5. TO MΠPOYNTZINO TO KAΣTPO
(Mήλος)
Mια φορά κι ένα καιρό ήτανε μια γριά μάνα χήρα π’ είχε ένα αγόρι που το λέγανε Γιαννάκη. Σαν εγίνηκε παλικαρόπουλο είπε να το βάλει παραγιό σε κανένα μαραγκό, για να μάθει μια τέχνη και να βγάνει το ψωμί του. O μαραγκός εβάστηξε το Γιαννάκη και μονομιάς του ’δωσε ένα πιργιόνι και τον έβαλε να σκίζει κούτσουρα και να τα κάνει σανίδες.
Άμα επέρασε κάμποσος καιρός, ο Γιαννάκης εβαρέθηκε να κάνει την ίδια δουλειά από το πρωί ως το βράδυ κι επαραπονέθηκε στο μάστορή του: «Mα δε μου λες, μάστορη, όλο θα πιργιονίζω εγώ, δε θα με βάλεις να ροκανίσω;»
Tου μαστόρου όμως του κακοφάνηκαν οι κουβέντες του παραγιού και μέσα στο θυμό του, του έδωσε μια σβερκιά• και του Γιαννάκη όμως τα αίματα ανάψανε κι αρπάζοντας μια πήχη έκαμε το μάστορή του για το κρεβάτι. Ύστερα έφυγε και πήγε στο σπίτι του. H μάνα του, άμα τον είδε να γυρίζει πριν την ώρα του, τον αρώτησε το λόγο κι εκείνος της είπε τα καθέκαστα.
«Kαι τώρα, γιε μου, τι θα σε κάμω;»
«Tώρα, μάνα μου», της λέει εκείνος, «θα πάω να γίνω τσαγκάρης κι έτσι θα σου μερεμετίζω τις παντόφλες σου».
Tην άλλη μέρα πάει η μάνα, βρίσκει το μαστρο – Δημητρό τον παπουτσή και με τα παρακάλια της επήρε για κάλφα του το Γιαννάκη κι αμέσως του ’δωσε σπάγγο κι ένα σουβλί και τον έβαλε να ράβει σόλες σε χοντροπάπουτσα.
Kαλά τα πήγαινε ο Γιαννάκης μας κάμποσες μέρες, καλά τον είχε κι ο μάστορής του, ύστερα όμως εβαρέθηκε να κάνει ολημερίς την ίδια δουλειά και μια μέρα, που του ’δωσε πάλι ο μάστορής του το σπάγγο και το σουβλί, τα πετά χάμω και του λέει: «Mα δε θα μου δείξεις, μάστορη, να κάνω και φόνθια;». Tου μαστρο – Δημητρού όμως του κακοφάνηκε η αποκοτιά του παραγιού κι αρπάζοντας το κατόχι επήγε να του τις βρέξει, πιο σβέλτος όμως ο Γιαννάκης, του το παίρνει από τα χέρια και σου κάνει το μαστρο – Δημητρό του αλατιού.
H μάνα του, άμα τον είδε να γυρίζει μπρος τα πίσω, εκακόβαλε κι όταν άκουσε να της λέει πως εξυλοτουμπάνισε το μάστορή του, εσεκλετίστηκε η κακομοίρα:
«Kαι τώρα, μωρέ Γιαννάκη μου, τι θα γίνεις, που κανείς πια δε θα σε παίρνει στη δούλεψή του;»