facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΑττικήΕκδηλώσεις: 40 χρόνια Σύλλογος ΒΟΥΝΙΑΤΑΔΙΤΩΝ Αττικής

40 χρόνια ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΥΝΙΑΤΑΔΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ:

Μια ξεχωριστή ιστορία για ΟΚΕΣΑ και το συνολικό Αποδημητικό Κίνημα! Και, φυσικά, για την Κέρκυρα!

Πορεία 40 χρόνων!
Ο Σύλλογος Βουνιαταδιτών ιδρύθηκε το 1980 στην Αττική και εκφράζει τους Απόδημους, πανελλαδικά, με καταγωγή το Χωριό Βουνιατάδες Κέρκυρας.
Με αφορμή τα 40 χρόνια ιδιαίτερης παρουσίας και με τον αποκλειστικό ή καθοριστικό του ρόλο στη δημιουργία, την οικοδόμηση και την πορεία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), αξιολογεί αυτήν την πορεία και τις προοπτικές.
Εδώ, δε θα γίνει αναφορά για τα σημαντικά του Συλλόγου προς το Χωριό καταγωγής, τις μικρές Βουνιατάδες. Θα ακολουθήσουν!
Θα αναφερθούμε μόνο σε όσα καθοριστικά και πολύ ιδιαίτερα προσέφερε με αποφάσεις και με τα Στελέχη του στο συνολικό Πανελλαδικό, Επτανησιακό και Κερκυραϊκό Αποδημητικό Κίνημα.
Και βέβαια, σε όλα που αντανακλώνται ως κινηματική προσφορά σε Κέρκυρα και ευρύτερα.
40χρονα-Ιστορικά:
* Αποκλειστικά και χάρη στο Σύλλογο Βουνιαταδιτών Ιδρύθηκε, το 1981, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), αναπτύχθηκε, γιγαντώθηκε, αγωνίστηκε και δημιούργησε πρωτόγνωρα!
Στις πρώτες αποφάσεις του Συλλόγου, μόλις ιδρύθηκε, ήταν η πρωτοβουλία για ίδρυση Ομοσπονδίας των Κερκυραϊκών Συλλόγων και η εξουσιοδότηση Στελέχους του να υλοποίηση την Απόφαση.
(Διευκρινίζεται πως το 1896 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο Πρώτος Κερκυραϊκός Σύλλογος: «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»)
Έτσι, χάρη στο Σύλλογο Βουνιαταδιτών, οι απόδημοι Κερκυραίοι δημιούργησαν Δευτεροβάθμια έκφραση (Ομοσπονδία), ξεκίνησε την Τριτοβάθμια Επτανήσιων (Συνομοσπονδία) και είναι γεγονός πλέον και η Πανελλαδική Τριτοβάθμια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Πολιτισμού (ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.).
* Χάρη στο Σύλλογο Βουνιαταδιτών η Ο.ΚΕ.Σ.Α. δημιούργησε πρωτόγνωρες υποδομές, ανέπτυξε μη συνήθεις δράσεις και αγώνες, συνέβαλε στην πολύμορφη αύξηση των Κερκυραϊκών Συλλόγων σε πάνω από 50, έκτισε γερές γέφυρες με τη Γενέτειρα (συνολική Κέρκυρα) και τα Επτάνησα.
* Με πρωτοβουλία Βουνιαταδίτικων Στελεχών, η Ο.ΚΕ.Σ.Α. νοίκιασε/εξόπλισε από το 1985 μεγάλες αίθουσες με πολλά γραφεία για ανάγκες της ιδίας και όλων των Συλλόγων. Δημιούργησε Χορωδία, Χορευτικό και Μουσικό Τμήματα. Εξέδωσε εφημερίδα, Τα Κερκυραϊκά. Οργάνωσε πολύμορφα την επικοινωνία και αλληλογραφία με Φορείς-Μέλη-Γενέτειρα. Οργανώθηκε συντονισμός και συνεργασία με το ευρύτερο Αποδημητικό Κίνημα καθώς και με οργανώσεις στη Αμερική.
Στέλεχος των Βουναταδιτών οργάνωσε την Ο.ΚΕ.Σ.Α. και ηλεκτρονικά με PC, από το 1992, κάτι «άγνωστο» -τότε- στην Ελλάδα.
* Με ευθύνη και πρωτοβουλίες των Βουνιαταδίτικων Στελεχών της, η Ο.ΚΕ.Σ.Α. σχεδίασε και οργάνωσε την επικοινωνία, συνεργασία και συντονισμό με Γενέτειρα αλλά και με πολλούς άλλους ευρύτερους πανελλαδικούς Φορείς, έως και τον ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ Αμερικής.
