facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Αγίου ΝικολάουΕκδηλώσεις: Εκθεση φωτογραφίας της Κέλλυς Βαρδάκα

 

20-27.8.2014 Έκθεση Φωτογραφίας Κέλλυς Βαρδάκα - ΑφίσαΗ τελευταία εικαστική δουλειά της Κέλλυς Βαρδάκα αποτελείται από το σύνολο 3 (τριών) φωτογραφικών ενοτήτων, υπό τους γενικούς τίτλους:

«LA MUERTE», «CABARET», «OFFICES»

Η ενότητα «La muerte» προηγείται χρονολογικά αλλά και διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες δύο, οι οποίες και εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο.

Στην πρώτη ενότητα, πρόθεση ήταν η ανάδυση και μορφοποίηση ζητημάτων/ερωτημάτων ψυχολογικών ή υπαρξιακών τα οποία και συνοψίσθηκαν υπό τον γενικό τίτλο «La Muerte».

Πρόκειται στην ουσία για έναν αριθμό ετερόκλητων φωτογραφιών, σκηνοθετημένων, με έντονη έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα – κάποτε φλουταρισμένη ή αποσπασματική – με ποικίλα ρομαντικά και συμβολικά στοιχεία, τα οποία εντέλει αναδεικνύουν έναν εσωτερικό, μονήρη και μελαγχολικό σύμπαν.

Οι επόμενες δύο ενότητες, συμπυκνώνουν μία καίρια μετακίνηση όσον αφορά ταυτόχρονα το θεματικό και μορφολογικό περιεχόμενο.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ψυχρές, ελάχιστα σκηνοθετημένες φωτογραφικές διατυπώσεις χώρων με έντονο το κοινωνικό-ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Είτε αφορούν άδεια-εγκαταλελειμμένα γραφεία μιας πάλαι ποτέ δυναμικής εταιρίας των δεκαετιών του ´70 – ´80, που παρουσιάζονται με τον τίτλο «Offices», είτε για χώρους νυχτερινής διασκέδασης που θα μπορούσε να χαρακτηρισθούν έως και περιθωριακοί και που παρουσιάζονται κάτω από τον γενικότερο τίτλο «Cabaret».

Επιπροσθέτως και οι δύο ενότητες επιμένουν στην ανάδυση επιμέρους εσωτερικών αρχιτεκτονικών ή και διακοσμητικών στοιχείων, έχοντας ως κύρια πρόθεση όχι απαραίτητα την άμεση στιγμάτιση κοινωνικών ή οικονομικών δεδομένων, αλλά πολύ περισσότερο την έστω «επίπλαστα» αμερόληπτη καταγραφή δημοσίων χώρων που μεταφορικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «υπόγειοι» είτε με την έννοια της εγκατάλειψης είτε ως τόποι αμφίβολης κοινωνικής δικτύωσης.

Στις προαναφερθείσες ενότητες η ανθρώπινη μορφή είναι απούσα ενώ οι ίδιες οι φωτογραφίες συνθέτουν ένα εν δυνάμει αρχειακό υλικό, απλής καταγραφής με παράλληλα φορμαλιστικές προθέσεις. Και στις τρεις ενότητες, παρόλα αυτά, είναι έντονη η έννοια της απουσίας.

Στο σημείο αυτό, ξεπρόβαλλε και η ανάγκη σύνδεσης με το αρχικό αντικείμενο σπουδών μου στην κοινωνική ανθρωπολογία με μια ευρύτερη και σύγχρονη προσέγγιση που προτίθεμαι να διερευνήσω κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

H Κέλλυ Βαρδάκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και τον Οκτώβριο του 2004 αποφοίτησε από την  Σχολή των Κοινωνικών Επιστημών, του Τμήματος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός του τμήματος αυτού είναι η κατάρτιση επιστημόνων σε κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα και η ανάλυση των γενικών και ειδικών αρχών που διέπουν τις πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Tο Δεκέμβρη του 2006 εισήχθη στην  Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το Σεπτέμβρη του 2011.

Τον Οκτώβριο του 2013 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στο τμήμα των Εικαστικών Τεχνών όπου και συνεχίζει τις σπουδές της.

