facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΑθηναίωνΕκδηλώσεις: Εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: “Χρώμα Ελλάδος”, The Theater of Disappearance, “Νεο – εξπρεσιoνισμος…”

Εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: “Χρώμα Ελλάδος”, The Theater of Disappearance, “Νεο – εξπρεσιoνισμος…”

δαυσοφ

Το Days Art προτείνει…

34

«Χρώμα Ελλάδας»: Ομαδική έκθεση στο Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ»

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα τριών νέων καλλιτεχνών, της Κινέζας Ioanna Lin και των Ελληνίδων Ανθίας Λοϊζου και Αντωνίας Κονταξή, οι οποίες, μέσα από την ξεχωριστή προσωπική τους ματιά, υμνούν το ελληνικό τοπίο.

Η Ioanna Lin σπούδασεστην Guangzhou Academy of Fine Arts (κάτοχοςMFA) στηνΚίνακαιεργάστηκε ως Lecturer of Painting techniques and illustration design στο Guangdong Baiyun University τηςΚίνας. Έργα της έχει παρουσιάσει σε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Αμερική.

Η Ανθία Λοϊζου σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) και εικαστικές τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης ύστερα από υποτροφία του ΙΚΥ το 2011. Το 2017 της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Βιέννη.

Η Αντωνία Κονταξή σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου αποφοίτησε με άριστα το 2012. Σπούδασε επίσης ψηφιδωτό, χαρακτική και αγιογραφία, ενώ έλαβε ειδικά μαθήματα διδασκαλίας της Τέχνης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έργα της βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

H Έκθεση «Χρώμα Ελλάδας» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ελληνοκινεζικής Φιλίας και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017.

77

NEON: The Theater of Disappearance. Ομιλία του καθ. Μανώλη Πλειώνη στο Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση The Theater of Disappearance συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιείται ομιλία του Διευθυντή και Προέδρου ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθ. Μανώλη Πλειώνη, με θέμα “Γέννηση και Εξέλιξη του Σύμπαντος: Σύγχρονες Προσεγγίσεις“.

Ο καθηγητής θα παρουσιάσει τη σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο αιώνα. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αιώνας θεωρείται ο σημαντικότερος για την εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας τόσο στο θεωρητικό όσο και στο παρατηρησιακό πεδίο. Η λεπτομερής ανάλυση δορυφορικών και επίγειων παρατηρήσεων συγκλίνουν σε ένα Κοσμολογικό πρότυπο που υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε με την Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε διαστέλλεται αενάως, τα δε τελευταία περίπου 7 δισ. χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για το Σύμπαν.

Ώρα έναρξης: 20.00

Παράλληλα, την ίδια μέρα, με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Πλειώνη, θα πραγματοποιηθεί επανάληψη της προβολής της τριλογίας ταινιών του αργεντινού καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas, με τίτλο The Theater of Disappearance (ELTEATRODELADESAPARICIÓN), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο 2017.

Πρόκειται για μια τριλογία η οποία επιχειρεί να απεικονίσει μια υπαρκτή κατάσταση λανθάνοντος πολέμου που μοιάζει να πάλλεται κάτω από ολόκληρο το ανθρώπινο τοπίο, με τα πολλαπλά περιβάλλοντά του και τις ιδιαίτερες συνθήκες ύπαρξης που εμπερικλείει.

Από την Πόλη του Μεξικού ως στη Βηρυτό, από τη Σαγκάη ως την Καμπούλ, από την Νέα Υόρκη ως την Ιερουσαλήμ, περνώντας από το Κατάρ, το Παρίσι, τη Παλαιστίνη, το Yangji-riή την Αθήνα, ο Villar Rojas προσπαθεί να αντλήσει δείγματα αυτών των απειλητικών οιωνών μέσα από τις μικρές δράσεις, τις καθημερινές χειρονομίες και τις σιωπηλές γωνίες ενός πλανήτη που φαίνεται να κινείται (αργά ή γρήγορα, φανερά ή ανεπαίσθητα, πάντα ανάλογα με το σημείο, τη μέρα, ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε) προς την ουσιαστική του εξαφάνιση, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Οι ταινίες γυρίστηκαν από τον VillarRojasστη διάρκεια των ταξιδιών του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Σκοπός του ήταν να αποτυπώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα τοπία, τις διεργασίες της φύσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες που σταδιακά αποκόπτονται από το σύνολο και αποκτούν ξεχωριστή υπόσταση.

Ταινίες:

-         “A war on Earth -Una Guerra en la Tierra” (διάρκεια42’)

Η ταινία αποτέλεσε μέρος της ατομικής έκθεσης του VillarRojas”Fantasma” (Ghost), στο ModernaMuseetτης Στοκχόλμης, 2015. Επιμέλεια LenaEssling, ModernaMuseet, Stockholm, Sweden.

