facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΑττικήΆρθρα: Εκκλησιασιαστικές συλλογές: Η ιστορία της χριστιανικής σκέψης και τέχνης

 

 days of art in Greece

Days of Art in Greece
Καρνεάδου 44, 10676, Αθήνα
Τηλ./fax: 210 7291260
www.daysart.gr
info@daysart.gr

Αθήνα 25/4/2015

 e-learning
Days of Art in Greece | Τεύχος #3
book2.2
  • «Μια περιήγηση στον κόσμο των περιηγητών» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
  • «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» στο Μουσείο Ακρόπολης
  • Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη»
  • Αφιέρωμα: «Ψηφιακός Πολιτισμός»: η τεχνολογία στην υπηρεσία της κουλτούρας
  • Η αναγέννηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»
  • Καλλιτεχνική πραγματικότητα: Οι Φορείς προτείνουν
  • Ημέρες Ανάγνωσης

Εκκλησιασιαστικές συλλογές: Η ιστορία της χριστιανικής σκέψης και τέχνης

 

Οι εκκλησιαστικές συλλογές που συντηρούν, αναδεικνύουν και προβάλλουν μοναστήρια και μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, θυμίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επέζησε η ορθόδοξη πίστη στην Ελλάδα. Λατρευτικά σκεύη, εκκλησιαστικές ενδυμασίες, ιερά κείμενα αλλά και όπλα συνθέτουν αξιόλογες συλλογές που αξίζει να γνωρίσουμε. Συνήθως στεγάζονται κοντά σε ναούς δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να βιώσουμε την θρησκευτική κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας και να επισκεφτούμε ένα μουσειακό χώρο ιστορικής αξίας. Οι εποχές στις οποίες δημιουργήθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα, κάθε άλλο παρά εύκολες και ήρεμες ήταν. Ίσως λοιπόν μπορούμε να σκεφτούμε για μια στιγμή και τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ακόμα και σήμερα, ή μάλλον ειδικά σήμερα,  συνεχίζουν να ζουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Άλλωστε η Εκκλησία έχει αποδείξει τη στήριξή της προσφέροντας υλική και ηθική συμπαράσταση. Οι εικόνες που όλους μας έχουν σοκάρει δεν μπορούν παρά να δώσουν μια διαφορετική οπτική στη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα…

Μουσειακή Συλλογή Ιεράς Σταυροπηγιακής Κυρίας Ακρωτηριανής Μονής Τοπλού

stauropiahgjΗ παρουσία της Ιεράς Μονής Παναγίας Τοπλού Ακρωτηριανής στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, μαρτυρά ακόμα και σήμερα την πλούσια και πολυκύμαντη ιστορία της. Ιερά κειμήλια και βυζαντινές εικονογραφίες, που αποτέλεσαν τα εκθέματα δύο μουσειακών συλλογών, παραδίδουν αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες τη μοναστική παράδοση.

 

    Περισσότερα

  Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

paraonaksiasΩς ένας πολύτιμος λίθος που η αξία του ενδυναμώνει στο πέρασμα των αιώνων, έτσι η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας στέκει πάντα εκεί, καταμεσής του Αιγαίου, δρώντας και τελώντας ουσιαστικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο έως τις ημέρες μας.

Περισσότερα

 

Εκκλησιαστική Συλλογή Αγίων Αντωνίων
agioi antwnioioΤο Σκευοφυλάκιο Αγίων Αντωνίων Δήμου Αγιάς βρίσκεται στον πρώτο όροφο του πνευματικού κέντρου των Αγίων Αντωνίων στο κέντρο της πόλης της Αγιάς. Στη συλλογή περιλαμβάνονται ευαγγέλια, εικόνες 17ου αιώνα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, ιερά σκεύη, καθώς και σπάνιας ιστορικής αξίας ιερά ευαγγέλια 16ου αιώνα (Βενετίας).

 

    Περισσότερα

Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

uessaliwtidos kai fanariofarsLWNΗ Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, δεν αποτελεί μία ενδεικτική υποσημείωση, έναν ακόμη σταθμό στο μακραίωνο ταξίδι της Ιστορίας. Ο ρόλος της στη διαχρονική διάδοση και ενίσχυση του Χριστιανισμού, η συμβολή της στην πνευματική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και το διηνεκές φιλανθρωπικό της έργο, ενισχύουν την εικόνα ενός σημαντικότατου κληροδοτήματος εν όλω, στο μυαλό όσων επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τη δράση της.

