facebook twitter youtube googleplus
on/off

ΑγκουσελιανάΆρθρα: Αγκουσελιανά

agkouselianaΤο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγκουσελιανών περιλαμβάνει τους οικισμούς: Αγκουσελιανά, Παλαιόλουτρα

Τα Αγκουσελιανά πήραν το όνομά τους από ένα κάτοικό που ήρθε επί Τουρκοκρατίας από το χωριό Κουσέ Μεσαράς, (Κουσελιανός – Αγκουσελιανός – Αγκουσελιανά). Βρίσκεται 24χμ. νότια του Ρεθύμνου και σε υψόμετρο 350μ. Είναι χτισμένο σε μια μικρή πεδιάδα που ενώνεται με τον κάμπο της Κοξαρές. Στα βόρεια υψώνεται ο λόφος Κεφάλα και στα νότια βλέπουμε τα Ατσιπαδιανά βουνά. Τα εδάφη είναι αργιλώδη, αμμώδη και σε πολλά μέρη φαίνονται κάρβουνα και τύρφη. Η εκμετάλλευση των άφθονων νερών της πηγής του Τιμίου Σταυρού έλυσαν το πρόβλημα της ύδρευσης του χωριού, ενώ έδωσε ώθηση στις αγροτικές καλλιέργειες. Παράγονται λάδι, κηπευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αφού οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα λειτουργούν δυο μεγάλες σύγχρονες μονάδες τυροκομίας και ελαιουργίας. Τα Αγκουσελιανά μαζί με τα Παλαιόλουτρα σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουν 330 κατοίκους.Το χωριό κατοικείται από πολύ παλιά, αφού στην περιοχή υπάρχουν τεκμήρια ζωής πολλών αιώνων. Η περιοχή του χωριού είναι γεμάτη από θραύσματα κεράτων που ανήκουν σε κερατοστεγείς τάφους και αγγεία ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Η παράδοση μιλάει για κρυμμένους θησαυρούς στην περιοχή Μαρκαρίνα, κτήμα του Μάρκου της Ειρήνης, απ` όπου και Μαρκαρίνα. Κατά καιρούς έχουν γίνει εκεί και παράνομες ανασκαφές για την ανεύρεση των υποτιθέμενων θησαυρών. Στην περιοχή υπάρχει το σπήλαιο η Νεραϊδότρυπα το οποίο είναι ανεξερεύνητο. Στους πρόποδες των βουνών, που βρίσκονται στο νότιο μέρος του χωριού, διατηρούνται τμήματα τοίχων εκκλησιών με βυζαντινές τοιχογραφίες (Αγία Μαρίνα, Άγιος Στέφανος).

Στο κέντρο του χωριού, πάνω σ` ένα υψωματάκι, δεσπόζει η ωραιότατη νεόκτιστη εκκλησία σε βυζαντινό ρυθμό, με σκαλιστό περίτεχνο τέμπλο, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Υπάρχουν όμως και οι εκκλησίες : του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Νικολάου στα Περβόλια, τοποθεσία στην οποία κατόπιν ερευνών ειδικών γεωλόγων βρέθηκαν υπόγεια νερά. Ξωκλήσια είναι του Αγίου Αντωνίου, του Σωτήρα Χριστού , του Αγίου Κωνσταντίνου στο οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο και το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Από τα Αγκουσελιανά καταγόταν ο Στυλιανός Κλειδής αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα από το 1904 ως το 1908. Το 1941 στη Μάχη της Κρήτης έλαβε μέρος ο καπετάν Εμμ. Κουρμούλης και μερικά παλικάρια του χωριού. Εκεί όμως που έλαβε μέρος όλο το χωριό ήταν η προστασία και φυγάδευση των Άγγλων, Αυστραλών και αντιστασιακών Ελλήνων από τη θέση Λίμνη του Λιβυκού Πελάγους.

Ο οικισμός Παλαιόλουτρα είναι χτισμένος στους πρόποδες άγονου υψώματος (350μ.) ανάμεσα στα Αγκουσελιανά και το χωριό Άγιος Βασίλειος, 22χμ από το Ρέθυμνο. Τ` όνομά τους το πήραν από την ύπαρξη στην περιοχή παλιών θεραπευτικών λουτρών. Στο χωριό υπάρχει η παλιά εκκλησία, ρυθμού βασιλικής, της Αγ. Κυριακής που είναι θαυματουργή, αφού στους διάφορους πολέμους δεν σκοτώθηκε κανένας κάτοικος του χωριού γιατί τους προστάτευε η Αγία Κυριακή. Επίσης υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στην θέση Καστέλα υπάρχουν τα ερείπια φρουρίου απ όπου οι Τούρκοι επόπτευαν την περιοχή. Στην θέση Πορτί λέγεται ότι την εποχή της Τουρκοκρατίας έμεναν και δρούσαν οι επαναστάτες.

 

Πηγή: http://www.agios-vasilios.gr

Γράψτε το σχόλιό σας.