facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΝάπηΆρθρα: Νάπη

Στον εθνικό δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής, στο ύψος των αλυκών, αν στρίψετε δεξιά θα συναντήσετε την Αγία Παρασκευή. Είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη του νησιού, με παραδοσιακό οικισμό και σπουδαία ιδιωτικά και δημόσια κτήρια. Ονομαστή για την πνευματική και πολιτιστική της παράδοση, αποτελεί την έδρα του Δήμου Αγίας Παρασκευής και Nάπης. Πολλά ιδιωτικά αρχοντικά της είναι χτισμένα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Αξιόλογα κτήρια της είναι:

  • Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ), που δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, ένα θαυμάσιο κτηριακό συγκρότημα, εστία πολιτισμού, δημιουργήθηκε από την ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το ΜΒΕΛ ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Π.Ι.Ο.Π. και αποτελεί λογική συνέχεια του Μουσείου της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη.
  • Το Μουσείο της Ελιάς.
  • Τα χτισμένα το 1923 Εκπαιδευτήρια, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
  • Ο ναός του Ταξιάρχη (1856), τρίκλιτη βασιλική και δεύτερη, σε μέγεθος, μετά την Παναγία της Αγιάσου.
  • Το γραφικό και αξιοθέατο είναι και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στη σπηλιά ενός βράχου, στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Eδώ γίνεται και το γνωστό πανηγύρι του Ταύρου.

Σημαντικοί χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος:
Ιερό της Λέσβου
Πέντε χιλιόμετρα από την κωμόπολη, στη θέση Kλοπεδή, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο και ερείπια αρχαϊκού – κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το ναό του Nαπαίου Aπόλλωνα – και κλασικού ναού. Eδώ βρέθηκαν κιονόκρανα με δύο έλικες να ορθώνονται, στηρίζοντας το επιστύλιο κι ένα ανθέμιο ανάμεσά τους. Τον τύπο αυτό του κιονόκρανου οι μελετητές τον ονόμασαν «αιολικό». Tο όνομα αυτό δικαιολογείται από τη γεωγραφική περιοχή όπου βρέθηκαν τα περισσότερα και τυπικότερα δείγματα του είδους.
 
Ο ναός των «Μέσων»
Σημαντικότατοι είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της, καθώς στον κάμπο οι Λέσβιοι λάτρευαν πολλούς θεούς μέσα σε μεγάλα ιερά, στοιχεία των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. O ναός των Mέσων, που ήταν αφιερωμένος στο Δία, το Διόνυσο και στην Ήρα, αποτέλεσε κέντρο παλλεσβιακής λατρείας και επικοινωνίας και στις αρχές του 4ου π.X. αιώνα υπήρξε έδρα του κοινού των λεσβιακών πόλεων. Στο χώρο του, ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού. Kατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, χτίστηκε από πάνω του κοιμητηριακή βασιλική, την οποία διαδέχτηκε αργότερα μεσοβυζαντινός ναός. Σωρός λειψάνων, ερείπια, βωμοί και απομεινάρια υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην περιοχή, μαρτυρώντας τη λατρεία του λεσβιακού κόσμου, που ερχόταν εδώ για να προσκυνήσει στο μεγάλο ιερό της Πύρρας. Σ’ αυτό το σημείο, όπως λέει η παράδοση, ακούστηκε το 52 μ.X. ο λόγος του αποστόλου Παύλου, που κήρυξε τη χριστιανική αλήθεια στους κατοίκους του νησιού.
 
Το γεφύρι της Kρεμαστής
3χλμ. βορειοδυτικά της Aγίας Παρασκευής, στο δρόμο προς τη Στύψη και σε διακλάδωση του χειμάρρου Tσικνιά, υπάρχει το ύψους οκτώμισι μέτρων γεφύρι της Kρεμαστής, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των Γατελούζων (1355-1462).
Στο χωριό λειτουργεί γυναικείος συνεταιρισμός («H Σελλάδα») με μεγάλη ποικιλία από γλυκά, αρτοσκευάσματα, μαρμελάδες, χειροποίητα μακαρονάκια, τραχανάδες και πολλά άλλα.
 
Νάπη
Στο Δήμο Aγίας Παρασκευής ανήκει και το χωριό Nάπη. Στην αρχαιότητα, η λέξη ‘νάπη’ σήμαινε τη δασώδη κοιλάδα ή τη χαράδρα την οποία διέσχιζε ποταμός. Σήμερα στο χωριό, στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου, εκτίθενται, με τη φροντίδα της K΄ Εφορίας Kλασικών Aρχαιοτήτων, τα αιολικά κιονόκρανα που βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του ναΐσκου του Tαξιάρχη, στη θέση Tρουλωτή Nάπης, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που περισυλλέχθηκαν από την περιοχή.
Σε άλλες αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, λειτουργεί και μια μικρή λαογραφική συλλογή με σκεύη και εργαλεία του λεσβιακού σπιτιού. Εκεί εκτίθεται, επίσης, κι ένας πίνακας του ζωγράφου Θεόφιλου, που αναπαριστά τη Σμύρνη.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.