facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Ηρακλείου ΚρήτηςΕκδηλώσεις: Η θάλασσα που μας ενώνει

μινωικός πολιτισμός

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό»

Γκάλι 8, 713 06, Ηράκλειο
Τηλ. 2810 326570, 6977-479717, 6983-079996

 

                   Η θάλασσα που μας ενώνει

Ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για εικαστικούς καλλιτέχνες

 του πολιτιστικού συλλόγου «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό»

 Δεύτερη Εικαστική Έκθεση με τίτλο: «Η θάλασσα  που μας ενώνει»

 Τόπος: ΠΥΛΗ ΒΙΤΟΥΡΙ, Ηράκλειο – Κρήτης

 Ημερομηνία: 21 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015

 Ο σύλλογος μας καθιέρωσε ανάμεσα σε ποικίλες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες από το 2014 ετήσιες εικαστικές εκθέσεις με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό των Μινωιτών.  Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των σύγχρονων  καλλιτεχνών, ως προς  το εικαστικά ανεξερεύνητο  εύρος του μινωικού κόσμου. Η πετυχημένη εισαγωγική έκθεση «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό» στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο  από 3-15.11.2014, μας ενθάρρυνε να διοργανώσουμε  την περιοδεία της και στους 4 νομούς της Κρήτης, αρχής γενομένης στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο στις 23.3-4.4.2015. Οι επόμενοι σταθμοί της έκθεσης θα είναι τα Μάλια τον Μάιο, η Σητεία τον Ιούλιο και τα Χανιά τον Οκτώβριο  αυτού του έτους.

Ταυτόχρονα για το 2015  επιλέξαμε σαν πρώτη επιμέρους  θεματική ενότητα, την Θάλασσα, την Μεσόγειο, την υγρή κοιτίδα μέσα στην οποία γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε αυτός ο μέγας πολιτισμός των προγόνων μας , τη θάλασσα που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ιδιοσυγκρασία, αλλά και την ποιότητα ζωής των σύγχρονων Κρητών, Ελλήνων, καθώς και όλων των άλλων μεσογειακών λαών.

Την «ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ», την θάλασσα που μας χωρίζει, την θάλασσα που μας προσφέρει την δυνατότητα του ταξιδιού και της Οδύσσειας, την θάλασσα που μας θαλασσοπνίγει, την θάλασσα που μας χαρίζει σαν μια γιγαντιαία υγρή μήτρα τ’ ατέλειωτα γεννήματα της, την θάλασσα που ερημώνουμε μέσα από ληστρική αλιεία και αλόγιστη μόλυνση, την θάλασσα που συμβολίζει τους ανεξερεύνητους θησαυρούς του συλλογικού ασυνείδητου και ταυτόχρονα τους σκοτεινούς βυθούς της ανθρώπινης καταστροφικότητας, την θάλασσα που κάθε Καλοκαίρι μας ξανακάνει βρέφη μέσα στην δροσερή αγκαλιά της και κάθε Χειμώνα απειλεί να μας καταπιεί με την μανία της. Την θάλασσα των Μινωιτών και των αρχαίων λαών της Μεσογείου, την θάλασσα των ψαράδων, των εμπόρων και των εξερευνητών, των πολεμιστών, των  πειρατών και των σκλάβων, την θάλασσα των σύγχρονων ξεριζωμένων και ξεπουλημένων προσφύγων, των Κύπριων, των Τούρκων, των Ελλήνων, την θάλασσα της συνύπαρξης, την δική μας θάλασσα που μας ενώνει.

Η έκθεση  «Η θάλασσα που μας ενώνει», θα στεγαστεί εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου, στον ατμοσφαιρικό χώρο της Ενετικής Πύλης Βιτούρι και θα λειτουργήσει παράλληλα και συνοδευτικά με το:  «1ο  Μεσογειακό Συμπόσιο Κεραμικής Τέχνης» που θα λάβει χώρα  στην πόλη του Ηρακλείου με συμμετοχή των μεσογειακών χωρών Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και Μάλτας και ενεργή συμμετοχή Κρητών αγγειοπλαστών.

Μέσα από την εικαστική συνομιλία διαφορετικών εθνοτήτων της Μεσογείου, αποσκοπούμε να λειτουργήσουμε υπό την σκέπη του μινωικού παρελθόντος μας ως πρέσβεις καλής συνεννόησης, ειρήνης, φιλίας, τέχνης και πολιτισμού. Ενώ οι κεραμίστες θα δημιουργούν σε ανοικτό χώρο επί  ένα δεκαήμερο παρουσία κοινού, παράλληλα με τα εκτεθειμένα έργα θα διοργανωθούν ομιλίες, συζητήσεις, απαγγελίες, προβολές, μουσικά δρώμενα και ξεναγήσεις στο μουσείο. Ιδιαίτερη προβολή θα δοθεί στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές των σχολείων.

Παράλληλα με την έκθεση προκηρύσσουμε ποιητικό διαγωνισμό με το ίδιο θέμα, που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Οι καλύτερες ποιητικές δημιουργίες θα περιληφθούν  μαζί  με τα επιλεγμένα έργα των εικαστικών και κεραμιστών, καθώς και με τα βιογραφικά στοιχεία όλων των δημιουργών σε μια αναμνηστική καλλιτεχνική έκδοση.

Στην έκθεση μπορούν να λάβουν μέρος εικαστικοί καλλιτέχνες,  από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε καλλιτέχνης που επιθυμεί να συμμετέχει στην έκθεση, θα πρέπει ν’ αποστείλει ηλεκτρονικά την πρότασή του με καλής ποιότητας φωτογραφίες των έργων, τίτλους, διαστάσεις, τεχνική περιγραφή, καθώς και σύντομο βιογραφικό σημείωμα μαζί με φωτογραφία του  στην ηλεκτρονική διεύθυνση minoanc@gmail.com το αργότερο έως τις  30  Ιουνίου 2015. Από τα  έργα, που  μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε εικαστική μορφή  έκφρασης (ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, ανάγλυφα, γλυπτά, κεραμικά, αντικείμενα από γυαλί, μέταλλο, ξύλο, πέτρα, υφαντικά έργα, κοσμήματα, μικτές τεχνικές κ.α.) θα επιλεγούν τα αρτιότερα, εκείνα που  είναι πρωτότυπα και  διαθέτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της εικαστικής υπόστασης. Προϋπόθεση για την συμμετοχή του καλλιτέχνη στην έκθεση, αφού επιλεγεί από επιτροπή εικαστικών είναι να γίνει, εάν δεν είναι μέλος του συλλόγου και να μοιραστεί, εάν χρειαστεί μια έκτακτη εισφορά για τα έξοδα της έκθεσης. Η έκθεση θα διαφημιστεί με μπάνερ, αφίσες, εκτυπωμένες και ηλεκτρονικές προσκλήσεις και καλλιτεχνικό κατάλογο. Κάθε καλλιτέχνης αναλαμβάνει ο ίδιος με δική του ευθύνη την αποστολή και την έγκαιρη παράδοση και επιστροφή των έργων του, τα οποία θα εκτεθούν σε απόλυτα ασφαλή χώρο και πιθανόν θα περιοδεύσουν το 2016 και σε άλλα μέρη.

Διευκρινιστικές πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810 326570, 6977-479717 και 6983-079996.

 

Η πρόεδρος                                                                   Η γραμματέας

Τερέζα Βαλαβάνη                                                         Χρύσα Βαθιανάκη

Γράψτε το σχόλιό σας.