facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΚρυονέριΆρθρα: Κρυονέρι

Το Κρυονέρι με το γραφικό λιμανάκι του βρίσκεται 3 χιλ. ανατολικά της Τοπικής Ενότητας Γαλατά . Eίναι ένας πανέμορφος παραλιακός οικισμός με 90 περίπου κατοίκους και ανήκει διοικητικά στη Τοπική Κοινότητα Γαλατά του δήμου Ναυπακτίας. Θεωρείται το επίνειο του Γαλατά και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Αιτ/νίας, σχεδόν απέναντι από την Πάτρα, στην ακτή του όρμου Καλυδώνας και στους πρόποδες του όρους Βαράσοβα. Εντυπωσιακή είναι η ομορφιά των πανύψηλων αυτών βράχων που είναι ιδανικοί για αναρριχήσεις.

Αν προχωρήσετε ανατολικά, μπορείτε να απολαύσετε τα παγωμένα και κρυστάλλινα νερά της γλύφας και αν περάσετε το πέτρινο γεφυράκι, θα βρεθείτε κάτω από τα απότομα βράχια της Βαράσοβας και στις διαδρομές αναρρίχησης, καθώς και στο μονοπάτι της γλύφας που είναι από σιδηροκατασκευή.

Στo μικρό λιμανάκι του Κρυονερίου αράζουν ψαροκάικα και σκάφη αναψυχής. Οι ναυτικοί, όμως δεν το θεωρούν ασφαλή όρμο ούτε καλό αγκυροβόλιο, γιατί στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλη ένταση. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν δεν φυσούν δυνατοί, ανατολικοί άνεμοι το Κρυονέρι είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ (θαλάσσιο σκι , σέρφιγκ , Jet ski , κ.ά.)

Η όμορφη, μικρή παραλία του Κρυονερίου ενδείκνυνται για κολύμπι. Είναι ιδιαιτέρως ασφαλής για τα μικρά παιδιά, αφού διαθέτει κρυσταλλένια, ρηχά νερά ενώ στην υπέροχη παραλία της Καβουρότρυπας θα απολαύσετε τον ήλιο ξαπλώνοντας στα ασπρόμαυρα βότσαλά της .

Στο Κρυονέρι υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις για μαγευτική διαμονή. Στη περιοχή επίσης υπάρχουν ψαροταβέρνες, Club, καφετέριες , ουζερί από τα οποία άλλα λειτουργούν το χειμώνα και άλλα όχι. Εδώ δεν θα βρείτε super market. Το πιο κοντινό είναι στο Γαλατά. Χωρίς να υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ, δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται το Κρυονέρι.

Στο Κρυονέρι μπορείτε να πάτε οδικώς με το αυτοκίνητό σας, είτε με το δικό σας σκάφος, αν ερχόσαστε διά θαλάσσης. Υπάρχει βεβαίως μαρίνα για σκάφη αναψυχής αλλά εδώ δεν θα βρείτε βενζινάδικο. Αν τυχόν χρειασθείτε καύσιμα για το σκάφος σας το πλησιέστερο βρίσκεται στο Γαλατά. Νομίζω όμως ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Επίσης, στο Kρυονέρι μπορείτε να πάτε και δια αέρος και με το ελικόπτερό σας να προσγειωθείτε στην άκρη της προβλήτας όπου υπάρχει πρόχειρο ελικοδρόμιο, να φάτε τα ωραία σας ψάρια και να αναχωρήσετε. Επίσης υπάρχουν 8 δρομολόγια ημερησίως των αστικών συγκοινωνιών από Μεσολόγγι προς Γαλατά και κάποια προς Κρυονέρι.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.