facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΚεραμωτήΆρθρα: Κεραμωτή

Κατά την αρχαιότητα, στην ευρύτερη περιοχή κατοικούσαν οι θρακικές φυλές των Βιστόνων (στη Βιστονίδα) και των Βισαλτών (στο δέλτα του Νέστου). Στα χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα μέρη αυτά κατακτήθηκαν από τους Μακεδόνες. Τότε το Δέλτα του Νέστου ήταν μια πραγματική ζούγκλα,όπου, εκτός από τα άλλα ζώα, υπήρχαν και λιοντάρια, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης. Αργότερα η περιοχή κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Μετά το χωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πέρασε στην κυριαρχία του Ανατολικού Ρωμαϊκού (Βυζαντινού) κράτους και εξελληνίσθηκε πλήρως. Ακολούθησαν επιδρομές Ούννων, Γότθων, Βουλγάρων, Σλάβων, Φράγκων και άλλων. Το 14ο αιώνα, η περιοχή κατακτήθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στους κόλπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες. Το 1913 η περιοχή, μαζί με ολόκληρη τη Δυτική Θράκη, δόθηκε στη Βουλγαρία, αλλά μετά το 1920, με τη Συνθήκη των Σεβρών, ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος, ύστερα από την ήττα της Βουλγαρίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το 1923, 60 προσφυγικές οικογένειες από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά από αναρίθμητες ταλαιπωρίες και αφού πέρασαν από Βόλο, Τρίκαλα και Πτολεμαΐδα, κατέληξαν στην αμμουδερή παραλία, που σήμερα φιλοξενεί το χωριό Κεραμωτή, κι έστησαν τις σκηνές τους.
Τους περίμεναν ατέλειωτες ταλαιπωρίες μέχρι να μπορέσουν να στεριώσουν σε αυτό τον τόπο: Νερό πόσιμο δεν υπήρχε και η ελονοσία θέριζε τα πάντα. Κάθε οικογένεια θυσίαζε ένα ή και περισσότερα από τα μέλη της στο βωμό της ελονοσίας, μέχρι που έφτασαν στο σημείο να μη κτυπούν την καμπάνα της εκκλησίας, όταν πέθαινε κάποιος, για να μην «αγριέψουν» τους κατοίκους. Η περιοχή ονομαζόταν ήδη Κεραμωτή, τουρκικό όνομα δεν της είχε δοθεί, και χρησιμοποιείτο ως χώρος αποθήκευσης προϊόντων, που επρόκειτο να μεταφερθούν στη Θάσο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό υπήρχαν μεγάλες αποθήκες κοντά στην παραλία, που εκμεταλλεύονταν Ηπειρώτες ( Βλάχοι), προερχόμενοι από την περιοχή της Λάιστας, που κατοικούσαν με τις οικογένειές τους στη Χρυσούπολη.

Με τον καιρό και με τη βοήθεια της κυβερνήσεως Βενιζέλου έκτισαν τα προσφυγικά σπιτάκια τους και έδωσαν ζωή στον έρημο τούτο τόπο. Το χωριό άρχισε να μεγαλώνει καθώς πρόσφυγες που κατοικούσαν στα χωριά της γύρω περιοχής έφταναν εδώ για μόνιμη εγκατάσταση προβλέποντας την εξέλιξη που θα είχε το παραθαλάσσιο χωριουδάκι.

Στη Κεραμωτή σήμερα, ο επισκέπτης συναντά ότι καλύτερο μπορεί να προσφερθεί για να περάσει τις καλοκαιρινές – και όχι μόνο – διακοπές του. Στο σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον της μπορείς να βρεις μέρη για ψάρεμα και χιλιόμετρα αμμουδιάς με πεντακάθαρη θάλασσα για κολύμπι.
Μπορείς να αγοράσεις ολόφρεσκα, νοστιμότατα ψάρια μόλις τα καΐκια προσεγγίσουν το λιμάνι, ύστερα από το βραδινό ψάρεμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κεραμωτή βρίσκονται τα μεγαλύτερα ιχθυοτροφεία και μυδοτροφεία του Νομού Καβάλας, δεδομένου του μεγάλου ενάλιου πλούτου της περιοχής, τη δε πεντακάθαρη παραγωγή τους ο επισκέπτης την απολαμβάνει απ’ ευθείας από τον παραγωγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεραμωτή απέχει δέκα (10) χιλιόμετρα από το μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», σαράντα (40) χιλιόμετρα από Καβάλα και Ξάνθη, δεκατέσσερα (14) χιλιόμετρα από τη Χρυσούπολη και έξι (6) ναυτικά μίλια από τη Θάσο.

Πηγή

Γράψτε το σχόλιό σας.