρικά εκπαιδευμένους θεατές αλλά και όλους εκείνους που αναζητούν μία διαφορετική διαφυγή από τη βεβαρυμμένη καθημερινότητα και τα σύγχρονα προβλήματά της. Μια διαφυγή που θα αναζητείται στα σπλάχνα του Θεάτρου, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, αναζητώντας παράλληλα ο καθένας την ατομική του κάθαρση.

Στυλοβάτες των «Μερκουρείων» είναι για ακόμα μία χρονιά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της χώρας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εκπρόσωποι των οποίων στέλνουν, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα μηνύματα στήριξής τους στον αγαπημένο, διαχρονικό αλλά και μοναδικό αυτό θεατρικό θεσμό.

 

“Κυψέλη Πολιτισμού που αναζωογονεί το Θέατρο”

«Πρόκειται για έναν ιστορικό θεσμό προσφοράς στον Πολιτισμό, την Παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση» δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης, προσθέτοντας ότι «Μέσα από ανάλογες δράσεις τέχνης και πολιτισμού και τη δημιουργική δύναμη του θεάτρου αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

Με ευχαριστίες προς τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού αναφέρεται στο μήνυμά της «στον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που διαφυλάττει τη δυνατότητα αυτά να εκφράζουν έναν συνεπή και πρωτοποριακό λόγο στο χώρο της τέχνης και να ηγηθούν των αλλαγών στο πολιτιστικό τοπίο».

«Μεγάλη γιορτή του Πολιτισμού», που «διοργανώνει, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενσαρκώνοντας το μεγάλο όραμα της Μελίνας Μερκούρη για επένδυση στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση», χαρακτηρίζει τα «Μερκούρεια» η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων της τέχνης και του θεάτρου».

«Είμαστε χαρούμενοι, που μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων, μια παράσταση που γεννήθηκε στις Κρηνίδες και αποτέλεσε την έναρξη του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, ταξιδεύει και παρουσιάζεται σε μια διοργάνωση αξιόπιστη και προσεγμένη, όπως τα Μερκούρεια», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Eκπροσωπώντας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «ο Πολιτισμός είναι η παρακαταθήκη, η ταυτότητα και το μέλλον του τόπου μας… Φέτος παρουσιάζουμε μία πρωτοποριακή παράσταση, στην οποία Έλληνες κωφοί ηθοποιοί, με ταυτόχρονη συμμετοχή ακουόντων ηθοποιών, ερμηνεύουν ένα ολόκληρο έργο αρχαίας τραγωδίας υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων», ενώ κλείνει το μήνυμά του συγχαίροντας τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και προσωπικά τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη «για την επιμονή και τη θέληση που επιδεικνύουν διοργανώνοντας επί σειρά ετών έναν ξεχωριστό και απαιτητικό θεσμό, τα «Μερκούρεια», που στηρίζει το θέατρο και προβάλλει την αξιέπαινη δουλειά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ».

«Σημαντική ύπαρξη» χαρακτηρίζει τα «Μερκούρεια» ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης και προσθέτει ότι ο θεσμός αυτός «προάγει τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών δομών σε εθνικό επίπεδο και δίνει βήμα σε δημιουργικές συνεργασίες και νέες παρουσίες».

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών παρά τις αντιξοότητες έχει καθιερώσει «τα Μερκούρεια» στη συνείδηση των ανθρώπων της Τέχνης και του Θεάτρου» τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Δημήτρης Τσαλίκογλου συγχαίροντας τον δήμαρχο και τους συνεργάτες, με την ευχή «να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το αξιέπαινο έργο τους και να διατηρήσουν τον θεσμό των «Μερκουρείων» που αποτελεί κάθε χρόνο εστία συνάθροισης όλου του θεατρόφιλου κοινού».

 

Το πρόγραμμα

ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2018

► ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Σμύρνη μου Αγαπημένη», της Μιμής Ντενίση

-Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών, Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη»

-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου

► ΤΡΙΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Γκόλφω for ever», του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

-Δήμος Νεάπολης-Συκεών / Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ»

-Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης

► ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Οι ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον

-Κ.Θ.Β.Ε.

-Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος

► ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου»

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

-Ερμηνεία τραγουδιών: Ρίτα Αντωνοπούλου

► ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Το τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης

► ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Από το γάμο στο διαζύγιο», του Ζωρζ Φευντώ

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

-Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

► ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Άγρια Δύση», του Θοδωρή Αθερίδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

-Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα

► ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Ίων», του Ευριπίδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

-Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

► ΤΡΙΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Τρωάδες», του Ευριπίδη

-Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

 

2 merkoureia-afissa 13 merkoureia 2018-programma-23 merkoureia 2018-programma-33 merkoureia 2018-programma-43 merkoureia 2018-programma-53 merkoureia 2018-programma-63 merkoureia 2018-programma-73 merkoureia 2018-programma-83 merkoureia 2018-programma-93 merkoureia 2018-programma-103 merkoureia 2018-programma-113 merkoureia 2018-programma-123 merkoureia 2018-programma-133 merkoureia 2018-programma-143 merkoureia 2018-programma-153 merkoureia 2018-programma-163 merkoureia 2018-programma-173 merkoureia 2018-programma-183 merkoureia 2018-programma-193 merkoureia 2018-programma-203 merkoureia 2018-programma-213 merkoureia 2018-programma-223 merkoureia 2018-programma-233 merkoureia 2018-programma-24

Γράψτε το σχόλιό σας.