facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΛαρισαίωνΕκδηλώσεις: Αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Λαρισαίων

larisaivn

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

 

- Παιδική γιορτή την Τρίτη στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

- Μεγάλη παραδοσιακή γιορτή στο κέντρο της Λάρισας το Σάββατο

- Σαρακοστιανά και λαϊκό γλέντι την Καθαρά Δευτέρα στη Σκεπαστή

- Εκδηλώσεις και στις τοπικές κοινότητες

Εκδηλώσεις για όλους έχει προγραμματίσει ο Δήμος Λαρισαίων, για τις φετινές Απόκριες.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το ερχόμενο Σάββατο το κέντρο της Λάρισας, όπου το μεσημέρι θα στηθεί μια μεγάλη παραδοσιακή γιορτή για δυο και πλέον  ώρες ενώ την   Καθαρή Δευτέρα, την τιμητική της θα έχει  ο χώρος της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης. Επίσης, αύριο Τρίτη διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά.

Επίσης, και στις τοπικές κοινότητες του Δήμου σε συνεργασία με συλλόγους έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων έχει ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

   Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά της πόλης μας διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • έκθεση με έργα μαθητών του Ελεύθερου Εργαστηρίου με τίτλο «Χρωματο…πτήσεις». Πρόκειται για ένα διαφορετικό εκθεσιακό αφιέρωμα σε γνωστά και αγαπημένα αποκριάτικα στοιχεία της πατρίδας μας, αποτέλεσμα των εναλλακτικών εικαστικών προσεγγίσεων που αναζητά διαρκώς το Εργαστήρι σε όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Δάσκαλοι και μαθητές γοητεύονται κυρίως από το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και από τα προσωπεία της Αποκριάς, το γαϊτανάκι κ.α.  δίνοντας για μια ακόμη φορά σχήμα και χρώμα στους γόνιμους προβληματισμούς τους.. Δημιουργούν ατομικές και ομαδικές εργασίες με απλά και κάποτε ευτελή υλικά που όμως μέσα από την πηγαία έμπνευση και την ανεπιτήδευτη ματιά των δημιουργών τους αποκτούν άλλη διάσταση.

  • foot painting, κατασκευές κουστουμιών και αυτοσχέδιο χορό  από τον Δημοτικό Κουλοθίασο «Τιριτόμπα».

Καλεσμένοι στη γιορτή είναι, εκτός από τα παιδιά, και όσοι μεγάλοι θέλουν να ξανανιώσουν σαν παιδιά.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 ΚΕΝΤΡΟ  ΛΑΡΙΣΑΣ   (12μ – 2 μ.μ.)

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους συνδιοργανώνουν  μεγάλη παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωση στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, ο Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ο Θετταλός», το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.) και ομάδα Μπουρανιτών του Δήμου Τυρνάβου.
Ειδική συμμετοχή του Συλλόγου Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» από την Κεφαλλονιά, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας βοηθούν στο οργανωτικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Ομάδες καρναβαλιστών με τη μορφή μπουλουκιών συνοδευόμενοι από παραδοσιακά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας θα περιδιαβούν στις κεντρικές οδούς της Λάρισας δημιουργώντας μια μοναδική αποκριάτικη ατμόσφαιρα, για να καταλήξουν σε ένα κοινό γλέντι στην Κεντρική πλατεία, όπου είναι καλεσμένοι όλοι οι Λαρισαίοι.

 

Το πρώτο μπουλούκι
Θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού “Χορίαμβος” (Χορίαμβος, Κεφαλλονιά, Αργιθεάτες) και μέσω της Κουμουνδούρου θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου συνοδεία οργάνων θα τελέσει «Αποκριάτικο Γάμο» και θα χορέψει αποκριάτικους χορούς (χορός της νύφης, γαϊτανάκι, πιπέρι, κουκιά κ.α.). Από κει, θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία, όπου οι καλεσμένοι Κεφαλλονίτες θα χορέψουν Καντρίλιες προς τιμήν του ζευγαριού. Θα ακολουθήσει η «απαγωγή της νύφης» και ο «φόνος» του γαμπρού, ο οποίος θα αναστηθεί μετά τα «χάδια» της νύφης, που μετά την απαγωγή της είναι ολίγον… έγκυος!… Η συνέχεια επί της πλατείας…

 

Το δεύτερο μπουλούκι
Θα ξεκινήσει από το ΚΕ.Λ.Ε με μέλη του συλλόγου που θα τραγουδούν θεσσαλικά αποκριάτικα τραγούδια στους δρόμους και θα χορεύουν, και μέσω των οδών Λορέντζου Μαβίλη, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα θα καταλήξουν στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς από τη Μυτιλήνη, όπως ο Μαζωμένος, τα Κουκιά και ο Καρεκλάτος.
Αμέσως μετά, θα κατευθυνθούν στην Κεντρική πλατεία συνεχίζοντας με αποκριάτικους Ναξιώτικους χορούς, όπως ο Κοτσάτος, τα Τουμπάκια και η Βλάχα Νάξου.

 

Το τρίτο μπουλούκι
Το τρίτο μπουλούκι με μέλη των Συλλόγων Φιλιππούπολης και Αβέρωφ θα ξεκινήσει με γκάιντες, νταούλια, θρακιώτικα τραγούδια και χορούς απ’ την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, θα περάσει μπροστά από το Αρχαίο θέατρο και δια μέσου των οδών Πανός και Ρούσβελτ θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, παρουσιάζοντας τον Ζωναράδικο, τη Χασαπιά, Μαντηλάτο και Μπαϊντούσκα.
Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην Κεντρική πλατεία και με συνοδεία σατιρικών τραγουδιών και δίστιχων θα τελέσει το θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, το όργωμα και τη σπορά της γης για να πάει καλά φέτος η σοδειά και τον σατιρικό χορό του ασκεριού.

 

Το τέταρτο μπουλούκι
Αποτελούμενο από Τυρναβίτες Μπουρανίτες θα ξεκινήσει από το ΤΕΕ και μέσω των οδών Καλλιθέας και Βενιζέλου με σκωπτικά τραγούδια, χορούς και δρώμενα θα περιδιαβούν το κέντρο της Λάρισας περιπαίζοντας τους Λαρισαίους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 12.00 το μεσημέρι και θα κορυφωθούν στην Κεντρική πλατεία στις 14.00 με παρουσίαση των μπουλουκιών και κοινό γλέντι.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡιΟΥ

ΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

 

 

Και φέτος, στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης από το πρωί θα στηθούν τα καζάνια για την παραδοσιακή φασολάδα και τα σαρακοστιανά, ενώ θα υπάρχει και λαϊκή ορχήστρα.

 

 

 

Τοπικές κοινότητες

 

Επίσης στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα ποικίλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το τοπικούς συλλόγους.

Γράψτε το σχόλιό σας.