Η μικρή, γραφική Κρύα Βρύση
Στο Δήμο Καρδίτσας ανήκει σήμερα η Κρύα Βρύση, που βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Καρδίτσας. Ο πληθυσμός της Κρύας Βρύσης, 540 άτομα, αντλεί το εισόδημά του κυρίως από γεωργικές και οικοδομικές εργασίες. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι κ.ά.
Μικρό αλλά γραφικό χωριό η Κρύα Βρύση, αποτελούσε οικισμό του Ξινονερίου. Μεταφέρθηκε στην τωρινή θέση από την αρχική το 1902 από τον τότε Μπη Σαλή, διοικητή της περιοχής, ο οποίος έκτισε και διώροφο κονάκι. Γύρω στο 1940 ο οικισμός αποσπάστηκε από το Ξινονέρι και έγινε αυτόνομη ξεχωριστή Κοινότητα. Σήμερα, στη θέση «Λατομείο» Δ του οικισμού στους πρόποδες του λόφου «Μύλος», βρίσκεται η πηγή της «Κρύας Βρύσης» από την οποία πήρε και το όνομά του ο οικισμός. Στην πλατεία θα συναντήσουμε το Ηρώο Πεσόντων και το ενδιαφέρον Δημοτικό Σχολείο (1925-7) που λειτούργησε για ένα διάστημα στο κονάκι του Μπέη.
Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής είναι καινούριος, χτισμένος στη θέση παλιότερου και βρίσκεται έξω από το χωριό, στους πρόποδες του λόφου «Μύλος». Δυτικά του χωριού υπάρχει μεγάλο σπήλαιο, αναξιοποίητο και ανεξερεύνητο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σε αυτό υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Το χωριό πανηγυρίζει την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα. Την ημέρα πραγματοποιούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις ενώ το βράδυ στην πλατεία διεξάγεται παραδοσιακό γλέντι. Την καλοκαιρινή περίοδο επίσης και συγκεκριμένα το μήνα Αύγουστο, πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις: θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακοί χοροί από παραδοσιακά συγκροτήματα και χορευτικούς Συλλόγους του Δημοτικού Διαμερίσματος και της γύρω περιοχής, με τη φροντίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης.