facebook twitter youtube googleplus
on/off

Δ. Νεάπολης - ΣυκεώνΆρθρα: «Το Σπίτι των Παιδιών» πάει σχολείο…

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Τηλέφωνο:           2313 313125, -6, -7                                                                               Συκιές, 9 Μαρτίου 2016

Fax:                       2310 629185                                                       

gt.sykies@n3.syzefxis.gov.gr                                                                                                                   ett.sykies@n3.syzefxis.gov.gr

www.dimosneapolis-sykeon.gr

 

 

 

 

«Το Σπίτι των Παιδιών» πάει σχολείο…

● Ειδικό πρόγραμμα από την «Πυξίδα» για την αποφυγή της ενδοσχολικής βίας

 

 

 

Τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική ασφάλεια στο σπίτι και το σχολείο! Το σπίτι των παιδιών, αλλά και το σχολείο τους, χρειάζεται να είναι ένας χώρος ασφάλειας, αποδοχής, διαλόγου, σεβασμού και ενδιαφέροντος, για να νιώθουν τα παιδιά καλά μέσα σε αυτό. Να είναι ένας χώρος όπου μικροί και μεγάλοι συνυπάρχουν ομαλά, επικοινωνούν, συνεργάζονται, αλληλοϋποστηρίζονται.

Αυτή την τέχνη της δημιουργικής και με σεβασμό συνύπαρξης προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόληψης «Το Σπίτι των Παιδιών», που έχει εκπονήσει το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» και …μετακομίζει από σχολείο σε σχολείο.

Φέτος «Το Σπίτι των Παιδιών» άνοιξε τις πόρτες του σε δέκα δημοτικά σχολειά των δήμου Νεάπολης-Συκεών και Λαγκαδά, και 700 περίπου μαθητές παίζουν στην αυλή και τα δωμάτια του, παίζουν και μαθαίνουν να φτιάχνουν σχέσεις και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στις σχέσεις αυτές δημιουργικά. Με την καθοδήγηση εκπαιδευμένων δασκάλων μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την ενδοσχολική βία, να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και να δραστηριοποιούνται για την αποφυγή της.

«Το Σπίτι των Παιδιών» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε και εκδόθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» με στόχο την πρόληψη  του εκφοβισμού στα Δημοτικά Σχολεία. Διατίθεται δωρεάν στους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν το αντίστοιχο βιωματικό σεμινάριο και εφαρμόζεται από αυτούς με την υποστήριξη και επιστημονική εποπτεία της «ΠΥΞΙΔΑΣ».

«Δυστυχώς», όπως αναφέρει η Μαρία Κυριακίδου, σχολική ψυχολόγος και αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια της «Πυξίδας», που είναι μια από τις συγγραφείς του εκπαιδευτικού εγχειριδίου, «το υλικό κυκλοφόρησε διαδικτυακά από κάποιες ιστοσελίδες, χωρίς την έγκριση της ‘‘ΠΥΞΙΔΑΣ’’». «Είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί, που ενδιαφέρονται γι αυτό, να γνωρίζουν ότι χρησιμοποιείται μόνο κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης από το Κέντρο Πρόληψης, καθώς αγγίζει θέματα προσωπικής ανάπτυξης και διαπροσωπικών σχέσεων που απαιτούν γνώση, εμπειρία και δεξιότητες συντονισμού ομάδας», υπογραμμίζει.

 

Το υλικό

«Το Σπίτι των Παιδιών» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού Σχολείου και επεξεργάζεται θέματα που συνδέονται με την παιδική επιθετικότητα και την πρόληψή της. Το υλικό βασίζεται στη βιωματική προσέγγιση και χρησιμοποιεί δραστηριότητες ενεργητικής μάθησης, κατάλληλες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Προσπαθεί να προσφέρει ένα φανταστικό πλαίσιο («Το Σπίτι των Παιδιών»), στο οποίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας να επεξεργαστούν θέματα της καθημερινότητάς τους.

«Το Σπίτι των Παιδιών» είναι ο κόσμος των παιδιών, εκεί όπου τα ίδια τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφραστούν, χωρίς την κριτική των ενηλίκων. Παράλληλα μπορεί να είναι και το σχολείο τους, εκεί που συναντιούνται μεταξύ τους, επικοινωνούν, παίζουν, καβγαδίζουν και κάποιες φορές πληγώνουν το ένα το άλλο.

Τα θέματα παρουσιάζουν μια ακολουθία, έτσι ώστε αρχικά τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία και το πνεύμα του προγράμματος. Στη συνέχεια προχωρούν, συζητώντας για την επικοινωνία και τη συναισθηματική εκπαίδευση και από εκεί στην παιδική επιθετικότητα και τις εκφράσεις της στο σχολείο. Το πρόγραμμα κλείνει με τα δικαιώματα των παιδιών και τον αποχαιρετισμό της ομάδας.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται 13 ενότητες, που αναπτύσσονται σε 13 δίωρες συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς. Το υλικό έχει τη δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ομάδας, αλλά και τις ανάγκες και την εμπειρία του εκπαιδευτικού.

«‘‘Το Σπίτι των Παιδιών’’ δεν υπόσχεται να εξαφανίσει την επιθετικότητα. Στόχος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τις αντιλήψεις τους για την επιθετικότητα, να βρουν άλλους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους, να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση των παιδιών για τα συναισθήματα των άλλων και να εμπνεύσει μιαν ατμόσφαιρα ομαδικότητας και ενδιαφέροντος», αναφέρει η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μάρω Βασσάρα.

03 spiti paidion

02 spiti paidion-1

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» – Τηλ.: 2310.202015, 2310.204453

www.pyxida.org.gr – e-mail: info@pyxida.org.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.