facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΕκδηλώσεις: Ένα νέο δάσος γεννιέται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών…

Δενδροφύτευση 1.000 πλατύφυλλων και κωνοφόρων δέντρων στη Δ.Ε. Πεύκων την Κυριακή 23 Μαρτίου Κινητοποίηση εθελοντών και τοπικών φορέων

 

Ένα νέο μεγάλο δάσος, όπου τα πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα θα σμίγουν μελλοντικά με τους χώρους αναψυχής και τους περιπατητικούς διαδρόμους, γεννιέται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και συγκεκριμένα στη Δ.Ε. Πεύκων, ζωντανεύοντας μια περιοχή όπου σήμερα κυριαρχούν θάμνοι, αυτοφυής ποώδης βλάστηση και βράχοι.

Κι αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της μεγάλης περιβαλλοντικής παρέμβασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο δήμος και το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου με τη δενδροφύτευση 10.000 δέντρων, σε μια έκταση μεγαλύτερη των 350 στρεμμάτων, στην περιοχή Κοιμητηρίων Πεύκων, και συγκεκριμένα στις θέσεις «Αλατιέρα» και «Πέτρα του Βασίλη», που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Αυτές βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά των Πεύκων σε περιοχή με θέα το δάσος του Σέιχ-Σου, με το νέο δάσος να πολλαπλασιάζει το απόθεμα πρασίνου στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα όρια της ευρύτερης περιοχής του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος και των δράσεών μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια δενδροφύτευση τεραστίων διαστάσεων και σημασίας που θα μείνει ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές. Στο δήμο μας η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, και στο πλαίσιο αυτό πολλαπλασιάζουμε καθημερινά τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας. Το περιβάλλον, και ειδικά το δάσος, είναι η ίδια μας η ζωή και οφείλουμε όχι μόνο να το προστατεύουμε, όπως το κάνουμε άλλωστε με κάθε τρόπο, αλλά να το ενισχύουμε και να το αναδεικνύουμε για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε», τονίζουν σε μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Αλέκος Σιμητόπουλος, καλώντας τους πολίτες και όλους τους φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στην επικείμενη εξόρμηση.

Μάλιστα, στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ενισχύσει τους δεσμούς των πολιτών και των συλλογικών φορέων, υπάρχει πρόβλεψη της υιοθεσίας δένδρου ή δέντρων, μεμονωμένα ή συλλογικά. Για το σκοπό αυτό προετοιμάζονται ειδικές μικρές πινακίδες που θα «στερεώνονται» δίπλα στα δενδρύλλια φέροντας το όνομα του προσώπου ή της ομάδας που θα το φυτέψει.

 

Η δενδροφύτευση

Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή, 23 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, και σηματοδοτεί τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και ευαισθησία του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Αρωγοί είναι εκατοντάδες εθελοντές, τοπικοί φορείς,  σύλλογοι και σχολικές κοινότητες όλων των βαθμίδων.

Η κινητοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη δημοτική αρχή να απευθύνει γενική πρόσκληση συμμετοχής στην εκστρατεία δενδροφύτευσης. Για τη συμμετοχή των πολιτών θα υπάρχει και διευκόλυνση στη μετακίνηση και μετάβασή τους στο χώρο, με οχήματα που θα ξεκινούν από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και θα καταλήγουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται 1.500 μέτρα από το δημοτικό κατάστημα Πεύκων.

Ο χώρος ήδη προετοιμάζεται με τα ειδικά μηχανήματα και τα συνεργεία του δήμου να ανοίγουν τις τρύπες για τη φύτευση των δέντρων, τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από μελέτη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, και η οποία τα προμήθευσε στο δήμο.

Θα φυτευτούν πλατύφυλλα και κωνοφόρα 12 διαφορετικών ειδών, έτσι ώστε να προκύψει ένα μικτό δάσος που θα λειτουργεί ως φυσικό δάσος και θα καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της πόλης. Συγκεκριμένα θα φυτευτούν:

  • Πλατύφυλλα: Κουτσουπιά (cercis siliquastrum), φράξος όρνος (fraxinus ornus), ψευδακακία (robinia pseudacacia), σφενδάμι (acer negundo), πλατάνι ανατολικό (platanus orientalis), μουριά (morus alba) και δενδρολίβανο φαρμακευτικό (rosmarinus officinalis).
  • Κωνοφόρα: Πεύκη τραχεία (pinus brutia), η πεύκη κουκουναριά (pinus pinea), το κυπαρίσσι αειθαλές (cupressus sempervirens) και το κυπαρίσσι Αριζόνος (cupressus arizonica).

 

Γράψτε το σχόλιό σας.