facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΔρύμισκοςΆρθρα: Δρύμισκος Ρεθύμνου

drimiskosΗ Δρύμισκος ανήκει στην επαρχία Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης και είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λάμπης. Είναι ένα μικρό χωριό, γραφικό με σπίτια παλαιάς κατασκευής. Βρίσκεται στη Νότια πλευρά του Ρεθύμνου καθώς και στους πρόποδες του Ξηρού Όρους, με απόσταση από τη θάλασσα 6 χλμ. και από τη πόλη του Ρεθύμνου 45 χλμ. Έχει υψόμετρο γύρω στα 440 μ. Ξεκινώντας από το Ρέθυμνο η διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής κατά σειράν χωριά: Αρμένους, Μιξόρρουμα, Δαριβιανά, Σπήλι, Κισσό, Ακτούντα, Βάτο, Άρδακτο.

Μπαίνοντας στο κέντρο του χωριού μπορεί κανείς να θαυμάσει το τεράστιο και αιωνόβιο πλάτανο, ο οποίος χρονολογείται άνω των 1000 ετών. Ο πλάτανος είναι τοποθετημένος σχεδόν στο κέντρο μιας παραδοσιακής πλατείας στην οποία μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού για να απολαύσουν τη σκιά του. Προχωρώντας λίγα μέτρα πιο κάτω συναντάς μία πετρόκτιστη βρύση η οποία αποτελείται από δύο ¨κουτσουνάρες¨ από τις οποίες ρέει άφθονο καθαρό νερό.

Ο κάθε επισκέπτης του χωριού αλλά και οι κάτοικοι του μπορούν να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους στο καφενείο του χωριού, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη βρύση και δίπλα στην πλατεία. Όποιος περάσει τους δρόμους του χωριού, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η συνάντηση του με τις γριούλες που κάθονται στα παγκάκια του δρόμου ή στις αυλές τους και πλέκουν, μιλάνε και γελάνε, είναι αναπόφευκτη.

drimiskos2Κάνοντας μια βόλτα σε όλο το χωριό παρατηρείται η πλούσια βλάστηση η οποία αποτελείται από πολλών ειδών σπάνια φυτά και δέντρα. Αυτός είναι ένας λόγος που οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Όσον αφορά τον πληθυσμό της Δρυμίσκου σήμερα έχει 30 κατοίκους περίπου. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή βλέπουμε πως το 1577 αναφέρεται ότι ανήκει στην επαρχία Αγίου Βασιλείου από τον Fr.Barozzi Dhrimisco, το 1583 από τον Καστροφύλακα ως Drimisco με 316 κατοίκους, το 1630 από το Βασιλικάτο ως Drimisco, στην Τούρκικη απογραφή του 1659 ως Drimisco με λιγότερο πληθυσμό, το 1834 στην αιγυπτιακή απογραφή μετονομασία Vrimisco με πέντε χριστιανικές και πέντε τουρκικές οικογένειες, το 1881 αναφέρεται στο Δήμο του Αγίου Πνεύματος ως Δρύμισκος με 233 κατοίκους, το 1920 είναι έδρα ομώνυμου αγροτικού δρόμου με 237 κατοίκους, το 1928 Δρύμισκος με 225 κατοίκους, το 1940 Δρύμισκος με 197 κατοίκους και συνεχίζει με την ίδια ονομασία το 1951 με 162 κατοίκους, 1961 με 143, το 1971 με 100 κατοίκους.

Αναφορικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχουν τρεις εκδοχές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από τη λέξη δρομίσκος, αναφερόμενη σ΄ ένα μικρό δρόμο που περνούσε από το δάσος της περιοχής και άλλοι από τη λέξη δρυμός, το απέραντο δάσος που λέγεται ότι υπήρχε εκεί. Μία ακόμα εκδοχή, λιγότερο πιθανή, μας λέει ότι η ονομασία αυτή οφείλεται στο δριμύ αέρα που φυσούσε στη περιοχή.

 

Πηγή: http://www.agios-vasilios.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.