facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΛαρισαίωνΕκδηλώσεις: Η Λάρισα τιμά τον θεμελιωτή της Ιατρικής Ιπποκράτη

Η Λάρισα τιμά τον θεμελιωτή της Ιατρικής Ιπποκράτη

300773315_101345286047828_3135866492929060601_n

  • Αδελφοποίηση, εκδηλώσεις και συνέδριο που προβάλλουν την Λάρισα ως «Ιπποκρατική πόλη» και προωθούν την Ιπποκρατική ιδέα
  • Τα ορατά αποτελέσματα της συνεργασίας των αρχών και φορέων της πόλης με στόχο και την εξωστρέφεια

Ως Ιπποκρατική πόλη προβάλει πλέον η Λάρισα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κατεύθυνσης της εξωστρέφειάς.  Η πόλη της Λάρισας, αρχές, φορείς και σύλλογοι, τα τελευταία επτά χρόνια  έχουν ξεκινήσει μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια γύρω από την ιστορική σχέση της με τον θεμελιωτή της ιατρικής Ιπποκράτη. Οι καρποί αυτής της προσπάθειας είναι πλέον ορατοί και μετρήσιμοι. Στην Λάρισα, αυτά τα τελευταία χρόνια στις αρχές του Σεπτεμβρίου, διοργανώνονται και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τόσο το έργο του Ιπποκράτη, αλλά και το έργο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο συμπληρώνει τριάντα χρόνια λειτουργίας.

Οι φετινές εκδηλώσεις,  υπο τον τίτλο «Ιπποκράτης – η Αέναη Επιστροφή» είναι αναβαθμισμένες, ενώ το πρόγραμμα πιστοποιεί πλέον την Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη και τη συνεργασία Δήμου Λαρισαίων,  Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συλλόγου “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα”,  Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,  Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,  Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και  Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω .

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο τον Ιπποκράτη αφορούν:

  • Στην αδελφοποίηση των Δήμων Λαρισαίων και Κω. Ως γνωστόν ο Ιπποκράτης έζησε χρόνια και πέθανε στην περιοχή της Λάρισας ενώ είχε γεννηθεί στην Κω. Στην Λάρισα αναμένεται αντιπροσωπεία του Δήμου Κω με επικεφαλής τον δήμαρχο του νησιού κ. Θεοδόση Νικηταρά.
  • Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Ιατρικής και Δήμου Κω και του Νοσοκομείου του νησιού.
  • Στην ιδιαίτερα σημαντική κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση)
  • Από τις 2 εως τις 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα και οι εργασίες του 1ου Ιπποκράτειου Συνεδρίου που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Ιατρικής του ΠΘ, στη Βιόπολη.

Το Συνέδριο, πέραν του επιστημονικού προγράμματος, στο οποίο θα μετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι το τμήματος με σπουδαία σταδιοδρομία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στοχεύει και στην περεταίρω ανάδειξη της  Ιπποκρατικής παράδοσης της Λάρισας μέσα από την διαρκή συνεργασία του τμήματος Ιατρικής με το Διεθνές Ιπποκράτειο ίδρυμα της Κω και το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών με σκοπό τη διεθνοποίηση των Ιπποκρατικών ιδεών στον χώρο της Ιατρικής και ευρύτερα.

Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι οι πρωτοβουλίες του τμήματος Ιατρικής του ΠΘ, όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αναλυτικά, την ερχόμενη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων θα γίνει η επίσημη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας των αδελφοποιημένων δήμων Λαρισαίων και Κω.

Στον ίδιο χώρο, θα υπογραφεί επίσης το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κω, του Νοσοκομείου Κω και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 6 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του 1ου Ιπποκρατικού Συνεδρίου, στο κτίριο της Ιατρικής σχολής στη Βιόπολη.

Επίσης στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου, την  Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8 μ.μ. στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας θα γίνει η απόδοση του Όρκου του Ιπποκράτη από απόφοιτους Τμημάτων Ιατρικής έτους 2021-22, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω και του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών

Αναλυτικά, λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα  https://hippocrates-uth.gr/

Το  Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί οι Δήμαρχοι, Κω Θεοδόσης Νικηταράς και Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο όνομα της αδελφοποίησης των δύο Δήμων, θα φυτεύσουν ελιά στο Μνημείο του Ιπποκράτη, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση της αντιπροσωπείας της Κω στο Α’ Αρχαίο Θέατρο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το βράδυ του Σάββατο  στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά, με την παρουσίαση για πρώτη φορά, νέο έργο του Δημήτρη Μαραμή, «Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση) με τη συμμετοχή της καταξιωμένης σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, της βραβευμένης γυναικείας χορωδίας InDONNAtiόn και της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας υπό τη διεύθυνση των σημαντικών μαέστρων Χρήστου και Δημήτρη Κτιστάκη.

Το έργο, έρχεται ως ένας ύμνος στην υγεία, στη θεραπεία και στην ιατρική, πιο επίκαιρο από ποτέ, μετά από την πανδημία που συντάραξε ολόκληρη την υφήλιο τα τελευταία χρόνια.

Το έργο, συμφωνικό και φωνητικό μαζί, βασίζεται σε σημαντικά κείμενα της αρχαιότητας όπως οι Ορφικοί Ύμνοι, ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή και ο Όρκος του Ιπποκράτη, ενώ αποδίδεται στην πρωτότυπη αρχαιοελληνική γλώσσα.

Μελωδικό και μυσταγωγικό μαζί, παρουσιάζει το επίπονο ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, από τη νόσο στη θεραπεία, από τον πόνο στην ίαση, υμνώντας την απόλυτη αναγκαιότητα της υγείας για τον άνθρωπο.

*Να σημειωθεί ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά με την επίδειξη πρόσκλησης την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, Μύλος του Παππά, κεντρικό κτήριο – ισόγειο, καθημερινά από 10:00 – 13:00.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30.

Έναρξη εκδήλωσης στις 20:30.

301337503_5362983003822469_6540190655945770672_n DL_LT_20220124_2103