 

                                                  Περισσότερα

 Εκκλησιαστικό Μουσείο Λακερείας

EKKLHSIASTIKO MKOUSIEIO
Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν πλέον να θαυμάσουν βενετσιάνικα ευαγγέλια του 1600, εικόνες και τρίπτυχα εικόνων του 17ου αιώνα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, στέφανα γάμου του 1880, ιερά σκεύη, καθώς και σπάνιας ιστορικής αξίας χειρόγραφα όπως το Μέγα Ωρολόγιο (εκδόσεις Βενετίας του 1773).

 

Περισσότερα

Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης

MOUSEIO TSOUNISΠυρήνας του Μουσείου Ιακώβου Τσούνη  είναι η συλλογή η συλλογή του βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλούσια συλλογή του Ιάκωβου Τσούνη περιλαμβάνει εκκλησιαστικά, λαογραφικά και ιστορικά κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας χωρισμένα σε θεματικές ενότητες.

    Περισσότερα

EKKLHSIASTIKO MKOUSIEIOΕκκλησιαστικό Μουσείο Αιγίου
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αιγίου αποτελεί το όραμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου να περισώσει τα διάσπαρτα εκκλησιαστικής τέχνης κειμήλια και να αποδώσει στην πόλη του Αιγίου κα την ιστορική επαρχία του ένα ίδρυμα αντάξιο της ιστορίας της περιοχής αυτής.

    Περισσότερα

TZAGKAROLOWNΙερά Μονή της Αγίος Τριάδος των Τζαγκαρόλων
Τα μοναστήρια είναι τόποι γεμάτοι με ωραίες αντιφάσεις.Για παράδειγμα, ο μοναχός τηρεί με ευλάβεια το καθήκον τού «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι» για τον κόσμο, αν και ζει έξω από αυτόν. Το καθήκον αυτό τηρείται και στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων κοντά στα Χανιά, ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη.

 

    Περισσότερα

LAOGRAFIKO MKUSIEIOΛαογραφικό Μουσείο Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης
Η Μονή του Πανορμίτη Σύμης εκτος από το Εκκλησιαστικό Μουσείο, διαθέτει ένα πολύ καλά οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο με πληθώρα εκθεμάτων, τα οποία προέρχονται από παλαιότερες νοσταλγικές εποχές που έφυγαν ανεπιστρεπτί, αλλ’ όμως σημάδεψαν με ανεξίτηλα ίχνη τις πολλές και ενδιαφέρουσες σελίδες της ιστορίας της.

 

    Περισσότερα

MANTEINIAKIA KUNPURIASΙερές Μονές Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας
Πελεκάνοι ερημικοί και φλεγόμενες ψυχές, οι ορθόδοξοι μοναχοί και μοναχές μεταγγίζουν την πνοή της βιοτής τους στους τόπους που διαλέγουν με τόσο λεπτή καλαισθησία. Στην Κυνουρία ξεδιπλώνεται μπροστά στον προσκυνητή και τον επισκέπτη όλη η κλίμακα της ουράνιας και γήινης αυτής ομορφιάς, από ακροζυγιασμένα στους γκρεμούς ασκηταριά μέχρι γαλήνια ησυχαστήρια που ηρεμούν τον νου και την καρδιά.

    Περισσότερα

EKKLHSIASTIKO KKHMILIARXIOΕκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης “Ψυχής άκος”
Το νεοσυσταθέν εκκλησιαστικό κειμηλιαρχείο “Ψυχής  Άκος” της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης εγκαινιάσθηκε το 2008 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και στεγάζεται σε νέο ιδιόκτητο διόροφο χώρο, άρτια εξοπλισμένο.

Στις αίθουσές του περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο φορητών εικόνων, αργυρών σκευών, ξυλόγλυπτων τμημάτων τέμπλων και χρυσοκέντητων αμφίων.

 

    Περισσότερα

Days of Art in Greece Εκδοτική & Δημιουργική Εταιρεία. Καρνεάδου 44, 10676, Αθήνα Τηλ./fax: 210 7291260

Το μήνυμα εστάλη από την Days of Art in Greece στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@520greeks.com.
Αν επιθυμείτε να διαγραφείτε από τη λίστα πατήστε εδώ.
H Days of Art in Greece δεσμεύεται ως προς την ποιότητα, την πληρότητα και την εγκυρότητα των πληροφοριών που παρατίθενται στην ιστοσελίδα της www.daysart.gr και στο παρόν newsletter, τόσο όσον αφορά τα ακριβή στοιχεία που εκτίθενται όσο και των παρεχομένων υπηρεσιών, υπό την επιφύλαξη τυχόν τεχνικών ή τυπογραφικών λαθών, που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή έχουν προκύψει ακούσια ή διακοπών λειτουργίας της ιστοσελίδας εκ λόγων ανωτέρας βίας.

Copyright © 2012 www.daysart.gr | Days of Art in Greece

Γράψτε το σχόλιό σας.