Γυρίστηκε το διάστημα 2012-2015.

Σκηνοθεσία Adrian Villar Rojas, παραγωγή REI CINE SRL

-         UnknownSoldier(διάρκεια 22’)

Η ταινία αποτέλεσε μέρος της συμμετοχής του VillarRojasστην έκθεση MarrakechBiennale6. Επιμέλεια ReemFadda, Μαρακές, Μαρόκο, 2016.

Γυρίστηκε τον Φεβρουάριο 2016 στο Μαρόκο, στις πόλεις Tamaslouht, Oumnass, Asniκαι AïnMezouar, στα όρη Margha, στο δρόμο προς Ourika, στην επαρχία AlHaouz.

Σκηνοθεσία AdrianVillarRojas, παραγωγή REICINESRL.

-         “The Most Beautiful Moment of War – El Momento más Hermoso de la Guerra” (διάρκεια56’)

Η ταινία γυρίστηκε το διάστημα Αύγουστος 2014-Νοέμβριος 2016 στο χωριό Yangji-ri, Cherwon, Βόρεια Κορέα.

Σκηνοθεσία AdrianVillarRojas, παραγωγή REICINESRL, συμπαραγωγή REALDMZPROJECTCommittee, Korea.

Ώρα έναρξης: 21.30

Η έκθεση TheTheater of Disappearance συνεχίζεται στο Λόφο των Νυμφών, έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Ως «ζωντανός οργανισμός», σε αρμονία με τις αναφορές του καλλιτέχνη στην ανθρώπινη φύση, η έκθεση αλλάζει καθημερινά, μετασχηματίζεται, ωριμάζει και σταδιακά ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της.

TheTheaterofDisappearance’ 

Λόφος των Νυμφών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

1η Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο ωράριο λειτουργίας από 1η Σεπτεμβρίου 2017

Τετάρτη με Παρασκευή, 12.00 με 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 με 20.00.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr
Reliant Communications
ΈφηΛαζαρίδου
Τ: 210 6839839, 6932 296850
E: elazaridou@reliant.gr

89

Εγκαίνια της περιοδικής φωτογραφικής έκθεσης «Νέος εξπρεσιονισμός, αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου»
στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Νέος εξπρεσιονισμός, αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου», τα οποία θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20.00 στο αίθριο του Μουσείου.  Η έκθεση αποτελεί παραγωγή της ομάδας f14-Κοινόν Φωτογράφων, η οποία είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Διάρκεια έκθεσης: 8/9 – 22/10/2017

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον Φώτη Παλαιολόγο, καλλιτεχνικό διευθυντή της ομάδας:

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του εξπρεσιονισμού, προσπαθήσαμε με τη φωτογραφία σαν μέσο –που έχει εξελιχθεί σε επίπεδα ουτοπίας– να δημιουργήσουμε εικόνες με αφορμή αυτόν. Εικόνες που να αποδίδουν εκείνο το κλίμα με στοιχεία σημερινά. Εικόνες με έντονες σκιές, βαριές, πεσιμιστικές. Εικόνες με εκρήξεις χρωμάτων. Εικόνες που δεν είναι σχεδόν ποτέ χαρούμενες,  εκφράζουν τα βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, δημιουργούν αγωνία.

Η ιστορία κάνοντας τους κύκλους της και η πολύβουη Ευρώπη μας με τα τεράστια σύγχρονα προβλήματα –οικονομικά, άνοδος του ακραίων πολιτικών, προσφυγικό– φέρνει στο νου και την έκφραση γενεσιουργά στοιχεία του εξπρεσιονισμού. Βλέπουμε τις αντι-παραστάσεις ενός σύγχρονου κόσμου που επαναλαμβάνει λάθη και πρακτικές του παρελθόντος.

Έχουμε λοιπόν και σήμερα εικόνες ενός νεοεξπρεσιονισμού που, δανειζόμενος στοιχεία από το κίνημα του περασμένου αιώνα, προσπαθεί να εκφράσει την εποχή μας.

“Ο άνθρωπος κραυγάζει

από τα βάθη

Της ψυχής του.

Ολόκληρη η εποχή μας

Είναι μια μοναδική,

διαπεραστική κραυγή.

Η τέχνη

κραυγάζει κι αυτή

Μέσα στο βαθύ

Σκοτάδι,

ζητά βοήθεια,

ζητά πνευματικότητα.

Αυτό είναι

Εξπρεσιονισμός.”

Hermann Bahr, 1863-1934

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφ. Στρατού 2, ταχ. θυρ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη

+30 2313306400, fax  2313306402, EmaiL: mbp@culture.gr


f14 κοινόν φωτογράφων, PHOTOGRAPHERS’ COMMUNE
Μητσαίων 3, Αρχαία Αγορά, 546 31 Θεσσαλονίκη
Τ│2310244714, 6932968574, 6970656797
http://www.f14.gr
info@f14.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.