Τούτο είχε ως αποτέλεσμα η Ο.ΚΕ.Σ.Α. να οργανώνει ή πρωτοστατεί ή συμπορεύεται στους πρωτόγνωρους, διαχρονικούς αγώνες-απαιτήσεις-διεκδικήσεις σε: Αθήνα- Αιτωλοακαρνανία- Ήπειρο-Κέρκυρα όπου αναδείχθηκαν, προβλήθηκαν και τελικά κατακτήθηκαν και τα μεγάλα, όπως:
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η μη μόλυνση του Ποταμού Καλαμά από τα Γιάννενα, η επιστροφή στην Κέρκυρα κλπ της κλεμμένης περιουσίας από τους Γλίξμπουργκ (Παλαιόπολη/ Μον Ρεπό), η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου, η υποθαλάσσια Πρέβεζας και οι Οδοί: Εγνατία-Ολυμπία- Ιόνια-Αμβρακία.
* Χάρη στα Στελέχη του, η Ο.ΚΕ.Σ.Α. οργάνωσε πρωτόγνωρα καταστατικά συνέδρια με
εισηγήσεις μη συνήθεις, πρωτοποριακές για το Κίνημα.
Επίσης, ειδικά αναπτυξιακά συνέδρια και ημερίδες για τη μελέτη/επίλυση όλων των προβλημάτων της Γενέτειρας Κέρκυρας/Νησιών και τη συνολική ανάπτυξή της:(https://autenergos.blogspot.com/2018/06/1987.html).
Η ύδρευση με φράγματα, το εργοστάσιο για σκουπίδια + απόβλητα ελαιουργείων, ο άξονας Βορράς Νότου περιλαμβάνονται στα μεγάλα αυτών των συνεδριακών αποφάσεων, από το 1987.
* Όμως, το έργο της Ο.ΚΕ.Σ.Α. που οφείλεται στον οραματικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση από Στελέχη Βουνιαταδίτικα, αγκαλιασμένο βέβαια από Συλλόγους-Απόδημους-Γενέτειρα, είναι η αγορά 3ωροφου, με δεντρόφυτο Κήπο, παραδοσιακού Κτιρίου στην Ψαρών 54, Περιοχή Αγ. Παύλου Αθήνα.
Το 3ώροφο Κτίριο 430 τμ, με Κήπο περ. 200 τ.μ., εξοφλήθηκε με συνολικό -μικτό- κόστος 53 εκατ.δρχ.
Με ευθύνη δε των ίδιων Στελεχών, πέραν των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων από ΥΠΕΧΩΔΕ με 75 χιλ. ευρώ που εκκρεμούν να εισπραχθούν, υπάρχουν αδιάκοπες χρόνιες διεργασίες και βρίσκονται σε εξέλιξη όλα τα αναγκαία προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του Κτιρίου (από ΥΠΕΝ/ΠΤ και Δήμο Αθηναίων) για ανάγκες: Στέγης ΟΛΩΝ, Εκδηλώσεων και Παραδοσιακού Κερκυραϊκού Καφενείου.
Και φυσικά, για το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων στην Αττική (Π.Κ.Κ.Α.).
Οφείλεται στο κύρος, στις πρωτοβουλίες και στην αποφασιστικότητα Βουνιαταδίτικων Στελεχών της Ο.ΚΕ.Σ.Α. το ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η συνολική Κέρκυρα, συσπειρώθηκε σε ένα κοινό Σκοπό με τη συμβολική συγκρότηση της Επιτροπής Προσωπικοτήτων.
Σημαντικές Κερκυραϊκές και Φίλιες Προσωπικότητες: Πνευματικές-Πανεπιστημιακές-Κοινωνικές-Καλλιτεχνικές-Αυτοδιοικητικές-Πολιτικές-Κομματικές-Επαγγελματικές, έδωσαν το παρόν για το Κτίριο, το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων στην Αττική, βασικότατο και για τις επόμενες γενιές.
Στα Στελέχη του οφείλεται το ότι το Κτίριο,από το 2014, κατοικείται με σημαντικές εκδηλώσεις και εντός του:
http://autenergos.blogspot.com/2014/06/2-2014.html και http://autenergos.blogspot.com/2014/11/1-3.html
Τονίζεται ιδιαίτερα πως, λόγω του «Διατηρητέου», υπάρχουν πάνω από 500 τ.μ. (συνδυαστικά Κτίριο+Κήπος), «Μεταφερόμενος Συντελεστής Δόμησης», αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!
