facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. ΚορινθίωνΕκδηλώσεις: Ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στο Χιλιομόδι

Μέσα στα πλαίσια ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε   στο Χιλιομόδι, το βράδυ της Δευτέρας 31 Μαρτίου του 2014, εκδήλωση ενημέρωσης των συμπολιτών μας, αναφορικά με τα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα  της περιοχής από την αρχαιολόγο κ. Κόρκα.

Εκεί παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Χασικίδης και Γιώργος Φαρμάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί συμπολίτες μας.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Λυκείου Χιλιομοδίου,  διοργάνωσε ο Δήμος Κορινθίων από κοινού με την κ. Έλενα Κόρκα, όπου ανέδειξε σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία της τα  αξιόλογα ευρήματα  που χρονολογούνται από τον 4ο  και 5ο αιώνα  π.χ.

Εκτός από τη συμβολή και την αμέριστη συμπαράσταση  του Δήμου Κορινθίων, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παραχώρησαν με προθυμία τα χωράφια τους για να πραγματοποιηθεί αυτή η σπουδαία ερευνητική προσπάθεια .

Ετσι, με πρωτοβουλία του Δημοτικής Αρχής Κορινθίων, διαμορφώθηκε κατάλληλα ένας χώρος στο κτίριο του στεγαζόταν ο  πρώην Καποδιστριακός Δήμος Τενέας, με σκοπό να   φιλοξενηθούν τα ανασκαφικά ευρήματα  και να αναδειχθεί η σπουδαιότητά τους.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 1984  όπου αποκαλύφθηκε  η γραπτή πώρινη σαρκοφάγος αρχαϊκών χρόνων, η εσωτερική πλευρά της οποίας έφερε μνημειακή παράσταση με δύο λιοντάρια, σε εραλδικό σχήμα. Το 2013 επιβεβαιώθηκε η συνέχεια οργανωμένου νεκροταφείου που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 6ου π.Χ. αι., παιδική ταφή κτερισμένη με πενήντα τρία ακέραια πήλινα και μεταλλικά αγγεία, πολλά εκ των οποίων μοναδικά και σπάνια στη διεθνή βιβλιογραφία.

Η ανασκαφή απέδειξε τη διαχρονικότητα της πόλης στο ιστορικό γίγνεσθαι, αφού έχουν εντοπιστεί ταφικά και αρχαιολογικά κατάλοιπα οικοδομικού υλικού, μεγάλη ποσότητα κεραμικής, και νομίσματα που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, γεωλόγοι, συντηρητές, αλλά και φοιτητές τόσο από ελληνικά Πανεπιστήμια όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το Δημοκρίτειο της Θράκης, όσο και από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Κατάνια στη Σικελία.

Το Σεπτέμβριο του 2014,  με την καθοριστική βοήθεια του Δήμου Κορινθίων, θα συνεχιστούν οι  ανασκαφές ευελπιστώντας να φέρουν στην επιφάνεια,  επιπλέον  σημαντικά ευρήματα  που θα αποδεικνύουν  ότι η περιοχή της  Αρχαίας Τενέας αποτελεί ένα  από τα πιο σημαντικά  σημεία  αναφοράς  της ιστορικής μας κληρονομιάς.

 

Γράψτε το σχόλιό σας.