Επίσης, έχει συμμετάσχει ως σύνεδρος στο Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: “Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτισμικής Κληρονομιάς” το οποίο οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ενώ έχει παρακολουθήσει και την Σχολή των Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης για πέντε μήνες μέσω του προγράμματος Εrasmus (το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, εαρινό εξάμηνο). Έχει παρακολουθήσει το 3ο  Επιμορφωτικό Σεμινάριο Ειδικής Αγωγής &  Εκπαίδευσης «Από τη θεωρία στη πράξη με έμφαση στη πρακτική εξάσκηση και στο σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης & υποστήριξης» που οργανώθηκε από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 και έχει προσληφθεί με πεντάμηνη σύμβαση, μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στην Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή ενότητα Πειραιά στο πλαίσιο του Ε.Π. με την ειδικότητα του εικαστικού (3 Δεκεμβρίου 2012-5 Μαΐου 2013). Τέλος, έχει καλύψει φωτογραφικά χωροθεατρικές  παραστάσεις και Performances, έχει φωτογραφίσει πολλές δουλειές εικαστικών για δημιουργία portfolio ενώ συνεργάζεται ως φωτογράφος και με την διαδικτυακή γκαλερί «DL fine arts gallery» της εικαστικής επιμελήτριας Δήμητρας Λιμνιάτη. Ζει και εργάζεται  στην Αθήνα.

 

 

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

  • Συμμετοχή, μετά από επιλογή, στην έκθεση, που οργάνωσε το κέντρο ερευνών και καινοτομιών «Αθηνά» και ο γενικός διευθυντής και καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης: «Έρευνα και Τέχνη» στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου σε υποδομές έρευνας (Μέγαρο Μουσικής, 2-3 Απριλίου 2014).
  • Συμμετοχή στην έκθεση «50 καλλιτέχνες για τα 5 χρόνια των Εικαστικών Αναζητήσεων» (Εικαστικές Αναζητήσεις, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014).
  • Συμμετοχή στην έκθεση «Της θάλασσας Εικόνες» στον χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Ιανουάριος 2014).
  • Συμμετοχή στην έκθεση “Artists’ cards” στην  Elika Gallery (Δεκέμβρης 2013).
  • Συμμετοχή στην έκθεση «Οι εν Καλλιθέα Καλλιτέχνες 3» (Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», Νοέμβριος 2013).
  • Συμμετοχή στο πρώτο Φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» (Οκτώβρης 2013).
  • Συμμετοχή στην έκθεση, μετά από επιλογή, «Ο Έρωτας στην Εποχή των Social Media» που οργάνωσαν οι «Μητροπολιτικές Ιστορίες» και η εφημερίδα Metropolis σε συνεργασία με την Α.Σ.Κ.Τ. (στον χώρο έκθεσης της εταιρίας πολιτισμού «Χώρος 12Α»,Νοέμβριος 2012).
  • Συμμετοχή στο «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» με την έκθεση «ImagINation»  των φοιτητών  του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Σεπτέμβριος 2012).
  • Συμμετοχή στη έκθεση για τα 25 χρόνια Erasmus στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Μάιος 2012).
  • Συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας  «Ακροτελεύτια Πράξη»  με την Αsh In Art στον χώρο του GEO (Μάρτιος-Απρίλιος 2012).
  • Συμμετοχή στην έκθεση «ImagINation» με το εργαστήρι φωτογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. σε συνεργασία με τις «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» (στον χώρο έκθεσης της εταιρίας πολιτισμού «Χώρος 12Α», Δεκέμβριος 2011).
  • Συμμετοχή  στο video project “students’ show 2007-2011” του εργαστηρίου φωτογραφίας της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2011 (Νοέμβριος 2011).
  • Συμμετοχή στο  Athens Fringe Festival 2011, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (Ιούνιος 2011).
  • Συμμετοχή στην διαδυκτιακή έκθεση «Δρώμενα Τέχνης» (στα πλαίσια του Athens Fine Arts Festival  2011), (Ιούνιος 2011).
  • Συμμετοχή στην έκθεση  «Εικαστικά Σύμμικτα» (Στις «Εικαστικές Αναζητήσεις», Μάιος 2011).
  •  Συμμετοχή στην έκθεση  των φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Μηχανουργείο Λαυρίου  (Απρίλιος 2011).
  • Έκθεση στην ΣΥΝ ,Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Φεβρουάριος 2011).
  • Έκθεση στο «Βρυσάκι», Χώρος Τέχνης και Δράσης με θέμα «Μορφές Παραλόγων» (Δεκέμβριος 2010).
  • Έκθεση στην Γκαλερή Ζίνα Αθανασιάδου στην Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 2010).
  • Συμμετοχή στην έκθεση  φωτογραφίας στην Art Gallery (Νοέμβριος 2010).
  • Συμμετοχή στην έκθεση  «Διπολικότητα και Τέχνη» (στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, 2010).

 

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

  • Έκθεση στις «Εικαστικές Αναζητήσεις» (Ιανουάριος 2012).
  • Έκθεση στην γκαλερί «Μελάνυθρος» (Μάρτιος 2013), επιμέλεια Δήμητρα Λιμνιάτη.

 

Γράψτε το σχόλιό σας.