ΑΡΑ, ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ Ο.ΚΕ.Σ.Α. ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ!
* Στα Στελέχη του Συλλόγου μας οφείλονται η δυναμική συνέχιση, με το σχεδιασμό και τον εμπλουτισμό από την ΟΚΕΣΑ, των Επτανησιακών εκδηλώσεων για την 21η Μάη και για τον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι δεύτερες, από το 1996, μεταφέρθηκαν στην Περιοχή Αγίου Παύλου όπου είναι το Κτίριο της Ο.ΚΕ.Σ.Α. Από δε το 2014 ολοκληρώνονται, καλλιτεχνικά, εντός του Κτιρίου.
* Με πρωτοβουλία όμως και ευθύνη βασικά Στελεχών των Βουνιαταδιτών, η Ο.ΚΕ.Σ.Α. έκανε ένα ακόμη άλμα. Μετέφερε στην Αθήνα, από το 2015, το Μεγαλοσαββατιάτικο Κερκυραϊκό έθιμο,με διεθνή προβολή, αυτό της ρίψης των μπότιδων από το Κτίριό της: http://autenergos.blogspot.com/2017/04/blog-post_15.html
* Βέβαια, στο σύνολο των σημαντικών εκδηλώσεων από πρωτοβουλία της Ο.ΚΕ.Σ.Α. (με έμπνευση/ευθύνη/οργάνωση των Στελεχών μας), εκείνη που έχει πολύ ιδιαίτερο και, κυρίως, ιστορικό χαρακτήρα, είναι η Εκδήλωση -κάθε 12 Οκτώβρη- για την Απελευθέρωση της Αθήνας.
Οργανώθηκε το 2015, πρώτη φορά μετά την Απελευθέρωση, από Ο.ΚΕ.Σ.Α./Ο.Κ.Ι.Σ./Τ.Σ./Δήμο Αθηναίων.
Όμως, πολύ ορθά και ως απαιτούμενο, Δήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής την έχουν μετατρέψει πλέον σε Κεντρική Παναθηναϊκή: https://autenergos.blogspot.com/2018/10/2015-1-1944.html.
* Είναι καθοριστικός ο ρόλος των Στελεχών μας όχι μόνο στην ίδρυση της Ο.ΚΕ.Σ.Α. αλλά και στη γιγάντωσή της με Αρχές: Αυτονομίας Δημιουργίας Δράσης Διαφάνειας και την κατάταξή της στα πολιτικοποιημένα Κινήματα με ρόλους πρωτόγνωρους, πρότυπους, πρωτοπόρους, αγωνιστικούς.
Ακόμη, και στις περιόδους που οι Αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε υπονομεύονταν, χάνονταν και κινδύνευε η ίδια η Ο.ΚΕ.Σ.Α. αλλά και το Κτίριο με τον πλούτο του, ήταν οι αποφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις των Βουνιαταδιτών που, μαζί με άλλους Συλλόγους, ανέτρεπαν τις καταστροφικές μεθοδεύσεις και επανέφεραν την Ο.ΚΕ.Σ.Α. στη δημιουργική πορεία.
Ο ιδιαίτερος τίτλος, «Επίτιμος Πρόεδρος», σε Στέλεχός μας, είναι τιμή και για το Σύλλογο!
Ο.ΚΕ.Σ.Α. καταγεγραμμένη: Στη διαρκή μνήμη, σε αρχεία, στο διαδίκτυο, σε εικόνες:
- Η διακριτή ιστορία της Ο.ΚΕ.Σ.Α., με αποκλειστική ή καθοριστική Βουνιαταδίτικη σφραγίδα αλλά και με ιδιαίτερους ρόλους άλλων Συλλόγων και άξιων Στελεχών τους, αποτυπώνεται στο συνολικό Αρχείο της Ομοσπονδίας, στο Κτίριο. Επίσης, στο πλήθος των έντυπων και χιλιάδων ηλεκτρονικών (στο e-mail: okesads@gmail.com) κειμένων: Αλληλογραφίας-Ενδοεπικοινωνίας-Πρακτικών συνεδρίασης των Οργάνων της, Εισηγήσεων και Ανακοινώσεων. Ακόμη βρίσκεται στο αρχείο της έντυπης Εφημερίδα και μετά στην Ιστοσελίδα της με τον ίδιο τίτλο (Τα Κερκυραϊκά http://takerkyraika.blogspot.com/), στα Καταστατικά Συνεδριακά κείμενα των 20 Συνεδρίων της, στους ειδικούς φακέλλους του 3ήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου το 1987 και των μετέπειτα Ημερίδων. Επίσης, σε φακέλους από δίκες.
