facebook twitter youtube googleplus
on/off

Άνω Άγιος ΒλάσιοςΆρθρα: Ταμπούρια του Καραϊσκάκη

Ένα χιλιόμετρο πάνω από τον Άγιο Βλάση (έδρα του πρώην Δήμου Παρακαμπυλίων) στα σύνορα με το Δ.Δ. Χούνης, σε υψόμετρο 1000-1500μ., στο σημείο που χαμηλώνει η κορυφογραμμή της ελατόφυτης οροσειράς του Παναιτωλικού, υπάρχει ένα φυσικό οχυρό με μεγάλα λιθάρια τα οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «Ταμπούρια του Καραϊσκάκη». Στους πρόποδες της χαμηλωμένης οροσειράς, η μικρή κοιλάδα φέρει το όνομα Αλώνι της Κορομηλιάς. Δύο ώρες βορειότερα, με τα πόδια, βρίσκεται σήμερα το φράγμα των Κρεμαστών του ποταμού Αχελώου που χωρίζει την Ακαρνανία από την Αιτωλία.

Σ’ αυτό το ύψωμα της Κορομηλιάς που ανήκε άλλοτε στο αρματολίκι του Σοβολάκου, 16-17 Γενάρη του 1823, λίγες μέρες μετά την Α’ αποτυχημένη πολιορκία του Μεσολογγίου, οι Τούρκοι αδυνατώντας να περάσουν τον αφρισμένο Αχελώο στα πεδινά, κοντά στο Αγρίνιο, για να ριχτούν στον Βάλτο κι από κει στην Ήπειρο, αποφάσισαν να στείλουν δύναμη 3000 στρατιωτών με αρχηγούς τον Άγο Βασάρη, τον Ισμαήλ Πλιάσα και τον Χατζή – Μπέντο, προκειμένου να διαβούν τον Αχελώο από ψηλότερα όπου υπήρχαν γεφύρια.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρισκόταν τότε στα Άγραφα και ειδοποιημένος για τις Τουρκικές κινήσεις αποφάσισε να τους εμποδίσει καταλαμβάνοντας το ύψωμα της Κορομηλιάς με πολεμιστές από τη γύρω περιοχή. Οι Τούρκοι όταν έφτασαν και διαπίστωσαν ότι η διάβαση στη κορυφή ήταν κατειλημμένη, μάταια προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις. Πρότειναν ύστερα αμοιβή, κάτι που φυσικά δεν δέχτηκε ο Γ.Κ. Ήλθε τελικά σε μονομαχία με τον Χατζή -Μπέντο και τον πυροβόλησε θανάσιμα. Μετά την απώλεια του Τούρκου αρχηγού, άρχισε σκληρή μάχη. Πανικόβλητοι οι Τούρκοι κινήθηκαν προς τον Αχελώο όπου είχαν οικτρό τέλος.

Στην κορυφή του λόφου, σήμερα υπάρχει η προτομή του Καραϊσκάκη και στο φυσικό αυτό χώρο γίνονται από το 1997 πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ». Κορυφαία είναι η θεατρική αναπαράσταση της μάχης στην Κορομηλιά ( Αγ. Βλασίου ή Σοβολάκου).

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.