facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΣπαρτιάΆρθρα: Σπαρτιά

PLATEIAΠρόκειται για ..παραθαλάσσιο, .παραδοσιακό . χωριό του Δήμου Λειβαθούς ..που.. βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού πάνω από την παραλία “Κλιματσιάς”.. και.. απέχει 12χλμ. από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού.
Είναι κτισμένο σε έναν “απλωτό” λόφο με ελαφρώς αμφιθεατρική πρόσοψη προς.. Νοτιοανατολικά. Όλη η γύρω περιοχή μέχρι και την θάλασσα θα μπορούσε να.. οριοθετηθεί από την θέση ΚΛΕΙΜΑΤΣΙΑΣ – Ν.Α – μέχρι και την θέση ΝΗΨΙΑΣ/ΡΑΧΕΣ.. ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΑ – Ν.Ν.Δ – είναι μια συνεχής εναλλαγή λόφων και μικρών ή μεγαλύτερων.. κοιλάδων ή λαγκαδιών.

Τα Σπαρτιά είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Κεφαλονιάς και θα μπορούσε.. να λεχθεί ότι η ιστορία τους πλησιάζει ενδεχομένως τα ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. Παλιός οικισμός.. που αναφέρεται σε πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας το 1264.
Ένα όμορφο χωριό, σε μέρη όπου διατηρούνται παλαιά αρχοντόσπιτα, δείγματα της.. ντόπιας αρχιτεκτονικής. Επισκεφθείτε την μικρή ιδιωτική εκκλησία του Αγίου Γερασίμου.. στα Σπαρτιά και θαυμάστε το κομψό καμπαναριό του 15ου αιώνα

Τα “Σπάρτια” είναι ένα όμορφο παραδοσιακό Ελληνικό χωριό το οποίο βρίσκεται σε.. μία.. λοφοπλαγιά πάνω από την παραλία. Το χωριό έχει ωραία ασβεστωμένα σπίτια.. και.. μία πληθώρα ελκυστικών φυτών και πολύχρωμων λουλουδιών που διακοσμούν.. τους κήπους. Η περιοχή γύρω από το χωριό είναι πολύ γόνιμη με άφθονους ελαιώνες,.. κληματαριές και οπωροφόρα δέντρα. Πλούσια σε χώμα και με πολλές ελιές. Από τους.. άγριους θάμνους κυριαρχούν τα “ΣΠΑΡΤΑ” και ακολουθούν οι σκίνοι και οι μυρτσίνες.

Για την αποφυγή επιθέσεων από πειρατές, πριν από πολλά χρόνια, τα στενά δρομάκια.. του χωριού σχεδιάστηκαν με τρόπο “ψηφιδωτό” και υψηλοί τοίχοι με μικροσκοπικά.. παράθυρα περιτριγύριζαν τα σπίτια. Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο στόλος των.. Σπαρτιών είχε 90 ιστιοφόρα για τη διακίνηση του εμπορίου στη Μεσόγειο και στον.. Εύξεινο Πόντο. Τα κυριώτερα χαρακτηριστικά των προσεισμικών Σπαρτιών ήταν η εν τη.. κυριολεξία δαιδαλώδης ρυμοτομία τους, τα πολύ στενά “καντούνια”, οι πανύψηλες.. κούρτες των σπιτιών, τα πολύ μικρά παράθυρα ιδίως στο κατώϊ των σπιτιών και τα.. πολλά ξωκλήσια και παρεκλήσια. Δυστυχώς το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από.. το σεισμό του 1953, όπως και όλη η Κεφαλονιά. Το χωριό ξαναχτίστηκε όπως φαίνεται.. στη σημερινή του μορφή και ακόμη έχει αυτά τα γνώριμα στενά δρομάκια. Τα σπίτια.. τους.. τώρα, όμως, είναι ανοιχτά και ευχάριστα με κήπους και πολλά πολύχρωμα.. λουλούδια.

 

PARALIABRONTISMENIΟι παραλίες των Σπαρτιών, “Κλιματσιάς” και “Θερμάντις”, είναι ιδανικές για τους λάτρεις των καθαρών παραλιών (ρηχά και ζεστά νερά). Εντυπωσιακή είναι.η θέα της παραλίας από .γεωλογικής πλευράς, καθώς πολύ κοντά σε αυτή υπάρχει ένα υπερθαλάσσιο σημείο σύγκρουσης γεωλογικών πλακών. Στο βραχώδες τμήμα της παραλίας ο βράχος είναι εξαιρετικά λείος και το ανάγλυφο κατακόρυφο.Κατά την μακραίωνα ιστορίαν των τα Σπαρτιά ανέδειξαν κατά καιρούς άνδρας.. διακεκριμένους όχι μόνο στην ναυτιλίαν και τι εμπόριο.

 

Ανέδειξαν διαπρεπείς.. ιερωμένους, αγωνιστές των Εθνικών μας αγώνων και επιστήμονες. Στο χωριό αυτο.. γεννήθηκε ο αγωνιστής δημοσιογράφος και ριζοσπάστης Παναγής Πανάς, ο ιδρυτής.. της έδρας της Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιου των Παρισίων.. καθηγητης Φωτεινός.Πανάς, έζησε ο ιδρυτης του Λαικού Νοσοκομείου καθηγητής.. Ιατρικής Μαρίνος.Βαλιάννος. Από τα Σπαρτιά καταγόταν και ο Ευάγγελος Πανάς.. μέλος της Φιλικής Εταιρίας και επικεφαλής των Κεφαλονιτών εναντίον των Τούρκων το.. 1821 στην μάχη του Λάλα. Και τα σημερινά Σπαρτιά όμως έχουν νε επιδείξουν, εν.. σχέσει με τον πληθυσμό τους, ικανοποιητικόν αριθμό επιστημόνων όλων των κλάδων. ..

LIMANI

Αν θέλετε να απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και φρέσκο ψάρι,.. μπορείτε.. να επισκεφθείτε ταβέρνες και εστιατόρια που βρίσκονται είτε κοντά στην.. παραλία είτε μέσα στο χωριό. Αν πάλι σας αρέσει η ησυχία και η γαλήνη μιας.. καλοκαιρινής βραδιάς, μπορείτε να απολαύσετε το καφέ ή το ποτό σας στα μπαράκια.. του χωριού. Στα Σπαρτιά, μπορείτε να βρείτε Mini Markets για τις άμεσες ανάγκες σας.. καθώς και εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτου.
Στα Σπαρτιά λειτουργούν ξενοδοχεία και καταλύματα που μπορούν να προσφέρουν.. φιλοξενία και ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες…

 

 

 

Πηγή: http://www.spartia.gr/

Γράψτε το σχόλιό σας.