- Το μεγάλο και συνολικό έργο της Ο.ΚΕ.Σ.Α. συνοψίζεται, ιδιαίτερα, στις κεντρικές εισηγήσεις των εκλογοαπολογιστικών Συνεδρίων: 4ο/1989, 10ο/1999, 19ο/2016 (http://takerkyraika.blogspot.com/2016/02/19.htmlκαι 20ο Συνέδριο-το 2018 (https://autenergos.blogspot.gr/2018/03/20.html).
- Πέρα από αθηναϊκά και κερκυραϊκά έντυπα και ιστοσελίδες, το έργο της ΟΚΕΣΑ φιλοξενείται και αναλύεται ιδιαίτερα στο https://autenergos.blogspot.com/.
* Η συνέχεια:
Είναι αυτονόητο ότι, οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου Βουνιαταδιτών αλλά και Στελεχών μας για κάθε νέα δημιουργική πορεία, θα συνεχίσουν ζωντανές σε Κέρκυρα και Αθήνα. Ευρύτερα!
Ειδικά για την Ο.ΚΕ.Σ.Α. ως μέλος της, με συμμετοχή σε Επιτροπές κλπ, θα ανταποκρίνονται σε κάθε δημιουργική πρωτοβουλία-κάλεσμα των Καταστατικών Οργάνων της.
Και φυσικά, ειδικότερα για οτιδήποτε σχετίζεται με το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ και κυρίως την αναπαλαίωσή του όπως αποφασίστηκε και στο 20 Συνέδριο με το Δήμο Αθηναίων, τα Στελέχη του θα είναι δυναμικά παρόντα, όπως πάντα, με ήδη ιδιότητες ή νέες σε Επιτροπές.
* Ο Σύλλογος Βουνιαταδιτών ευχαριστεί θερμά όλα τα Μέλη του και τα Στελέχη στα Όργανά του και βέβαια τα Στελέχη σε Ο.ΚΕ.Σ.Α. και Συνομοσπονδίες, που σφράγισαν αυτήν την Ιστορία για: Βουνιατάδες-Κέρκυρα-Απόδημους και το συνολικό Αποδημητικό Κίνημα.
* Επίσης, ευχαριστεί Συλλόγους-Ομοσπονδίες-Συνομοσπονδίες και τα Στελέχη του Κερκυραϊκού Επτανησιακού και Πανελλαδικού Αποδημητικού Κινήματος, και στο Εξωτερικό, για τη συμπόρευση σ’ αυτό το 40χρονο ιδιαίτερο-πρωτόγνωρο-όμορφο ταξίδι, γεμάτο με δημιουργίες και κατακτήσεις.
* Ο Σύλλογός μας εκφράζει ευχαριστίες προς Κερκυραϊκούς Συλλόγους και 100δες μέλη και Στελέχη τους που, δημιουργικά, συμπορευτήκαμε εντός ή εκτός Ο.ΚΕ.Σ.Α.
Βέβαια εκτιμά πως, οι ίδιοι οι άλλοι Σύλλογοι και τα Στελέχη τους, μπορούν να παρουσιάσουν ό,τι αξιολογούν να συμβολίζει την ποιότητα αυτής της συμπόρευσης.
* Όμως, τιμά ιδιαίτερα τους Συλλόγους Συναραδιτών και Βελοναδιτών Κέρκυρας που, το 1981, αποδέχτηκαν ανυστερόβουλα και με ενθουσιασμό την Πρόταση Ίδρυσης και έτσι προχώρησε δυναμικά η δημιουργία της Ο.ΚΕ.Σ.Α. και γιγαντώθηκε σύντομα με προσχώρηση, σταδιακά, 10δων Συλλόγων.
Η Ο.ΚΕ.Σ.Α., με όποιο σχήμα-μορφή (και ως εξελικτική αναγκαιότητα), θα διαχειρίζεται μια σημαντική κινηματική ιστορία, ένα πρωτότυπο πρότυπο έργο, μια πολύ αξιόλογη (ΚΑΙ κτηριακή + οικονομική) περιουσία.
ΟΛΑ, ΩΣ ΙΣΧΥΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Δελλής            Βαγγέλης Γιανούλης
11 12 13

Γράψτε το σχόλιό σας.