facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΛαρισαίωνΕκδηλώσεις: Η Ελλάδα του Μίκη – Ομαδική εικαστική έκθεση

ΑΦΙΣΑ    

Έγγραφο3larisaivnlarisa1

 

 

Η Ελλάδα του Μίκη

Ομαδική εικαστική έκθεση

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΝΘΕΤΗ

1925-2015

 ΕΓΚΑΙΝΙΑ:  Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, 20:00

 Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 

Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, η Δημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα φιλοξενεί την έκθεση “Η Ελλάδα του Μίκη”, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με πολλή μεγάλη επιτυχία στην ΙANOS Αίθουσα Τέχνης το καλοκαίρι του 2015. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 20:00 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιδιαίτερων δεσμών της πόλης με τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος από το 1983 έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας.

Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

Στην ομαδική εικαστική έκθεση, τοπία της ζωής και της έμπνευσης του καλλιτέχνη, απόπειρες προσωπογραφίας-πορτρέτου του ιδίου, σκηνές από την Ελλάδα του 1960-70 και της ταραχώδους πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας, εικόνες εμπνευσμένες από τραγούδια ή εικονογραφήσεις αγαπημένων στίχων, αλλά και συνεργασίες του καλλιτέχνη για το θέατρο, δημιουργούν και προβάλλουν ένα ικανό πλέγμα εικόνων που «σκιαγραφούν» την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μηνάς Καμπιτάκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασιλική Κολιπέτσα, Εύα Κουτσούκου, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Μηνάς Μαυρικάκης, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος
Ακολουθεί ο χαιρετισμός που έστειλε ο ίδιος ο συνθέτης προς τους ζωγράφους και τον ΙΑΝΟ για το μεγάλο αυτό εικαστικό αφιέρωμα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ KAI ΤΟΝ ΙΑΝΟ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με τα έργα σας μου προσφέρατε μεγάλη χαρά και βαθειά συγκίνηση και σας ευχαριστώ.
Από την κορυφή των 90 χρόνων της ζωής μου είναι φυσικό να παρακολουθώ με αυξημένη ευαισθησία την απήχηση του έργου μου στις καινούριες γενιές, στα νέα παιδιά, Έλληνες και ξένους, προ παντός όμως στους νέους και στις νέες της Ελλάδας, στους οποίους αφιέρωσα το μουσικό μου έργο, τις προσπάθειες και τους αγώνες μου, κοινωνικούς και πατριωτικούς.
Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παραδεχθεί κάποιον ομότεχνό του, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει μέσα του τον δικό του αισθητικό δρόμο, που βασίζεται στις δικές του αισθητικές και άλλες αξίες. Κάτι εντελώς φυσικό κατά τη γνώμη  μου, μιας και το «εγώ» στην Τέχνη είναι  προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός προσωπικού έργου, δηλαδή ενός έργου που να έχει την προσωπική σφραγίδα εκείνου που το δημιούργησε..
Γι’ αυτόν το λόγο, το γεγονός ότι όχι μόνο αγαπήσατε αλλά και εμπνευστήκατε από το δικό μου έργο και τη δική μου προσφορά, θεωρώ ότι αποτελεί μια πράξη τιμής και αγάπης ανεκτίμητης αξίας. Και να είστε βέβαιοι, ότι η έκθεση αυτή για μένα, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποτελεί ένα ψυχικό νέκταρ, που βοηθά να στέκομαι όρθιος και δημιουργικός, στο μέτρο που μου επιτρέπουν οι κουρασμένες αντοχές μου.
Ευχαριστώ τον ΙΑΝΟ και ιδιαίτερα τον Νίκο Καρατζά για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής και εύχομαι σε όλους εσάς αλλά και … σε μένα Καλή Επιτυχία!

Αθήνα, 9.6.2015

Μίκης Θεοδωράκης
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη διεκδίκηση της πόλης της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

 

 Εγκαίνια: Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, 20:00

Διάρκεια: 13 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00

Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00

Δευτέρα κλειστά

 

Δημοτική Πινακοθήκη ΛάρισαςΜουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Λεωφόρος Γεωργίου Παπανδρέου 2, 41334, Νεάπολη Λάρισας

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 621205

www.katsigrasmuseum.gr/

 

Επικοινωνία: IANOS, Άννα Θεοδόση, 210 – 3243387, 6977605271, pr@ianos.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.